Ανάπτυξη για την αγορά καλλυντικών το 2025 – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου
Συγκεκριμένα, η ελληνική αγορά καλλυντικών εκτιμάται ότι κλείνει το 2024 με αξία περίπου 1,4 δισ. ευρώ από περίπου 1,3 δισ. ευρώ το 2023. Σημειώνεται ότι η αύξηση των πωλήσεων κυρίως το 2023 είχε και πληθωριστικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο οι τιμές πώλησης των καλλυντικών αυξήθηκαν κατά 7% ενώ το 2024 αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 4,5%. Για τη φετινή χρονιά αναμένεται αύξηση των πωλήσεων καλλυντικών μεταξύ 4% έως 7% ενώ αντίστοιχο αναμένεται να είναι το ποσοστό αύξησης για το 2026.
Από τις επιμέρους κατηγορίες ξεχώρισαν τα προϊόντα μακιγιάζ οι πωλήσεις των οποίων κινήθηκαν
Τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις συνολικές πωλήσεις καλλυντικών έχουν τα προϊόντα ευρείας διανομής με 32%, ακολουθούν τα φαρμακεία με 20%, τα προϊόντα επιλεκτικής διανομής με 16%, το ηλεκτρονικό εμπόριο με 15%, τα κομμωτήρια με 7%, τα αυτόνομα καταστήματα (standalone boutiques) με 7%, οι απευθείας πωλήσεις από πόρτα σε πόρτα με 2% και τα ινστιτούτα αισθητικής με 1%.
Οι προκλήσεις της αγοράς
Την ίδια ώρα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγορά το 2024 ήταν, σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ, η απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των προσφορών προς τα σούπερ μάρκετ κατά 30% που προκάλεσε ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε κατηγορίες με έντονο ανταγωνισμό, όπως η περιποίηση μαλλιών. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της παραποίησης / απομίμησης επώνυμων προϊόντων και αυτό έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.
Σύμφωνα με τον ΠΣΒΑΚ, η έλλειψη ελέγχων ποιότητας σε αυτά τα προϊόντα εγκυμονεί κινδύνους για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα πλήττει την εικόνα των επώνυμων μαρκών, οι οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν αθέμιτο ανταγωνισμό και πιθανή δυσφήμιση. Παράλληλα, η αυξανόμενη περιβαλλοντική συνείδηση των καταναλωτών απαιτεί στροφή προς βιώσιμες πρακτικές, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τις εταιρείες. Η υπερβολική συσκευασία, η πλαστική ρύπανση και η μη βιώσιμη κατανάλωση πόρων αποτελούν σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, τόσο από την πλευρά των εταιρειών όσο και από την πλευρά των καταναλωτών. Ενώ γίνονται προσπάθειες για την υιοθέτηση πιο βιώσιμων τεχνολογιών και υλικών, όπως η χρήση ανακυκλωμένων υλικών ή η μείωση του όγκου των συσκευασιών, η πλήρης μετάβαση σε ένα πιο οικολογικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης απαιτεί συνεχή προσπάθεια, καινοτομία και σημαντικές επενδύσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ως προς τις προκλήσεις που διαφαίνονται για τον κλάδο των καλλυντικών, από τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Mintel προκύπτει ότι οι καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που αντικατοπτρίζουν την ατομικότητά τους, προωθώντας την καινοτομία σε εξατομικευμένες λύσεις και βιώσιμες πρακτικές. Η άνοδος του «slow beauty» δίνει έμφαση στην απλότητα, την αυθεντικότητα και την ευεξία, ωθώντας τα brands που δραστηριοποιούνται στο χώρο να κάνουν διαφανείς και ηθικές επιλογές. Επίσης, η συνεργασία με πράσινες πρωτοβουλίες και η ενσωμάτωση της βιοτεχνολογίας κερδίζουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, καθιστώντας την βιωσιμότητα καθοριστικό παράγοντα αγοράς. Αλλά και η αξιοποίηση τεχνολογικών εξελίξεων, όπως η ΑΙ και η ανάλυση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, προσφέρουν νέες δυνατότητες για εξατομικευμένες εμπειρίες και loyalty. Τέλος, μικρότεροι παίκτες και ανεξάρτητα brands εισέρχονται δυναμικά στην αγορά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών με προτάσεις που εστιάζουν στην καινοτομία, την εξειδίκευση και την προσωπική εμπειρία.
Οι τιμές πώλησης καθορίζουν τη ζήτηση
Κύριοι παράγοντες που καθορίζουν τη ζήτηση των καλλυντικών είναι οι τιμές πώλησης των προϊόντων σε συνδυασμό με το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, η διάρθρωση του πληθυσμού ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα, η εποχικότητα, η διαφημιστική προβολή τους κ.ά. Στο πλαίσιο αυτό, αναμφισβήτητα η διετία 2022-2023 ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον κλάδο των καλλυντικών, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, της ανόδου του μεταφορικού κόστους, των γεωπολιτικών εντάσεων και των έντονων πληθωριστικών πιέσεων. Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης της ICAP CRIF, οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν τις επιχειρήσεις του κλάδου σε ανατιμήσεις των προϊόντων τους, λόγω της συμπίεσης των περιθωρίων κέρδους τους.
Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος (προσώπου και σώματος) αποτελούν διαχρονικά την κυριότερη κατηγορία καλλυντικών και εκτιμάται ότι καλύπτουν περίπου το 55% της συνολικής αξίας πωλήσεων, ενώ ακολουθούν τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών με 26%. Τα τελευταία έτη υπάρχει αυξημένο καταναλωτικό ενδιαφέρον για καλλυντικά φυσικής προέλευσης, μη δοκιμασμένα σε ζώα, καθώς επίσης και για προϊόντα με βάση το ελαιόλαδο (ιδιαίτερα για καταναλωτές από το εξωτερικό).
Βασικό στοιχείο διαφοροποίησης των εταιρειών του κλάδου αποτελούν τα κανάλια του δικτύου διανομής τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης, το κανάλι της ευρείας διανομής εκτιμάται ότι κάλυψε περίπου το 48% της συνολικής αξίας της εγχώριας αγοράς καλλυντικών, ενώ ακολουθούν τα φαρμακεία, η επιλεκτική διανομή, τα κομμωτήρια και οι απευθείας πωλήσεις. Παρότι το φυσικό κανάλι παραμένει ισχυρό, όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται στην αγορά καλλυντικών μέσω του διαδικτύου (ecommerce). Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις καλλυντικών αποκτούν ιδιαίτερη αξία για τον καταναλωτή, καθώς του προσφέρουν πληθώρα επιλογών και προϊόντων, ταχύτητα στις συναλλαγές και ευελιξία στον τρόπο παράδοσης. Το μερίδιο του εξεταζόμενου καναλιού υπολογίζεται στο 14% – 16%.
Αναφορικά με την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του κλάδου, από το 2021 παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση των εξαγωγών καλλυντικών, με μέσο ετήσιο ρυθμό 19% περίπου. Σύμφωνα με την μελέτη, μέρος αυτών αφορά εισαγόμενα είδη τα οποία επανεξάγονται.
Στο πλαίσιο εκπόνησης της κλαδικής μελέτης της ICAP CRIF, πραγματοποιήθηκε χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών και συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός για την πενταετία 2018-2022, βάσει ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος 29 επιχειρήσεων. Από την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού των εν λόγω εταιρειών, προκύπτουν τα εξής: Οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν άνοδο την πενταετία εκτός από το έτος 2020/19, λόγω της πανδημίας. Ειδικότερα, το 2022 το σύνολο των πωλήσεων των εξεταζόμενων επιχειρήσεων σημείωσε αύξηση 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Παρόμοια πορεία ακολούθησαν τα συνολικά μικτά κέρδη, καταγράφοντας αύξηση 2,6% το 2022/21. Αντιθέτως, μείωση κατέγραψαν τα κέρδη EBITDA το έτος 2022, έπειτα από συνεχείς αυξήσεις τα προηγούμενα έτη.
ΑΠΕ ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοσκόπηση-σοκ για ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: Τι ποσοστά λαμβάνουν όλα τα κόμματα
- Νέος ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τις Κυκλάδες
- Γάμος Νικολάου Ντε Γκρες - Χρυσής Βαρδινογιάννη: Δείτε αδημοσίευτα πλάνα
- Ρόδος: 79χρονος ασέλγησε στην 8χρονη κόρη γιατρού που τον περιέθαλψε μετά από τροχαίο
- Αξία των σπάνιων νομισμάτων 2 ευρώ: Εδώ είναι αυτά που θα σας κάνουν πλούσιους
- Ατλαντικός: Εντοπίστηκε ανοιχτά της Φλόριντα ο μεγαλύτερος λευκός καρχαρίας [βίντεο]
- Πέθανε ο ηθοποιός Πάνος Τουλιάτος
- Δημοσκόπηση Real Polls: Πέφτουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ–Στην 3η θέση η Κωνσταντοπούλου λόγω Τεμπών
- Απάτη στην Πέλλα: Ηλικιωμένη πούλησε το σπίτι της για να γίνει «μέλος» της τέως βασιλικής οικογένειας
- Τουρισμός για Όλους: Διακοπές με επιταγή έως 600 ευρώ - Ποιοι οι δικαιούχοι
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις FlashNews
- Κίνα: Τουλάχιστον 30 άτομα αγνοούνται μετά από κατολίσθηση
- Δημοσκόπηση-σοκ για ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: Τι ποσοστά λαμβάνουν όλα τα κόμματα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και ποιες είναι οι επόμενες σχολικές αργίες
- Αποκλεισμός της Ιμάν Κελίφ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών – Διεξάγεται τεστ καταλληλότητας φύλου
- Νέο Ψυχικό: «Η συγγνώμη δεν μπορεί να φέρει πίσω το παιδί μου» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 41χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
- Νίκες οι πρωτοπόροι, έπιασε 5άδα ο Ιδομενέας
- Ανάπτυξη για την αγορά καλλυντικών το 2025 – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου
- ΥπΑΑΤ: Ψηφιακή εκτύπωση της βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
- Στα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα το Ενετικό λιμάνι Χανίων!
![Ανάπτυξη, 2025 –,anaptyxi, 2025 –](https://images32.inewsgr.com/5532/55323898/anaptyxi-gia-tin-agora-kallyntikon-to-2025--oi-prokliseis-kai-oi-efkairies-gia-tis-epicheiriseis-tou-kladou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα FlashNews
- Ανάπτυξη για την αγορά καλλυντικών το 2025 – Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου
- Δημοσκόπηση-σοκ για ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση Ελευθερίας: Τι ποσοστά λαμβάνουν όλα τα κόμματα
- Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και ποιες είναι οι επόμενες σχολικές αργίες
- Κίνα: Τουλάχιστον 30 άτομα αγνοούνται μετά από κατολίσθηση
- Νίκες οι πρωτοπόροι, έπιασε 5άδα ο Ιδομενέας
- Αποκλεισμός της Ιμάν Κελίφ από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών – Διεξάγεται τεστ καταλληλότητας φύλου
- Νέο Ψυχικό: «Η συγγνώμη δεν μπορεί να φέρει πίσω το παιδί μου» – Συγκλονίζει ο πατέρας του 41χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο
- ΥπΑΑΤ: Ψηφιακή εκτύπωση της βεβαίωσης «Επαγγελματία Αγρότη»
- Στα πιο φωτογραφημένα αξιοθέατα το Ενετικό λιμάνι Χανίων!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Γιασικεβίτσιους: Αυτές είναι οι καλύτερες ομάδες στα 25 χρόνια της Euroleague
- Καιρός: Ποια θα είναι η πιο κρύα ημέρα - Πρόγνωση για 5 βαθμούς στην Αθήνα
- Υπό τον έλεγχο Τραμπ και Μασκ το αμερικανικό δημόσιο – Ζητά να απολυθούν οι πράκτορες του FBI που είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις εναντίον του
- Η Μελίνα Νικολαΐδη έκλεισε τα 21: Η έκπληξη της Δέσποινας Βανδή για τα γενέθλια της κόρη της και το βίντεο στο TikTok
- Ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατά «αποθήκης όπλων» της Χαμάς στη Συρία
- Αυτά είναι τα δύο σενάρια για την εξέλιξη των σεισμών στην Σαντορίνη
- Χιόνια στην Εύβοια: Στα λευκά ορεινά χωριά
- Ανησυχία για το «ματωμένο» ποτάμι στην Αβεγιανέδα (βίντεο)
- Η Ελλάδα ψηφίζει: Παιχνίδι με 69.000 συμμετοχές live
- Σούπερ μάρκετ: Πάμε για αύξηση των τιμών στα προϊόντα τους;