Πολυτεχνείο Κρήτης: “Θέλουμε ποιοτικούς φοιτητές και εξωστρέφεια προς την κοινωνία” – Ημερίδα για τη στρατηγική σχεδίαση των ΑΕΙ (φωτο-βιντεο)

Ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του εκάστοτε εκπαιδευτικού ιδρύματος σε βάθος χρόνου, προς τα πού δηλαδή θέλει να αναπτυχθεί ακαδημαϊκά και ερευνητικά, ποιοι είναι οι μεγάλοι του στόχοι (όπως η διεθνοποίηση του ιδρύματος, η βιωσιμότητα του, η πράσινη ανάπτυξη) αποτελούν καίρια ζητήματα που απαιτείται να απασχολούν τα σύγχρονα ΑΕΙ και εν προκειμένω το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πολύ σημαντική Ημερίδα για τη Στρατηγική Σχεδίαση των

Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Γλωσσικού Κέντρου (ΚΕΓΕΠ) του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Επρόκειτο για Ημερίδα Διάχυσης αποτελεσμάτων Προγράμματος ΕΣΠΑ και παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος “Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού Πολυτεχνείου Κρήτης”.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια τα Πανεπιστήμια μπαίνουν σε λογική σχεδίασης και υλοποίησης συγκεκριμένης στρατηγικής και μάλιστα με άξονα μεσοπρόθεσμου χρονικού διαστήματος.

“Το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι μπροστά σε σχέση με άλλους δημόσιους φορείς γιατί έχει υιοθετήσει διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας και φυσικά σε αυτά συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες. Πρωτόγνωρες οι διαδικασίες. Σε αυτό το πλαίσιο η σημερινή Ημερίδα αφορά στο τι έκανε το Πολυτεχνείο Κρήτης και στο τι σκέφτεται να κάνει”, τόνισε ο Περικλής Μήτκας · πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης που έδωσε το “παρών” στην Ημερίδα.

“Προβλήματα στις υποδομές – Αναμένουμε πώς θα επηρεάσουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια”

Ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε σε σημαντικά επίσης ζητήματα όπως η συντήρηση των υποδομών των ΑΕΙ και οι εξελίξεις που θα προκύψουν από το νέο έτος σε σχέση με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τις ιδιωτικοποίησεις των ΑΕΙ.

“Η δημόσια χρηματοδότηση αυξάνει τα τελευταία χρόνια όχι με μεγάλους ρυθμούς αλλά κάθε χρόνια είναι λίγο καλύτερη. Μετά από αρκετά χρόνια εκείνο που πάσχει είναι η συντήρηση των υποδομών, δηλαδή των κτηρίων. Και εκεί όμως υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα”, αναφέρει ο κ. Μήτκας.

Κοινώς αποδεκτό είναι πάντως ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι ευέλικτο στην εξεύρεση ερευνητικής χρηματοδότησης.

Ο Περικλής Μήτκας

Ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε μάλιστα στο νέο νομοσχέδιο περί ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστήμιων όπυ ανέφερε: “Θα ξεκίνησε από το νέο έτος η κατάθεση αιτήσεων αδειοδότησης μη κρατικών Παναεπιστημίων. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εικόνα πόσες θα είναι οι αιτήσεις. Θα υπάρξει κάποια επίπτωση καθώς θα επιλεγούν τα ιδιωτικά από τους νέους, αλλά δεν ξέρουμε σε τι βαθμό θα υπάρξει ενδιαφέρον”.

“Nα σχεδιάσουμε πού βρισκόμαστε ως Πολυτεχνείο Κρήτης και πού θέλουμε να πάμε. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα. Από το Ακαδημαϊκό ως το ερευνητικό κομμάτι. Να θέσουμε στόχους για να τους πετύχουμε”, ανέφερε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

“Το Πολυτεχνείο Κρήτης πρέπει να έχει συνεχή επαφή με την κοινωνία”

Η εξωστρέφεια πρέπει να είναι βασική επιδίωξη ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος και εν προκειμένω του Πολυτεχνείου Κρήτης.

“Θα επιδιώξουμε να πετύχουμε τους απώτερους στόχους μας, όσον αφορά στην εκπαίδευση, στην έρευνα και στη συνεχή επαφή μας με την κοινωνία. Αυτή ήταν μια πρώτη επαφή με τον “Στρατηγικό Σχεδιασμό” καθώς ψάξαμε τα πατήματά μας. Βάσει των υποδείξεων ωστόσο όλα τα ΑΕΙ πρέπει να συστήσουν, αν δεν έχουν συστήσει ήδη τις μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού. Επιβάλλεται όλα τα ιδρύματα να έχουν ένα στρατηγικό πλάνο, συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που θα ανανεώνεται και θα επικαιροποιείται που δεν αφορά μόνο σε ακαδημαϊκές δράσεις αλλά όλες τις μονάδες ενός ιδρύματος”, επεσήμανε η Δανάη Βενιέρη, αντιπρύτανης Οικονομικών και Ανάπτυξης του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα υπάρχουν διαφόρων ειδών προβλήματα, όπως η υποστελέχωση. Το ζήτημα είναι, μπορεί μέσω αυτού του προγράμματος να ασκηθεί κάποια μορφή πίεσης προς το αρμόδιο υπουργείο;

“Αν έχουμε πετύχει τους στόχους μας θα έχουμε μεγαλύτερο επιχείρημα να ζητήσουμε από του υπουργείο όλα τα προαπαιτούμενα αλλά και απαιτούμενα ώστε να λειτουργεί εύρυθμα το υπουργείο” σημειώνει η κ. Βενιέρη.

“Η προσπάθεια για ένταξη του Πολυτεχνείου Κρήτης στη Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια. Η έναρξη έγινε το καλοκαίρι του 2021. Οι Μονάδες Στρατηγικού Σχεδιασμού είναι τελείως ανεξάρτητες από τις Μονάδες Διασφάλισης Ποιότητας από τις οποίες ξεκίνησε η συγκεκριμένη προσπάθεια”. ανέφερε ο Μιχάλης Λαγουδάκης, Καθηγητής ΗΜΜΥ, πρώην πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης.

Ο κ. Λαγουδάκης τόνισε ότι “βασική επιδίωξη του Πολυτεχνείου Κρήτης θα πρέπει να είναι και εκείνη του να προσελκύει ποιοτικούς φοιτητές”.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα του προγράμματος και έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σε θέματα στρατηγικού σχεδιασμού στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Βασίλης Φουντουλάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πολυτεχνείο Κρήτης, “Θέλουμε, ” – Ημερίδα, ΑΕΙ -βιντεο,polytechneio kritis, “theloume, ” – imerida, aei -vinteo