Οι κοινοί μύθοι για την υγεία των ματιών

Τα μάτια αποτελούν ίσως και το πιο σημαντικό αισθητήριο όργανο, το οποίο έχει μια πολύπλοκη και πολυσύνθετη λειτουργία. Είναι λογικό λοιπόν η διασφάλιση της υγείας τους να τοποθετείται στο επίκεντρο των συζητήσεων, μιας και αυτή είναι που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αντιληφθούν το περιβάλλον τους και να ενισχύσουν έτσι και την ποιότητα της ζωής τους.

Ωστόσο, είναι εύκολο να “πέσει” κανείς πάνω σε ψευδείς και αναληθείς διατυπώσεις περί της οφθαλμολογικής υγείας, λόγω του καταιγιστικού όγκου της πληροφορίας που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά μπορούν εύκολα να παραπλανήσουν

το κοινό και να το οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα, το συγκεκριμένο άρθρο που έχουμε ετοιμάσει, θα φωτίσει τους πιο κοινούς μύθους που κυκλοφορούν, αποτελώντας την ιδανική κατευθυντήρια γραμμή προς την εύρυθμη λειτουργία του οπτικού συστήματος!

1. “Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών βλάπτει την όραση”

Θέλοντας και μη, η τεχνολογία έχει διεισδύσει σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, φέρνοντας ριζοσπαστικές αλλαγές στην καθημερινότητα, στον τρόπο εργασίας, στην επικοινωνία και στην εκπαίδευση. Επομένως, είναι φυσιολογικό η χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών να είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη, πράγμα που διεγείρει μεγάλη ανησυχία για την υγεία των οφθαλμών.

Αν και είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι η πολύωρη έκθεση σε υπολογιστές, κινητά και tablet μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες στην όραση, οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Σίγουρα, αυτή η εστίαση στις οθόνες μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις των ματιών, όπως είναι η ξηροφθαλμία, ή να οδηγήσει σε θολή όραση, πονοκεφάλους και έντονο κνησμό. Όμως, τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι παροδικά, και συνήθως να αντιμετωπιστούν με τη σωστή φροντίδα και τις κατάλληλες πρακτικές, συμβουλευόμενοι πάντοτε κάποιον ειδικό!

2. “Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποδυναμώνουν την όραση”

Τα γυαλιά και οι φακοί επαφής αποτελούν δύο βασικά μέσα οπτικού βοηθήματος, τα οποία προσφέρουν μια άμεση λύση στα διαθλαστικά προβλήματα της μυωπίας, του αστιγματισμού, της πρεσβυωπίας και της υπερμετρωπίας. Ωστόσο, είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν ότι αυτά τα οπτικά εργαλεία διόρθωσης επιδεινώνουν τα προβλήματα όρασης, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούν και μια έντονη αίσθηση εξάρτησης.

Οι ειδικοί οφθαλμίατροι αντιπαρατίθενται σε αυτές τις απόψεις και τονίζουν ότι είναι περισσότερο επιζήμιο να μη φορά κανείς τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής, αφού τα μάτια δείχνουν να καταπονούνται στην προσπάθειά τους να εστιάσουν. Άλλοι πάλι νομίζουν ότι οποιαδήποτε αύξηση στους βαθμούς αυτών των διαθλαστικών ανωμαλιών μπορεί να οφείλεται στην παρατεταμένη χρήση των οπτικών μέσων, όμως στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλοι παράγοντες που ευθύνονται για αυτό, φυσικοί ή γενετικοί, οι οποίοι είναι απολύτως φυσιολογικοί. Έτσι λοιπόν, η χρήση τους κρίνεται απολύτως ασφαλής για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τον τρόπο ζωής τους!

3. “Το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό βλάπτει τα μάτια”

Μία εξίσου ευρέως διαδεδομένη διατύπωση γύρω από την υγεία των ματιών αφορά το διάβασμα σε χαμηλό φωτισμό, με αποτέλεσμα να είναι πολλοί αυτοί που επιμένουν στον επιβλαβή χαρακτήρα αυτής της συνήθειας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα, δεν είναι αυτή που ευθύνεται για τις μακροχρόνιες και μόνιμες οφθαλμικές βλάβες.

Είναι αλήθεια ότι μπορούν να εκδηλωθούν μόνο κάποια προσωρινά συμπτώματα, όπως είναι η κόπωση, η αίσθηση δυσφορίας, η ξηρότητα ή το κοκκίνισμα των ματιών, τα οποία αποτελούν εμφανή σημάδια καταπόνησης. Τα μάτια κουράζονται πιο γρήγορα, από τη στιγμή που προσπαθούν να διακρίνουν τις λέξεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι διαταράσσεται κι η λειτουργία τους. Σε κάθε περίπτωση, οι οφθαλμίατροι συνιστούν να υπάρχει επαρκής φωτισμός κατά την ανάγνωση, να γίνονται τακτικά διαλείμματα για την ξεκούραση των οφθαλμών, καθώς και να χρησιμοποιούνται ειδικές σταγόνες για σωστή ενυδάτωση!

4. “Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητες μόνο αν υπάρχει πρόβλημα”

Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι εφησυχάζουν αν δεν εκδηλώσουν κάποιο πρόβλημα στα μάτια, πράγμα που έχει δημιουργήσει μια λανθασμένη αντίληψη γύρω από το θέμα των οφθαλμολογικών εξετάσεων. Όπως και κάθε άλλη ιατρική επίσκεψη, έτσι και αυτή, μπορεί να επιτρέψει τον έγκαιρο εντοπισμό υποκείμενων παθήσεων, οι οποίες είναι πιθανό να μην έχουν εκδηλώσει ακόμα κάποιο σύμπτωμα.

Η πρόληψη, η διάγνωση και η συνολική φροντίδα των ματιών πρέπει να τοποθετούνται στις προτεραιότητες κάθε ασθενή, γι’ αυτό κι ένας ετήσιος έλεγχος θα αποβεί σωτήριος για την οφθαλμική υγεία. Ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους, που οι αλλαγές στην όρασή τους συμβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς λόγω της ανάπτυξής τους, μια ενδελεχής εξέταση θα εξασφαλίσει τη βέλτιστη υγεία και αποδοτικότητα των ματιών τους!

Αν κι οι μύθοι που “σπέρνουν” ψευδείς πληροφορίες μπορούν να οδηγήσουν σε εσφαλμένες διατυπώσεις, στο τέλος η αλήθεια θα βγει στην επιφάνεια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφόρηση θα αποτελέσει το κλειδί για την περιφρούρηση της υγείας των ματιών για πολλά χρόνια!

Keywords
Τυχαία Θέματα