Γνωστική εξασθένηση: Αυτός είναι ο τρόπος για να αποκτήσουμε μυαλό 4 χρόνια νεότερο

Την άσκηση που ξανανιώνει το μυαλό έως και κατά τέσσερα χρόνια ανέδειξε πρόσφατη μελέτη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν θέλει κόπο και ένταση

Η καθημερινή σωματική άσκηση, ακόμη και μικρής έντασης, μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη για τη γνωστική υγεία, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Annals of Behavioral Medicine. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και η απλή δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή το παιχνίδι με τα εγγόνια, μπορεί να αντιστρέψει τα αποτελέσματα της γήρανσης του εγκεφάλου και να αναστρέψει τη γνωστική εξασθένηση κατά 4 χρόνια.

Η έρευνα

επικεντρώνεται στο πόσο σημαντική είναι η καθημερινή κίνηση για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, τονίζοντας τη σημασία ακόμα και της ήπιας σωματικής δραστηριότητας για την ενίσχυση της νοητικής ικανότητας, σύμφωνα με τον Jonathan G. Hakun, Αναπληρωτή Καθηγητή Νευρολογίας, Ψυχολογίας και Δημόσιας Υγείας στο Penn State και επικεφαλής της έρευνας, για την οποία αρθρογράφησε στο The Conversation.

Η ομάδα του Hakun ανέλαβε να ελέγξει την επίδραση της σωματικής δραστηριότητας στη γνωστική λειτουργία σε καθημερινό επίπεδο. Ζητήθηκε από 204 μεσήλικες να παρακολουθούν τη δραστηριότητά τους για εννέα ημέρες, καταγράφοντας πέντε φορές την ημέρα τα συναισθήματά τους, τις διατροφικές τους επιλογές και το είδος της φυσικής άσκησης που είχαν ολοκληρώσει τις προηγούμενες ώρες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν σύντομες ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση και τις συνήθειές τους και, στη συνέχεια, έπαιζαν σύντομα παιχνίδια για τον εγκέφαλο που αξιολογούσαν την ταχύτητα σκέψης και τη βραχυπρόθεσμη μνήμη τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η γνωστική ταχύτητα (η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών) βελτιωνόταν σημαντικά όταν οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι είχαν ασκηθεί τις ώρες πριν από τις δοκιμασίες. Παρόλο που δεν παρατηρήθηκε μεγάλη βελτίωση στην εργαζόμενη μνήμη, ο χρόνος που χρειάστηκαν οι συμμετέχοντες για να ολοκληρώσουν τις δοκιμασίες μνήμης ακολούθησε την ίδια τάση βελτίωσης με την ταχύτητα σκέψης.

Ένα σημαντικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι βελτιώσεις στην ταχύτητα σκέψης παρατηρήθηκαν ακόμα και όταν η σωματική δραστηριότητα ήταν ήπιας έντασης. Δεν ήταν απαραίτητο να γίνει έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο ή η έντονη προπόνηση, για να φανεί κάποιο όφελος. Ακόμα και μια καθημερινή κίνηση, όπως το περπάτημα, φάνηκε να έχει θετική επίδραση στον εγκέφαλο. Ο Hakun εξηγεί: “Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η κίνηση, είτε με τη μορφή οργανωμένης άσκησης είτε ως μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας, είναι το κλειδί για τα οφέλη που παρατηρήσαμε στη γνωστική λειτουργία”.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι σημαντικά καθώς δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη στην εγκεφαλική λειτουργία, χωρίς να απαιτεί μεγάλες ή οργανωμένες προσπάθειες. Η έρευνα τονίζει τη σημασία τού να κινούμαστε περισσότερο στην καθημερινότητά μας και να καθόμαστε λιγότερο, κάτι που προτείνουν και οι ειδικοί. Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και την ανάπτυξη νέων νευρώνων, διαδικασία που ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο εκφυλιστικών εγκεφαλικών παθήσεων, όπως η άνοια.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι, παρόλο που η μελέτη έδειξε θετικά αποτελέσματα, παραμένει αβέβαιο αν τα βραχυπρόθεσμα οφέλη θα συσσωρευτούν και θα οδηγήσουν σε μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην εγκεφαλική υγεία. Ο Hakun και η ομάδα του προχωρούν την έρευνά τους για να κατανοήσουν καλύτερα τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της σωματικής δραστηριότητας στη γνωστική υγεία και τη μείωση του κινδύνου άνοιας, μέσω πιο εκτεταμένων μελετών και νέων τεχνολογικών εργαλείων, όπως οι φορητές συσκευές παρακολούθησης δραστηριότητας.

ygeiamou.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα