Σημαντικό βήμα προόδου στη διεθνή φορολογική συνεργασία, καθώς νέες χώρες υπογράφουν συμφωνία ορόσημο για την ενίσχυση των διακρατικών συμφωνιών φορολόγησης



Σημαντικό βήμα προόδου στη διεθνή φορολογική συνεργασία, καθώς νέες χώρες υπογράφουν συμφωνία ορόσημο για την ενίσχυση των διακρατικών συμφωνιών φορολόγησης.

Υπουργοί και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το Μπαρμπάντος, την Ακτή του Ελεφαντοστού, την Τζαμάικα, τη Μαλαισία, τον Παναμά και την Τυνησία υπέγραψαν σήμερα την πολυμερή σύμβαση BEPS, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των υπογραφόντων για την συμφωνία αυτή να φτάνει τους 78.

Αυτή η σύμβαση επικαιροποιεί ένα υφιστάμενο δίκτυο με διμερείς

φορολογικές συμβάσεις και μειώνει τις πιθανότητες φοροαποφυγής από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Εκτός από εκείνους που υπέγραψαν εχθές, η Αλγερία, το Καζακστάν, το Ομάν και η Σουαζιλάνδη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να υπογράψουν τη Σύμβαση και αρκετές άλλες δικαιοδοσίες εργάζονται ενεργά προς υπογραφή μέχρι τον Ιούνιο του 2018.

Μέχρι στιγμής τέσσερις δικαιοδοσίες - η Αυστρία, η Νήσος Μαν , Τζέρσεϊ και Πολωνία - έχουν κυρώσει τη Σύμβαση, η οποία θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά την κατάθεση της πράξης επικύρωσης από την πέμπτη δικαιοδοσία.

"Η σημερινή υπογραφή της πολυμερούς σύμβασης είναι ένα άλλο σημαντικό βήμα προς την επικαιροποίηση των διεθνών φορολογικών κανόνων μέσω της ταχείας εφαρμογής του πακέτου BEPS", δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurría.

"Πέραν της εξοικονόμησης των υπογραφόντων από το βάρος της επαναδιαπραγμάτευσης σε διμερές επίπεδο χιλιάδων φορολογικών συνθηκών, η σύμβαση οδηγεί σε περισσότερη ασφάλεια και προβλεψιμότητα για τις επιχειρήσεις και ένα αποτελεσματικότερο διεθνές φορολογικό σύστημα προς όφελος των πολιτών μας".

Το πρόγραμμα OECD / G20 BEPS παρέχει λύσεις στις κυβερνήσεις για να καλύψουν τα κενά στους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες που επιτρέπουν στα «εταιρικά κέρδη» να «εξαφανιστούν» ή να μετατοπιστούν τεχνητά σε φορολογικές περιοχές με χαμηλή ή σε πολλές περιπτώσεις μηδενική φορολογική επιβάρυνση. Οι απώλειες εσόδων από την μετατόπιση της φορολογικής βάσης (BEPS) εκτιμώνται συντηρητικά μέχρι 240 δισ. Δολάρια ετησίως ή έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων από τους φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων.

Σχεδόν 100 χώρες και δικαιοδοσίες εργάζονται επί του παρόντος στο Περιεκτικό Πλαίσιο σχετικά με το BEPS για την εφαρμογή μέτρων στην εθνική τους νομοθεσία και στις διμερείς φορολογικές συμβάσεις. Το πλήθος των διμερών συμβάσεων καθιστά επαχθείς και χρονοβόρες τις επικαιροποιήσεις των συμφωνιών σε διμερή βάση.

Η Σύμβαση, η οποία αναπτύχθηκε μέσω διαπραγματεύσεων, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 100 χώρες και δικαιοδοσίες βάσει εντολής που δόθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών των G20 και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών, λύνει αυτό το πρόβλημα. Θα τροποποιήσει τις ισχύουσες διμερείς φορολογικές συμβάσεις για την ταχεία εφαρμογή των μέτρων φορολογικών συμφωνιών που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου BEPS του ΟΟΣΑ / G20.

Το κείμενο της Σύμβασης, η αιτιολογική έκθεση, οι βασικές πληροφορίες, η βάση δεδομένων και η θέση κάθε υπογράφοντος είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση http://oe.cd/mli.

Keywords
Τυχαία Θέματα