Επαναληπτικές Πανελλαδικές 2024: Ο σχολιασμός στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας ξεκίνησαν οι επαναληπτικές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕΛ της χώρας.

“Η επιλογή του θέματος περί αναπηρίας, που αρκετά χρόνια το θεωρούμε σαν  σημαντικό και ενδιαφέρον για εξετάσεις αξίζει τη προσοχή των υποψηφίων και για  τις επόμενες εξεταστικές δοκιμασίες”, αναφέρει μεταξύ άλλων η φιλόλογος-ιστορικός του φροντιστηρίου “Διαλεκτική” Στέλλα Αλυγιζάκη.

Αναλυτικά τα σχόλια από την

κ. Στέλλα Αλιγιζάκη, φιλόλογο – ιστορικό του φροντιστηρίου “Διαλεκτική“:

Στις 9 Σεπτεμβρίου διενεργήθηκαν οι επαναληπτικές πανελλήνιες εξετάσεις των ημερήσιων και εσπερινών γενικών λυκείων. Τα κείμενα που δόθηκαν στους υποψήφιους για επεξεργασία υπογράφονταν από αθλητική ψυχολόγο και από τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικής και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Αναφέρονταν στη χρησιμότητα και στην αναγκαιότητα της αθλητικής δραστηριοποίησης των ΑΜΕΑ.

Κατέγραφαν τη μειωμένη συμμετοχή των ΑΜΕΑ στον αθλητισμό παρά τη γενική παραδοχή της χρησιμότητας των αθλητικών ασκήσεων για αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας. Τόνιζαν την αξία του αθλητισμού για την ενίσχυση της λειτουργικότητας, της δυναμικότητας και για τη μείωση των ψυχικών επιπτώσεων της σωματικής αναπηρίας. Επίσης αναδείκνυαν τον αθλητισμό ως μηχανισμό ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης, αλλά και ανάπτυξης κοινωνικών δεξιοτήτων και δικτύων κοινωνικής συμμετοχής. Μέσα σε αυτά τονιζόταν η αδήριτη ανάγκη αντικατάστασης του οίκτου και της φιλανθρωπικής θεώρησης από την επιβολή αρχών δημοκρατίας και κοινωνικής ισοτιμίας όλων των πολιτών.

Το τρίτο κείμενο, λογοτεχνικό, ήταν ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου με τίτλο «Ταυτότητα». Σε αυτό διακρίνονταν στοιχεία της ποιητικής του σχετικά με την ταύτιση του ανθρώπου με τη συμπαντική αρμονία, την υπέρβαση του ανθρώπινου ατομισμού και τη συσχέτιση της ύπαρξης του με τον οικουμενικό ανθρωπισμό. Την ουσία του ανθρώπου, για τον ποιητή, την αντιπροσωπεύει το πνεύμα του, η σύνδεσή του με την πηγή του Φωτός, τον ήλιο, με την αρχή του κόσμου.

Οι ασκήσεις κατ’ αναλογίαν των εξετάσεων του Ιουνίου απαιτούσαν εστιασμένη περίληψη από το ένα κείμενο, ασκήσεις κατανόησης με Σ-Λ, 15 μορίων, ερώτηση συνοχής και συνεκτικότητας μεταξύ των παραγράφων του κειμένου και υφολογικά χαρακτηριστικά του λόγου. Ξεχωριστής δυσκολίας η άσκηση περί «συνομιλίας» αποσπασμάτων και απόψεων των δύο κειμένων, που μάλιστα βαθμολογούνταν με 10 μόρια.

Στην άσκηση της λογοτεχνίας θα ήταν χρήσιμο για τους μαθητές να γνωρίζουν στοιχεία της ποίησης του Νικηφόρου Βρεττάκου προκειμένου να εντοπίσουν τους κειμενικούς δείκτες που αναδείκνυαν τη δική του πρόσληψη για την «ταυτότητα» του, όπως την αντιλαμβάνεται το ποιητικό υποκείμενο.

Στην παραγωγή λόγου ζητήθηκε εισήγηση σε σχολική εκδήλωση , που θα  προσδιόριζε τα προβλήματα των ΑΜΕΑ και την αναγκαιότητα το κοινωνικό σύνολο  να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής γι’ αυτά τα ξεχωριστά μέλη του. Ο σχετικός προσδιορισμός ενός μικρού αποσπάσματος από τα κείμενα δεν  χαρακτηριζόταν από ιδιαίτερη δυσκολία.  

Η επιλογή του θέματος περί αναπηρίας, που αρκετά χρόνια το θεωρούμε σαν σημαντικό και ενδιαφέρον για εξετάσεις αξίζει τη προσοχή των υποψηφίων και για τις επόμενες εξεταστικές δοκιμασίες. Η αυξημένη δυσκολία στις ασκήσεις του Β και Γ μέρους είναι σχετική με το πνεύμα των εξετάσεων του Σεπτεμβρίου. Προσγράφεται πάντως στα αξιοπρόσεκτα εξεταστικά θέματα για τη φροντιστηριακή προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα