Tα καλά νέα για την Παγκρήτια Τράπεζα

Αναρωτιούνται πολλοί τοπικά που είναι παρατηρητές, αλλά και μικρά κομμάτια της μακρόχρονης ιστορίας μιας τράπεζας που ξεκίνησε σε μια εντελώς διαφορετική εποχή (που πολύ καλά θυμάμαι ως νέος ρεπόρτερ, τότε, που κάλυψα τα νηπιακά της βήματα) από αυτή που ζούμε σήμερα αν και κατά πόσο είναι καλό όλο αυτό που συμβαίνει. Αυτό θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε πιάνοντας το νήμα της ιστορίας και της εξέλιξης σχεδόν από την αρχή της νέας εποχής.

Με αφορμή μάλιστα τη συμφωνία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Παγκρήτιας Τράπεζας,

κ. Αντώνης Βαρθολομαίος,πρόσφατα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η επίτευξη της συμφωνίας των μετόχων για την συγχώνευση της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Τράπεζας Αττικής, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η συνένωση δυνάμεων των δύο τραπεζικών οργανισμών είναι η πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μετά από δεκαετίες, και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, εάν το δυναμικό μετοχικό σχήμα της Thrivest και συγκεκριμένα οι κ.κ. Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης και Αλέξανδρος Εξάρχου δεν πίστευαν σε αυτόν το μεγάλο στόχο.

Η Παγκρήτια Τράπεζα τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αξιοσημείωτη πορεία, υλοποιώντας με συνέπεια ένα δυναμικό σχέδιο μετασχηματισμού και πλέον είναι έτοιμη για να αποτελέσει το ισχυρό συστατικό του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας. Ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, ο οποίος φιλοδοξούμε να πάρει τον διακριτό ρόλο που του αξίζει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, θα έχει βασικό στόχο την αναβάθμιση της προσωποποιημένης εξυπηρέτησης και την ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος του πελάτη”

Και κατέληξε: Η νέα Τράπεζα θα δώσει όλο της το βάρος στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη βάση συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδίου, αξιοποιώντας όλα τα δυνατά στοιχεία των δύο τραπεζών».

Και πράγματι, σε μια χρονική στιγμή όπου το οικονομικό περιβάλλον όχι μόνο επιζητά, αλλά επιβάλλει τέτοιου είδους κινήσεις, το συγκεκριμένο τραπεζικό σχήμα δείχνει να είναι η θεμιτή συνέχεια για όλους όσοι βλέπουν το μέλλον.Ποιά θα είναι όμως η “ακτινογραφία” του νέου σχήματος;

Εδώ λοιπόν κρύβεται το ενδιαφέρον κομμάτι αυτής της εξέλιξης που μπορεί να προοιωνίζει και τα καλά νέα σε όσους βρίσκονται υπο την τραπεζική του σκέπη.

Ενεργητικό,το οποίο θα υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ, καταθέσεις που θα φτάνουν και ίσως θα ξεπερνούν τα εννέα δισ. χορηγήσεις κοντά στα 3,4 δισ. ευρώ, και δείκτη “κόκκινων” κάτω του 3%.

Τα κέρδη εκτιμάται ότι θα προσεγγίζουν τα 85 με 100 εκατ. ευρώ.Τούτο πρακτικά σημαίνει πως ο νέος τραπεζικός οργανισμός θα διαθέτει όλα τα εχέγγυα και την βάση δεδομένων για να αποτελέσει πολύ σύντομα τον πέμτπο πυλώνα του Ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος,εστιάζοντας μάλιστα σε ένα κοινό που εμφανίζεται συχνά παραγκωνισμένο αλλά και συνάμα παραπονούμενο και δικαίως από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.Αναφερόμαστε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες που έχουν ανάγκη χρηματοδότησης για υγιή…σκοπό.

Και κάτι ακόμα που το έχουμε επισημάνει και στο πρόσφατο παρελθόν. Η τράπεζα εξακολουθεί και λειτουργεί μακριά από τις υποτιθέμενες μοντέρνες πρακτικές λειτουργίας που έχουν εξοργίσει πολλές φορές τους συναλλασόμενους άλλων τραπεζικών οργανισμών, με τα ραντεβού, τα κλειστα ταμεία, τα ωράρια των…κλειδωμένων θυρών, και τις ηλεκτρονικες συναλλαγες ή τις αυτόματα ταμειακές που κάνουν δύσκολη την ζωή εκείνων που έχουν συγκεκριμένες ανάγκες και απαιτήσεις, μιας και έχοντας διώξει εργαζόμενους, δεν έχουν κατορθώσει να αναπληρώσουν επιτυχώς τα κενά με την τεχνολογία, με αποτέλεσμα τελικά την δυσλειτουργία και την ταλαιπωρία του κοινού. Οι προκλήσεις είναι σιγουρα πολλές αλλά οι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η καλή σύνθεση και η νέα τραπεζική φιλοσοφία συντομα θα αποδείξει ότι ξέρει,θέλει και μπορεί να πετύχει και να διακριθεί δικαιώνοντας όσοι την εμπιστευτούν σε αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Σε λίγες μέρες θα έχουμε μια ιστορική μέρα στο Ηράκλειο.

Με καλή πρόθεση και θετική σκέψη ας αναμένουμε την επιβεβαίωση των γραφόμενων μας.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο ότι δεν εξελίσσεται μενει όχι απλά στάσιμο, αλλά οπισθοδρομεί, εξασθενεί και τελικά πεθαίνει.

Νομίζω ότι κανείς δεν θα ήθελε μια τέτοια εξέλιξη, ειδικά μάλιστα όταν είναι νωπές οι μνήμες σε σχήματα άλλων κλάδων που άφησαν στο τέλος τους την πιο πικρή γεύση σε όλους μας.

Να ευχηθούμε “Καλή επιτυχία” στην Παγκρήτια, στο ραντεβού της με την ιστορία και το επόμενο μεγάλο βήμα, της μετεξέλιξης της, ως την μόνη επιλογή, που πέρασε άλλωστε ως γνωστόν για την ιστορία και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Κώστας Συλιγάρδος

Keywords
Τυχαία Θέματα