ΑΔΜΗΕ – Μ. Μανουσάκης: Τεράστια ευκαιρία o GSI για Ελλάδα και Κύπρο – Έργο «σημαία» για την ΕΕ

Όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί αυτό το έργο ως «σημαία» της ευρωπαϊκής πολιτικής που είναι η διασύνδεση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κρατών. Για τον λόγο αυτό άλλωστε έχει δεσμεύσει ήδη 657 εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων προς όφελος των Κυπρίων και των Ελλήνων, καθώς η Κύπρος είναι η τελευταία χώρα που δεν έχει διασυνδεθεί στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού».

Σχετικά με τα οικονομικά οφέλη ανέφερε ότι «το κυριότερο όφελος αφορά τους καταναλωτές καθώς

όταν διασυνδέονται δύο κράτη, αυτό που συμβαίνει είναι ότι αγωνίζονται μεταξύ τους οι παραγωγοί ενέργειας προκειμένου να φτάνει τελικά στους καταναλωτές το φθηνότερο δυνατό ενεργειακό προϊόν. Και επίσης οι παραγωγοί έχουν την ευκαιρία – όντας ανταγωνιστικοί – να εξάγουν ενέργεια».

Ο κ. Μανουσάκης επισήμανε ότι η Κύπρος συνδεόμενη με την Κρήτη – και δεδομένου ότι τώρα ολοκληρώνεται η διασύνδεση μεταξύ Κρήτης – Αττικής – θα διασυνδεθεί και με την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά. Και αυτός είναι και ο λόγος που και οι Ισραηλινοί θέλουν να διασυνδεθούν, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε μία πολύ μεγάλη αγορά.

Σχετικά με την πορεία κατασκευής αλλά και τα μεγάλα οφέλη του σκέλους της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Great Sea Interconnector, ΚρήτηΚύπρος, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι το έργο έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται καθώς η ανάδοχος εταιρεία Νexans αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το καλωδιακό σύστημα.

Ο κ. Μανουσάκης πρόσθεσε ότι θα υπογραφεί η σύμβαση και με τον κατασκευαστή μετατροπέων, στο τέλος του 2024.

Επιτάχυνση του έργου ζητούν οι Ισραηλινοί

Για το δεύτερο τμήμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης του Great Sea Interconnector, Κύπρος – Ισραήλ, όπου ο ΑΔΜΗΕ είχε συναντήσεις την Τρίτη με εκπροσώπους του Υπουργείου Ενέργειας και της Ρυθμιστικής αρχής του Ισραήλ, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέφερε ότι ήταν «πραγματικά εντυπωσιακό το ότι ήρθε μια πολύ μεγάλη αποστολή από το Ισραήλ, με αξιωματούχους, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας, τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής, τον ομόλογό μου και το ενδιαφέρον είχε πολύ λεπτομερή χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τα τεχνικά θέματα, τα ρυθμιστικά, τα εμπορικά. Μας δηλώθηκε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης του Ισραήλ υπάρχει η σαφής και δεδομένη πολιτική απόφαση για την επιτάχυνση του έργου αυτού».

Όπως εξήγησε ο κ. Μανουσάκης, η ωρίμανση του τμήματος της διασύνδεσης Κύπρος – Ισραήλ χρειάζεται 9-12 μήνες ωρίμανση να ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί. «Και από κει και πέρα στατιστικά χρειάζονται γύρω στα 5 χρόνια προκειμένου να ολοκληρωθεί μια τέτοια υποδομή», τόνισε.

Μεγάλα τα οφέλη της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης

Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε και στα μεγάλα οφέλη της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη. Όπως τόνισε, «η Κρήτη για να έχει ενέργεια αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί μονάδες πετρελαίου, ένα πανάκριβο καύσιμο ειδικά με τα πρόστιμα στο CO2. Συνεπώς οι μονάδες αυτές θα σβήσουν, θα παραμείνουν μόνο σε ψυχρή εφεδρεία, όπως λέμε, ούτως ώστε αν υπάρξει κάποια βλάβη να μπορέσουν να ανοίξουν για να έχει το νησί την απαραίτητη ενέργεια. Άρα το κόστος αυτό θα μειωθεί πάρα πολύ».

Ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι με τις διασυνδέσεις που έχει υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ μέχρι στιγμής – 7 στο σύνολο, μεταξύ των οποίων και το Πελοπόννησος -Κρήτη –το κονδύλιο των ΥΚΩ έχει ήδη μειωθεί πάρα πολύ. Μάλιστα, η μείωση αυτή χρησιμοποιήθηκε για να επιδοτηθούν οι καταναλωτές στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με τον ίδιο να εξηγεί ότι« αν δηλαδή δεν είχαν γίνει οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, δεν θα είχε το κράτος τη δημοσιονομική ευχέρεια να μειώσει τόσο πολύ όσο κατάφερε να μειώσει τους λογαριασμούς ρεύματος την περίοδο της ενεργειακής κρίσης 2022 -2023».

Τέλος, σε ερώτηση για το πώς το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θωρακίζει την ενεργειακή ασφάλεια του συστήματος ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι τεχνικά κάθε Διαχειριστής θέλει όλα τα σημεία του συστήματος να είναι διασυνδεδεμένα.

«Για τα νησιά, ειδικά, αντιλαμβάνεστε ότι όταν υπάρχουν δύο καλώδια που τα συνδέουν, είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να πάθουν ταυτόχρονα βλάβη, άρα δεν πρόκειται να μείνουν χωρίς ενέργεια. Θυμίζω ότι στην Κύπρο το 2011 με μία βλάβη που έγινε, το νησί έμεινε για 10 μέρες χωρίς καθόλου ενέργεια, με απόλυτο μπλακάουτ. Αν διασυνδεθεί η Κύπρος με την Ελλάδα και με το Ισραήλ θα είναι μηδενικές οι πιθανότητες να ξανασυμβεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Keywords
Αναζητήσεις
admie--m-manousakis-terastia-efkairia-o-gsi-gia-ellada-kai-kypro--ergo-simaia-gia-tin-ee.htm
Τυχαία Θέματα
ΑΔΜΗΕ – Μ, Μανουσάκης, Τεράστια, GSI, Ελλάδα, Κύπρο – Έργο,admie – m, manousakis, terastia, GSI, ellada, kypro – ergo