Στο 11% πάνω η τουριστική κίνηση τον Οκτώβρη στην Κρήτη – Θετικές οι εκτιμήσεις για τις αρχές Νοεμβρίου (φωτο, βιντεο)

Αύξηση στην τουριστική κίνηση, της τάξεως του 6 & 7,5% παρουσιάστηκε κατά τον Σεπτέμβρη σε Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα, στοιχεία τα οποία προδιαθέτουν αλλαγές στο τουριστικό κλίμα του νησιού. Παράλληλα, οι αεροπορικές εταιρείες προχώρησαν σε αύξηση των διαθέσιμων θέσεών τους σε πτήσεις προς Χανιά και Ηράκλειο

για ολόκληρο τον Οκτώβρη, ύψους 11%, ενώ η άφιξη των τουριστών αναμένεται να συνεχιστεί και στις αρχές του Νοέμβρη.

Τα νέα αυτά δεδομένα, συνδυαστικά με τη μείωση των αφίξεων που παρατηρήθηκε κατά τους θερμότερους καλοκαιρινούς μήνες, παραπέμπουν σε αντιστάθμιση του αριθμού των συνολικών αφίξεων της φετινής σεζόν, συγκριτικά με τις προηγούμενες, ενώ εγείρουν και ερωτήματα σχετικά με μία ενδεχόμενη επέκταση της τουριστικής σεζόν μελλοντικά.

Για το ενδεχόμενο αυτό μίλησε το απόγευμα της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Σαμαριά και ο κ. Άρης Ίκκος, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝΣΕΤΕ, στο πλαίσιο ημερίδας της Ένωσης Ξενοδόχων ν. Χανίων, με τίτλο «Η χρήση των δεδομένων τουρισμού για καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η επέκταση της τουριστικής σεζόν εύκολα λέγεται, αλλά θέλει συνδυασμένη δράση από τις επιχειρήσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κυβέρνηση, γιατί για να έρθει ο τουρίστας και να μείνει ευχαριστημένος, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο ένα ξενοδοχείο αλλά και ζωή στην υπόλοιπη πόλη». Ερωτηθείς για τους λόγους αύξησης των τουριστών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, τόνισε πως «πιθανώς να είναι το αντιστάθμισμα στη μείωση που παρατηρήθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες σε όλη τη χώρα, λόγω της αυξημένης ζέστης που επικρατεί πια. Αυτοί που μπόρεσαν να μεταθέσουν τις διακοπές τους για το φθινόπωρο το έκαναν. Παράλληλα, ο κόσμος ψάχνει πια περισσότερες δραστηριότητες και αυτές είναι πιο εύκολο να γίνουν τις φθινοπωρινούς μήνες παρά το κατακαλόκαιρο».

Στο πλαίσιο της ημερίδας, εκτός από τη συζήτηση για τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν, παρουσιάστηκαν και τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία που έχει αναπτύξει το ΙΝΣΕΤΕ, που στοχεύουν στην ανάδειξη του τουρισμού και τις καλύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις των τουριστικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για όλα τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αεροπορική κίνηση, τα ξενοδοχεία, τη βραχυχρόνια μίσθωση, ζητήματα βιωσιμότητας (π.χ. γαλάζιες σημαίες), ακτοπλοΐα κ.λ.π., τα οποία, όπως τόνισε ο κ. Ίκκος, «διαθέτουμε στους ενδιαφερόμενους ελεύθερα στο διαδίκτυο για να μπορούν να κάνουν όλοι οι φορείς τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά και να αντιμετωπίσουν με καλύτερο τρόπο τον διεθνή ανταγωνισμό που είναι πιο έντονος. Η συνάντηση σήμερα γίνεται για να διευκολύνουμε τα μέλη της ένωσης ξενοδόχων Χανίων να κατανοήσουν τη χρησιμότητα των στοιχείων αυτών και το πώς μπορούν να τα αξιοποιήσουν».

Ερωτηθείς, τέλος, για τα κρατικά έσοδα από την τουριστική περίοδο, μέσα από τα τέλη ανθεκτικότητας που καλούνται να πληρώσουν τα ξενοδοχεία, ο κ. Ίκκος ανέφερε πως «ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 405 εκατομμύρια. Από αυτά, τουλάχιστον το 90% θα το πληρώσουν τα ξενοδοχεία και το υπόλοιπο 10% θα πληρωθεί από τη βραχυχρόνια μίσθωση».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οκτώβρη, Κρήτη – Θετικές, Νοεμβρίου,oktovri, kriti – thetikes, noemvriou