ΗΠΑ-Βρετανία: Η Κίνα πίσω από κακόβουλες εκστρατείες στο διαδίκτυο

Δριμύ κατηγορώ κατά της Κίνας εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορώντας την ότι κρύβεται πίσω από «κακόβουλες» εκστρατείες στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν πολιτικά πρόσωπα.

Η βρετανική κυβέρνηση ισχυρίστηκε επίσης ότι οι χάκερ που συνδέονται με την Κίνα ήταν πίσω από μια επίθεση που είχε πρόσβαση στα δεδομένα εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι παράγοντες που συνδέονται με το κινεζικό κράτος ήταν υπεύθυνοι για δύο κακόβουλες εκστρατείες στον κυβερνοχώρο που στόχευαν τους δημοκρατικούς

θεσμούς και τους βουλευτές μας», δήλωσε ο Βρετανός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα.

Ο Ντάουντεν απέδωσε μια κυβερνοεπίθεση στην Εκλογική Επιτροπή, την ανεξάρτητη υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τον καθορισμό προτύπων για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε έναν παράγοντα που συνδέεται με το κράτος της Κίνας. Οι επιθέσεις λέγεται ότι πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 2021 και 2022.

Η επίθεση εντοπίστηκε από την Εκλογική Επιτροπή τον Οκτώβριο του 2022, αλλά δεν αποκαλύφθηκε μέχρι πέρυσι. Χάκερ είχαν πρόσβαση στα ονόματα και τις διευθύνσεις οποιουδήποτε στη Βρετανία ήταν εγγεγραμμένος για να ψηφίσει μεταξύ 2014 και 2022, ανέφερε η Εκλογική Επιτροπή σε δημόσια ανακοίνωση του 2023 .

«Συκοφαντίες»

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι οι ισχυρισμοί ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι «εντελώς κατασκευασμένες και κακόβουλες συκοφαντίες».

«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε τέτοιες κατηγορίες», είπε ο εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, σύμφωνα με ενημέρωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό της. «Η Κίνα πάντα πολεμούσε σθεναρά όλες τις μορφές κυβερνοεπιθέσεων σύμφωνα με το νόμο».

«Ένα ξεκάθαρο μοτίβο»

Ο Ντάουντεν είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύει ότι η Κίνα βρίσκεται πίσω και από απόπειρα χάκινγκ στους λογαριασμούς email των βρετανών νομοθετών το καλοκαίρι του 2021. Κατηγόρησε την κινεζική ομάδα χάκερ APT31 ότι βρίσκεται πίσω από αυτήν την επίθεση.

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant, η οποία ανήκει στην Google, περιγράφει την APT31 ως «έναν παράγοντα κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο της Κίνας που επικεντρώνεται στη λήψη πληροφοριών που μπορούν να παρέχουν στην κινεζική κυβέρνηση και στις κρατικές επιχειρήσεις πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά πλεονεκτήματα».

Ο Ντάουντεν πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες παραβίασης των λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των βρετανών νομοθετών ήταν ωστόσο «ανεπιτυχείς».

Οι ΗΠΑ χτυπούν την Κίνα

Όπως γράφει το CNBC, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποσφράγισε ένα κατηγορητήριο τη Δευτέρα που κατηγορεί τους χάκερ που συνδέονται με το κινεζικό κράτος ότι βρίσκονται πίσω από εκστρατείες στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν αμερικανικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολιτικούς.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε επτά Κινέζους υπηκόους. Αυτά τα άτομα λειτουργούσαν ως μέρος της ομάδας hacking APT31, δήλωσε το DOJ.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα ανεχθεί τις προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να εκφοβίσει τους Αμερικανούς που υπηρετούν το κοινό, να φιμώσει τους αντιφρονούντες που προστατεύονται από τους αμερικανικούς νόμους ή να κλέβουν από αμερικανικές επιχειρήσεις», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Merrick B. Garland σε δήλωση τη Δευτέρα.

«Αυτή η υπόθεση χρησιμεύει ως υπενθύμιση των σκοπών στους οποίους η κινεζική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να στοχεύσει και να εκφοβίσει τους επικριτές της, συμπεριλαμβανομένης της έναρξης κακόβουλων επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν στην απειλή της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων μας», πρόσθεσε ο Garland.

ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα