Κώστας Τσιάρας από Χανιά: Έρχεται ρύθμιση των κόκκινων αγροτικών δανείων – Μέτρα στήριξης της αγροτικής παραγωγής στην Κρήτη (φωτο – βίντεο)

Επί σχεδόν τρεις ώρες στην αίθουσα συσκέψεων της αντιπεριφέρειας Χανίων, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, αγροτικών συλλόγων και φορέων «βομβάρδισαν» τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

Με κυρίαρχο το θέμα της λειψυδρίας, τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στο πρόβλημα της αδεσποτείας των αιγοπροβάτων και στις αγροζημιές που προκαλούνται, το πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών για τις εργασίες στην

ύπαιθρο αλλά και θέματα που αφορούν σε επιμέρους καλλιέργειες και στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων.

Ετέθησαν, ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή και εμπορία του ελαιολάδου, των καστάνων, τις χρηματοδοτήσεις μέσω ΠΑΑ των έργων για πρόσβαση σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, το πρόβλημα των εργατικών χεριών για την αντιμετώπιση του οποίου προχωρούν διακρατικές συμφωνίες με Ινδία κι Αίγυπτο αλλά και το πρόβλημα του αυξημένου κόστους εργασίας και των κοινοτικών ενισχύσεων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και ομαλοποίησης της λειτουργίας του Οργανισμού.

Παραγωγοί ζήτησαν ακόμη, μέσω της νέας ΚΑΠ, να υπάρξει ισχυροποίηση της παραγωγής ώστε να αναπτυχθεί παραγωγική κουλτούρα και να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης των Ομάδων Παραγωγών αλλά και γενικότερα των συνεργατικών σχημάτων, ενώ ετέθη και το ζήτημα της «αδεσποτείας» των ζώων. Εκπρόσωποι τυροκόμων έθεσαν και το πρόβλημα της αξιοποίησης της κρητικής γραβιέρας και προώθησης του προϊόντος και γενικότερα της τυροκομίας στο νησί.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλος του μήνα σε νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» αγροτικά δάνεια.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το θέμα των «κόκκινων δανείων» έχει απασχολήσει τον αγροτικό κόσμο για περισσότερες από δυο δεκαετίες…..μέχρι το τέλος του μήνα που θα έχουμε ένα νομοσχέδιο από το ΥΠΑΑΤ, θα ενταχθούν και οι ρυθμίσεις για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια». Περίπου 21.000 άνθρωποι που είναι εγκλωβισμένοι σε «κόκκινα δάνεια» θα έχουν την δυνατότητα να «απελευθερωθούν» με σημαντικό κούρεμα, με αναχρηματοδότηση του αρχικού κεφαλαίου, με δυνατότητα να αποπληρώσουν μέσα από πολύ ευνοϊκούς όρους το δάνειο το οποίο έχουν πάρει και φυσικά την απελευθέρωση των περιουσιακών τους στοιχείων.»

Ειδικά για την Κρήτη ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι κάποια από τα ζητήματα που είχαν τεθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα ικανοποιηθούν:

«Υπήρχε ένα ζήτημα για την κατανομή βοσκοτόπων για νέους αγρότες από το 2020-21 το οποίο θα λυθεί.

Το πρόγραμμα Αμάλθεια το οποίο για κάποιο λόγο είχε ατονήσει και περιλαμβάνει χρηματοδότηση 10,2 εκατ. ευρώ πρόκειται να ολοκληρωθεί, τα 7,8 εκατ. ευρώ αφορούν στην Κρήτη.

Είπα ότι θα δώσουμε ένα ποσό αποζημιώσεων για τις ζωοτροφές σε όλους τους κτηνοτρόφους λόγω του ότι με την πανώλη και την ευλογιά αναγκάσαμε να μείνει κλειστή η διακίνηση των ζώων….Είναι ένα πόσο το οποίο θα αντιστοιχεί περίπου στα χρήματα που χρειάζονται για έναν μήνα εγκλεισμού για κάθε ζώο.

Το γεγονός ότι υπήρχαν ζητήματα με την ένταξη παλαιών θερμοκηπίων στα νέα σχέδια βελτίωσης και αυτό θα επιλυθεί.»

Μελέτη και έργα για αντιμετώπιση της λειψυδρίας

Όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «το θέμα της λειψυδρίας είναι ένα τεράστιο ζήτημα και βεβαίως όλοι γνωρίζουν ότι η Κρήτη είναι η περιφέρεια η οποία πλήττεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια σε σχέση με την διαθεσιμότητα, την επάρκεια και την διαχείριση του αρδευτικού νερού.

Από τον προηγούμενο Ιούλιο εξαγγείλαμε την εκπόνηση μελέτης μέσω της οποίας θα έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο υποδομών που θα δώσει την δυνατότητα σε όλη την παραγωγική διάσταση της Κρήτης να λειτουργήσει με επάρκεια αρδευτικού νερού…..

….Υπάρχουν κάποια έργα που χρειάζονται ενίσχυση και κάποια που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία το αμέσως επόμενο προσεχές χρονικό διάστημα. Ενδεχομένως τις επόμενες 10 μέρες θα τρέξει το μέτρο για τα μεγάλα αρδευτικά έργα από την Γενική Γραμματεία Ενωσιακών πόρων του ΥΠΑΑΤ το οποίο αφορά σε χρηματοδότηση προτάσεων της Περιφέρειας και λίγο αργότερα τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες να έχουν την δυνατότητα να κάνουν προτάσεις και να υλοποιήσουν έργα.

‘Όπως επεσήμανε στα παραπάνω έργα θα μπορούν να ενταχθούν και προτάσεις που θα προκύψουν από την μελέτη που εκπονείται.

Ειδικά για το φράγμα Βαλσαμιώτη, το οποίο ως γνωστόν δεν λειτουργεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι «κατ’ αρχήν πρέπει να καταλήξουμε στην πρόταση η οποία θα εξελιχθεί και θα κατατεθεί και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν προκειμένου να υποστηρίξουμε την ολοκλήρωσή του.

Πρόβλημα με την έλλειψη εργατών γης

«Η Ελλάδα είναι στον σκληρό πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών και υπάρχει δέσμευσή της μέσα από συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η συνθήκη Σένγκεν που δημιουργεί συγκεκριμένο πλαίσιο προϋποθέσεων για κάποιον που πρέπει να βρεθεί σε μια ευρωπαϊκή χώρα» ανέφερε ο κ. Τσιάρας διευκρινίζοντας τα εξής:

«Και ενώ έχουμε συνάψει αρκετές συμφωνίες μέχρι τώρα, (όπως με Αίγυπτο και Ινδία) δεν υπάρχει δυνατότητα να αντλήσουμε τον αριθμό των εργατών γης που θέλουμε, κυρίως γιατί υπάρχουν θέματα ταυτοποίησης των συγκεκριμένων προσώπων….Όταν υπάρχει ένα ζήτημα που δεν ξέρουμε ποιος είναι ποιος, αυτό ανάγεται στην αρμοδιότητα της Ευρώπης…

Γίνεται μεγάλη προσπάθεια το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπήρξε εντολή του Πρωθυπουργού να συσταθούν δύο ακόμη Προξενεία της χώρας μας στην Ινδία και έγιναν πολλές συσκέψεις των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Μετανάστευσης, Εξωτερικών για να αντιμετωπισθεί συνολικά το ζήτημα και έχουμε καταλήξει σε ένα μοντέλο και θα έχουμε θετικές εξελίξεις.»

Για το θέμα της διακίνησης ελαιολάδου χωρίς τυποποίηση σε τενεκέ ο κ. Τσιάρας είπε πως δεν υπάρχει θέμα καθώς «είναι άλλο η συζήτηση που γίνεται προκειμένου να μην υπάρχει τέτοια διακίνηση και άλλη η συζήτηση περί προστίμου η οποία ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες…»

Τέλος για το θέμα των αγροζημιών εξ αιτίας της αδεσποτίας αιγοπροβάτων ο ΥΠΑΑΤ είπε ότι σε συνεργασία με τους δήμους θα «καταλήξουμε για τα μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν σε ότι αφορά στην αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΤ..»

Πριν από την αναχώρησή του από τα Χανιά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, επισκέφθηκε το Επιμελητήριο και είχε συνάντηση με τον πρόεδρό του, Αντώνη Ροκάκη και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Συζητήθηκε η ενεργοποίηση των αγροτών στον επιμελητηριακό χώρο και ζητήματα που αφορούν την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Ο κ. Ροκάκης πρότεινε να συνταχθεί χάρτης παραγωγής ενώ ο ΥπΑΑΤ, επισήμανε ότι επιβάλλεται πλέον ο αγρότης να είναι ταυτόχρονα κι επιχειρηματίας.

Ναπολέων Σαραντίδης

Keywords
Τυχαία Θέματα