Χανιά: Σωματεία και φορείς ζητούν μέτρα ασφαλείας στον ΒΟΑΚ και στους τόπους δουλειάς (φωτο – βίντεο)

Εκπρόσωποι σωματείων, συλλόγων και φορέων, το πρωί της Τετάρτης 28/8 συγκεντρώθηκαν έξω απο το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της αντιπεριφέρειας Χανίων με βασικό αίτημα «κυβέρνηση και τις τοπικές αρχές να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής».

Με αφορμή το πολύνεκρο τροχαίο στον ΒΟΑΚ με νεκρούς 3 νέους οι οποίοι επέστρεφαν σπίτια τους από την εργασία σε κέντρο εκδηλώσεων, οι συγκεντρωμένοι αναφέρθηκαν αφενός στις συνθήκες ανύπαρκτης οδικής ασφάλειας στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

και αφετέρου στις συνθήκες εκμετάλλευσης οι οποίες – όπως τόνισαν – επικρατούν στους χώρους εργασίας και ειδικά σε εκείνους του επισιτισμού και τουρισμού.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, το τροχαίο δυστύχημα του Σαββάτου 17/8 «έφερε στο προσκήνιο για ακόμα μια φορά την απαράδεκτη κατάσταση που βρίσκεται το οδικό δίκτυο του νησιού, αλλά  και τις εργασιακές συνθήκες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό-επισιτισμό.»

Τα αιτήματα που κατατέθηκαν και στην αντιπεριφέρεια Χανίων αφορούν στις παρακάτω διεκδικήσεις:

Άμεσα να δηλωθεί το δυστύχημα ως εργατικό και να γίνουν όλες οι απαραίτητες έρευνες των αιτιών και συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη.

Πλήρης στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ασφάλειας στην εργασία και εργασιακών σχέσεων), του ΕΦΚΑ και του Τμήματος Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής. Να ενταθούν οι έλεγχοι σε κάθε χώρο δουλειάς.

Έναν σύγχρονο, ασφαλή αυτοκινητόδρομο, δωρεάν από την Κίσσαμο μέχρι την Σητεία, χωρίς παραχωρήσεις σε ιδιώτες, πρόσθετη φορολογία και διόδια.

Άμεσα μέτρα για την οδική ασφάλεια τόσο στο ΒΟΑΚ , όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο και αναβάθμισή του σύμφωνα με τις ανάγκες. Άμεσα να εγκατασταθεί φωτισμός, μπάρες, σήμανση σε επικίνδυνα σημεία, διαπλάτυνση όπου χρειάζεται με προτεραιότητα την οδική ασφάλεια και όχι το κέρδος.

Πρόβλεψη για μαζική, δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων τόσο στον Βόρειο Άξονα και αλλού δωρεάν με ευθύνη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους.

Επέκταση μέχρι το πιο μικρό χωρίο των Δημόσιων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με συχνή ανταπόκριση για την προσιτή, γρήγορη και φθηνή μετακίνηση, με ευθύνη του τοπικού και κεντρικού κράτους.

Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που καταργούν τη μόνιμη και σταθερή δουλειά (νόμος Αχτσιόγλου-Βρούτση, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη).

Τήρηση του 5θημερου- 8ωρου – 40ωρου με δύο συνεχόμενα ρεπό. Να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα παντού και υποχρεωτικά στον Επισιτισμό η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Διασφάλιση μέσα από τις Συλλογικές Συμβάσεις όλων των επιδομάτων, των δώρων, των αδειών, ωραρίων, των αποζημιώσεων απόλυσης, της επαναπρόσληψης των εποχικών συναδέλφων και όλων των όλων των προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Χανιά, Σωματεία, ΒΟΑΚ,chania, somateia, voak