Τεχνητή νοημοσύνη, drone, αισθητήρες – Πώς οι νέες τεχνολογίες θα αντιμετωπίζουν πυρκαγιές – Η μελέτη περίπτωσης του δρυμού της Σαμαριάς

Μονάδα πολύ-αισθητήρα αξιολόγησης ποιότητας αέρα και εφαρμογή υποστήριξης εκκένωσης, drones για την επιτήρηση και την ανίχνευση πυρκαγιών, σχεδιασμός διαδρομής πτήσεων για τα drones μέσω AI, εφαρμογές υποστήριξης αποφάσεων σε συμβάντα πυρκαγιών, κράνος επαυξημένης πραγματικότητας και μέτρησης παραμέτρων είναι μερικά μόνο από τα εργαλεία που θα μπορούν να εντάξουν στη φαρέτρα τους, οι μηχανισμοί πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών, στο κοντινό μέλλον.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα και μια σφαιρική προσέγγιση της διαχείρισης πυρκαγιών με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, από το

άλφα έως το ωμέγα, δηλαδή από το στάδιο της πρόληψης μέχρι αυτό της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς αλλά και της αποκατάστασης της πληγείσας περιοχής.

Ο σχεδιασμός έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου TREEAD που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υλοποιείται με τη συμμετοχή 47 εταίρων από 13 ευρωπαϊκές χώρες καθώς και την Ταϊβάν. Μεταξύ των εταίρων είναι και το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο διοργάνωσε σήμερα μαζί με το ΜΑΙΧ εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πιλοτικής εφαρμογής των εργαλείων του έργου TREEADS.

Το έργο περιλαμβάνει 8 μελέτες περίπτωσης, μια εκ των οποίων είναι και ο εθνικός δρυμός Σαμαριάς. Ανάμεσα στα ψηφιακά εργαλεία που παρουσιάστηκαν σήμερα, ήταν ο εξατομικευμένος δείκτης κινδύνου φωτιάς υψηλής ανάλυσης, η προσομοίωση εκκένωσης πλήθους για το Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς και προσομοιώσεις ανάπτυξης φωτιάς και καπνού υψηλής ακρίβειας.

Όπως ανέφερε στο Flashnews.gr ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Γιώργος Αραμπατζής, επιδίωξη ήταν μια ολιστική προσέγγιση που έχει να κάνει με όλα τα στάδια της πυρκαγιάς, την πρόληψη, την ανίχνευση της εστίας στα πρώτα στάδια, την αντιμετώπιση της φωτιάς αν έχει πάρει διαστάσεις, την εκκένωση της περιοχής από ανθρώπους και από ζώα και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά την πυρκαγιά:

«Όλα αυτά αντιμετωπίζονται στο πλαίσιο του TREEADS μέσα από μια τριπλή τεχνολογική προσέγγιση, μια τριπλή μετάβαση: την πράσινη – την ψηφιακή – την κοινωνική. Η πράσινη μετάβαση αφορά σε ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον και έχει να κάνει κυρίως με την πρόληψη. Η ψηφιακή μετάβαση είναι κεντρική στο έργο και έχει να κάνει με την εφαρμογή νέων ψηφιακών τεχνολογιών όπως τεχνητή νοημοσύνη, 5G, 6G κλπ.

Αυτές οι τεχνολογίες εφαρμόζονται σε όλα τα στάδια όπως στην πρόληψη, στην περιπολία και τον εντοπισμό της πρώτης εστίας πυρκαγιάς, στην αντιμετώπιση της φωτιάς την ώρα που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, στην εκκένωση της πληττόμενης περιοχής, ακόμα και στο στάδιο της αποκατάστασης. Σε σημεία δηλαδή, που είναι δυσπρόσιτα για να μεταβούν άνθρωποι προκειμένου να κάνουν αναδάσωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν drone για να μεταφέρουν εκεί κατάλληλο υπόστρωμα και σπόρους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την κοινωνική διάσταση που στο πλαίσιο του έργου λαμβάνεται υπόψιν όχι μόνο με την έννοια την αποκατάστασης αλλά ακόμα και με την ευαισθητοποίηση του κοινού και την εκπαίδευση του προσωπικού» τονίζει ο κ. Αραμπατζής.

Οι εφαρμογές αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν από φορείς που έχουν να κάνουν με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ή στην περίπτωση του εθνικού δρυμού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Απαιτείται μια μια συντονισμένη προσπάθεια ανάλογα με την περίπτωση και φυσικά χρειάζεται εκπαίδευση.

Το κόστος στην παρούσα φάση είναι δύσκολο να εκτιμηθεί καθώς οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται είναι νέες. Κατά την εκτίμηση του κ. Αραμπατζή, το κόστος δεν είναι απαγορευτικό και μάλιστα θα είναι πιο προσιτό όταν οι τεχνολογίες αυτές γίνουν πολύ σύντομα μέρος της καθημερινότητας.

Στις 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Ξυλόσκαλο, για τη πιλοτική εφαρμογή των τεχνολογιών του έργου. Ανάμεσα στις τεχνολογίες που θα δοκιμαστούν στο πεδίο θα είναι αισθητήρες και Μη Επανδρωμένα Οχήματα αυτόματης αναγνώρισης φωτιάς και καπνού και πυροσβεστικό κράνος με λειτουργίες επαυξημένης πραγματικότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τεχνητή, – Πώς, Σαμαριάς,techniti, – pos, samarias