Πόλεμος στο Ισραήλ: Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία των 4 ημερών – Η εμπλοκή που έφερε την αναβολή της

Με τα μάτια στραμμένα στην Γάζα η διεθνής κοινότητα αγωνιά για την υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από επτά εβδομάδες πολέμου, οδήγησε στην εκεχειρία τεσσάρων ημερών και δείχνει να βάζει την αρχή του τέλους στο δράμα των ομήρων που κρατούνται από την Χαμάς από την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ξαφνική εμπλοκή που, σύμφωνα με την WSJ, οφείλεται στο ότι η Χαμάς δεν έδωσε

επαρκή στοιχεία και πληροφορίες για τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν, οδηγεί σε αναβολή της εφαρμογής της εκεχειρίας που επρόκειτο να ξεκινήσει στις 10.π.μ  σήμερα και, όπως δήλωσε ισραηλινή πηγή, θα ξεκινήσει αλλά όχι πριν την Παρασκευή.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι δεδομένη και είναι ενδεικτικό ότι ο Μ. Νετανιάχου ανακοίνωσε χθές ότι έδωσε εντολή στην Μοσάντ «να αναλάβει δράση εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς οπουδήποτε κι αν βρίσκεται»…

WARNING: GRAPHIC CONTENT
Survivors flee an Israeli airstrike in Khan Younis, Gaza, ahead of a four-day ceasefire agreed by Israel and Hamas pic.twitter.com/HIqoYAExWm

Reuters (@Reuters) November 22, 2023

Το πρώτο κρίσιμο τεστ θα δοθεί στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, όπου ο Ερυθρός Σταυρός θα παραδώσει σε ισραηλινούς την  πρώτη ομάδα από 12 ομήρους, παιδιά και γυναίκες στο πλαίσιο της συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση σταδιακά σε τέσσερις ομάδες, μια κάθε μέρα εκεχειρίας, 50 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση σχεδόν 150 Παλαιστινίων γυναικών και ανήλικων κάτω των 18 ετών, κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές.

Το βράδυ της Τετάρτης ο επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα ταξίδεψε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες στο Κατάρ όπου παρέλαβε τον κατάλογο με τα ονόματα των ομήρων που θα απελευθερωθούν. Αντίστοιχα το Ισραήλ κοινοποίησε τον κατάλογο των παλαιστινίων κρατουμένων που θα αφεθούν ελεύθεροι. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προβλέπει ότι οι όμηροι που παραδίδονται από τον Ερυθρό Σταυρό θα ταυτοποιούνται και κατόπιν θα μεταφέρονται σε νοσοκομεία στο Ισραήλ για εξετάσεις και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας και κατόπιν θα ειδοποιείται η οικογένεια τους για μια πρώτη επαφή.

Οι όμηροι θα παραμένουν υπό επίβλεψη και θα συνεργαστούν με ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες των μυστικών υπηρεσιών για να δώσουν στοιχεία για τις συνθήκες αλλά και τους χώρους κράτησης τους. Μια διαδικασία επίπονη αλλά υποχρεωτική καθώς οι Ισραηλινοί θα επιχειρήσουν να αντλήσουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν.

Λίγο μετά την απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων, θα αφήνονται ελεύθεροι στο Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι από την λίστα των 300 προσώπων που έχουν καταρτίσει οι Ισραηλινές υπηρεσίες.

Al-Shifa Hospital from above
Hamas terror complex below
Hamas hides behind hospitals
And here’s the drone footage
That incontrovertibly proves it
Hamas wages war from hospitals
Will the world condemn Hamas? pic.twitter.com/xvvqErP0t1

Israel Defense Forces (@IDF) November 22, 2023

Επίσης προβλέπεται η διέλευση στην Γάζα μεγάλου αριθμού φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια και βυτίων με καύσιμα, αλλά και η απαγόρευση πτήσεων ακόμη και των ισραηλινών drones ώστε να μην αποκαλυφθούν κρησφύγετα της Χαμάς στην διάρκεια μεταφοράς και παράδοσης των ομήρων.

Η Συμφωνία η οποία έγινε εφικτή μετά από την εντατική διπλωματία που ξεκίνησε την επομένη της 7ης Οκτωβρίου στο τρίγωνο Ουάσιγκτον -Ντόχα- Κάϊρο (με πλήρη αποκλεισμό της Τουρκίας) προβλέπει επίσης επέκταση της εκεχειρίας άλλες πέντε ημέρες, με τον όρο κάθε μέρα εκεχειρίας να απελευθερώνονται 10 όμηροι.

Η υλοποίηση της συμφωνίας είναι εξαιρετικά εύθραυστη και ευάλωτη σε έξωθεν παρεμβάσεις που μπορεί να έχουν και την μορφή προβοκάτσιας προκειμένου να υπονομευθεί η εκεχειρία.

Η χρονική στιγμή επίτευξης της συμφωνίας συμπίπτει με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ισραηλινής επιχείρησης με τον έλεγχο μεγάλου τμήματος της Βόρειας Γάζας και ενώ σε στρατιωτικό επίπεδο ήταν σε εξέλιξη η προετοιμασία της επέκτασης της επιχείρησης και προς τον Νότο. Εκεί στο Χαν Γιουνις που θεωρείται ότι αποτελεί το μεγάλο κρησφύγετο της Χαμάς, εδρεύει η επιχειρησιακή ηγεσία της και βρίσκονται τα μεγάλα αποθέματα οπλισμού της. Στην ιδια περιοχή εκτιμάται ότι κρατούνται και οι όμηροι.

Αυτή η επιχείρηση από την πρώτη στιγμή φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη για το Ισραήλ. Στην Νότια Γάζα μετά από συστάσεις του ιδίου του Ισραηλινού Στρατού έχουν καταφύγει χιλιάδες παλαιστίνιοι από την Βόρεια Γάζα επιβιώνοντας σε άθλιες συνθήκες. Μια επίθεση στην Νότια Γάζα θα προκαλέσει νέες μεγάλες απώλειες αμάχων σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα ακόμη και οι πιο στενοί σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν φτάσει στο όριο αντοχής τους μπροστά στις εικόνες που μεταδίδονται καθημερινά από την Γάζα. Η ανάπαυλα μερικών ημερών ήταν αναγκαία και για τον Ισραηλινό Στρατό προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επόμενες κινήσεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε την συμφωνία με βαθύ προβληματισμό, καθώς προβλέπεται η απελευθέρωση μόνο ενός μέρους των ομήρων και η τύχη των υπολοίπων παραμένει στα χέρια της Χαμάς. Και φυσικά η παράταση της εκεχειρίας επι αρκετές ημέρες αποδυναμώνει το μομέντουμ που είχαν οι ισραηλινές δυνάμεις αποκτήσει με την επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας. Συγχρόνως η κατάληξη με την συμφωνία αυτή, δικαιώνει την επιλογή της Χαμάς να αρπάξει ομήρους και να τους χρησιμοποιήσει μετά ως διαπραγματευτικό χαρτί. Στο Ισραήλ όμως υπάρχει ο φόβος ότι, το διάστημα αυτό, όχι μόνο θα αυξηθεί η πίεση από τον διεθνή παράγοντα για διακοπή των επιχειρήσεων, αλλά θα δοθεί η ευκαιρία στην Χαμάς να ανασυνταχθεί.


Η Χαμάς που έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα και σε έμψυχο υλικό αλλα και σε υποδομές και οπλισμό , είχε κάθε λόγο να επιδιώκει την εκεχειρία και πολύ περισσότερο να ελπίζει ότι εκβιάζοντας με την τύχη των υπόλοιπων ομήρων και απελευθερώνοντας τους με το σταγονόμετρο, θα καθυστερήσει και πιθανόν να ματαιώσει την επέκταση της επίθεσης του Ισραήλ προς τον Νότο. Και ετσι μια παρατεταμένη εκεχειρία θα διευκολύνει την προσπάθεια της να παραμείνει λαβωμένη μεν αλλα ζωντανή και ισχυρή στην Γάζα.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αμίρ Αμπντολαχιάν δήλωσε χθες ότι εάν δεν επεκταθεί χρονικά η εκεχειρία ο «πόλεμος θα διαχυθεί σε ολη την Μέση Ανατολή»….
Είναι σαφές ότι η Χαμας δεν πρόκειται να απελευθερώσει όλους τους ομήρους πριν εξασφαλίσει την επιβίωση της στο έδαφος της Γάζας.

Ο ίδιος ο Μ.Νετανιάχου απαντώντας στην κριτική που δέχεται και στο εσωτερικό δήλωσε ότι η συμφωνία της εκεχειρίας των 4 ημερών δεν σημαίνει ότι πόλεμος σταματά. Και επανέλαβε ότι στόχος είναι η εξόντωση της Χαμάς…

Ετσι επτά εβδομάδες μετά την έναρξη του Πολέμου και ενώ υπάρχουν οι χιλιάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων και μια Γάζα με κατεστραμμένες υποδομές και ισοπεδωμένο ή ακατάλληλο για χρήση το 45% των κατοικιών, η απελευθέρωση των ομήρων και η εκεχειρία των 96 ωρών είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα. Όμως τα διλήμματα και οι προκλήσεις που υπήρχαν από την αρχή του πολέμου παραμένουν ακόμη. Για το πως το Ισραήλ θα εξασφαλίσει ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για την ασφάλεια του, για το πως η Χαμας θα περιθωριοποιηθεί, ποιος θα αναλάβει την διαχείριση της Γάζας μετά από μια γενική κατάπαυση του πυρός, για το ποιος θα αναλάβει την ανοικοδόμηση της και με ποιους όρους…

protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πόλεμος, Ισραήλ,polemos, israil