Ιγμορίτιδα: Πότε χρειάζεται να πάρω αντιβίωση

Έτσι σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα «υπερβακτήρια» που έχουν προκύψει από την αλόγιστη και άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών.

Οι ρινοκολπίτιδες ή αλλιώς ιγμορίτιδες, φλεγμονές -δηλαδή – στα ιγμόρια (παραρρίνιοι κόλποι) προκύπτουν από τη συλλογή εκκρίσεων στις κοιλότητες του προσώπου που βρίσκονται γύρω από τη μύτη και οι οποίες αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων ή ιών.

Η οξεία ιγμορίτιδα εμφανίζεται με συμπτώματα όπως:

– Ρινική Συμφόρηση

Οπισθορινική έκκριση

– Πόνος/ ευαισθησία στην ψηλάφηση στην περιοχή των ιγμορίων

– Ευαισθησία προσώπου

– Πόνος στη γνάθο και τα δόντια

Το 90% των περιπτώσεων Ρινοκολπίτιδας (ιγμορίτιδας) που φθάνουν στο ιατρείο είναι Ιογενείς και τις περισσότερες φορές – αυτοπεριορίζονται -με μια ήπια συμπτωματική αγωγή, ρινοπλύσεις, χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών.

Συνήθως οι ιογενείς ρινοκολπίτιδες εμφανίζονται με την εξής κλινική εικόνα:

– Ήπια συμπτώματα (ρινική συμφόρηση, καταρροή κ.α) για 38οC

– Εικόνα που συνεχώς επιδεινώνεται με πυώδη ρινική έκκριση

– Αυξημένοι δείκτες βακτηριακής φλεγμονής στις εργαστηριακές εξετάσεις

– Τοπική ευαισθησία στο πρόσωπο

– Ρινική απόφραξη

Σε αυτή την περίπτωση η διάγνωση θα πρέπει να συμπληρωθεί με απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία κόλπων προσώπου ή αξονική τομογραφία).

Η ΩΡΛ εξέταση –ωστόσο- είναι εκείνη που θα αξιολογήσει την κατάσταση του ασθενούς, συνοδευόμενη πάντα από ενδοσκόπηση του εσωτερικού της μύτης.

Ο ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος θα εκτιμήσει τα σημεία και συμπτώματα και θα συστήσει την κατάλληλη συμπτωματική θεραπεία ή και την κατάλληλη αντιβίωση. Ακόμη κι αν τα συμπτώματα ομοιάζουν με εκείνα μιας παλιότερης φλεγμονής που περάσατε, μην προχωρήσετε σε εμπειρική θεραπεία. Συμβουλευτείτε πάντα Ωτορινολαρυγγολόγο.

newsit.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα