Ξάνθη: Εξήντα χρόνια καρναβάλι – Μια «delulu» γιορτή πολιτισμού, διασκέδασης και δημιουργίας

Το Καρναβάλι της Ξάνθης, ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης, γιορτάζει φέτος τα 60 του χρόνια, ενσωματώνοντας την παράδοση, την ιστορία και τη δημιουργικότητα των Ξανθιωτών. Το φετινό καρναβάλι είναι μια επετειακή αναδρομή στην εξέλιξη και την επιτυχία αυτού του μοναδικού πολιτιστικού γεγονότος, που ενώνει την πόλη και τη βόρεια Ελλάδα

σε μια αληθινή γιορτή.

Από το 1965, η Ξάνθη, η πόλη με τα χίλια χρώματα, την περίοδο της αποκριάς γιορτάζει, διασκεδάζει, ξεφαντώνει, ανασύρει μνήμες, αναβιώσει έθιμα και παραδόσεις, κυρίως όμως θυμίζει σε όλους ότι οι Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές είναι κάτι περισσότερο από το φημισμένο καρναβάλι της βόρειας Ελλάδας. Είναι ένας σημαντικός πολιτιστικός θεσμός, ένα γνωστό καλλιτεχνικό γεγονός, μια συμμετοχική γιορτή την οποία περιμένουν όλο το χρόνο τόσο οι Ξανθιώτες όσο και οι κάτοικοι των όμορων περιοχών της Θράκης και της ανατολικής Μακεδονίας.

«Από τα πρώτα του χρόνια, το καρναβάλι βασίστηκε στη συμμετοχή και τη συλλογική δημιουργία», τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Ξάνθης Μιχάλης Τσέπελης, «με τους κατοίκους να συμμετέχουν ενεργά σε διάφορες δραστηριότητες. Σιγά σιγά, η Ξάνθη απέκτησε φήμη για το καρναβάλι της, το οποίο ενσωμάτωσε παραδοσιακά στοιχεία και σύγχρονα χαρακτηριστικά, δημιουργώντας έναν αληθινό πολιτιστικό θεσμό».

Το πρόγραμμα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) που ετοιμάζει ο δήμος Ξάνθης (6 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου) αναμένεται να είναι πλούσιο, αντάξιο των εξήντα χρόνων παρουσίας του καρναβαλιού στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της πόλης και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

«Στη δημοτική πινακοθήκη θα διοργανωθεί μια μεγάλη έκθεση για τα εξήντα χρόνια του θεσμού, μέσα από την οποία θέλουμε να τιμήσουμε ανθρώπους και δράσεις. Ταυτόχρονα, να δώσουμε τη δυνατότητα στους νεότερους να διδαχθούν και στους μεγαλύτερους να θυμηθούν και να ανασύρουν μνήμες αυτής της μεγάλης γιορτής που είναι πλέον άρρηκτα συνυφασμένη με την συνολική ανάπτυξη της Ξάνθης. Επίσης, για πρώτη χρονιά φέτος, θα έχουμε και ένα εντυπωσιακό διήμερο σόου με ντρόουνς με σχέδια και μοτίβα από την θεματολογία του θεσμού, που φιλοδοξεί να ενισχύσει την εικόνα της πόλης αλλά και την επισκεψιμότητα», εξηγεί ο κ. Τσέπελης.

«60 Χρόνια Delulu» και φιγούρες γεμάτες φαντασία

Οι εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών αναμένεται φέτος να χωριστούν σε τρεις ενότητες: παράδοση – λαογραφία, παιδί – οικογένεια και καρναβάλι. Αν και ακόμα δεν έχει γίνει η παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, ο δήμος Ξάνθης έδωσε στη δημοσιότητα την επίσημη αφίσα του φετινού καρναβαλιού και ανακοίνωσε το κεντρικό θέμα του εορτασμού για την 60η διοργάνωση, όπως αναδείχθηκε μέσα από την πρώτη ανοιχτή ψηφοφορία των πολιτών. Το νικητήριο θέμα, «60 Χρόνια Delulu», κατέκτησε τις καρδιές των συμμετεχόντων, με ποσοστό 50,5% αυτών να το επιλέγουν, καθιστώντας το, το επίκεντρο της φετινής γιορτής.

«Η έννοια “Delulu“, εμπνευσμένη από τη σύγχρονη pop κουλτούρα», σημειώνει ο κ. Τσέπελης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «εκφράζει τη δύναμη της θέλησης και την πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά, όταν πιστεύουμε βαθιά στον εαυτό μας. Ενώ έχει αγκαλιαστεί από τις νεότερες γενιές ως σύμβολο ανανέωσης και αισιοδοξίας, το μήνυμα της πίστης και της αποφασιστικότητας, μας ενώνει όλους μας. Μέσα από την επιλογή του φετινού θέματος, το Καρναβάλι της Ξάνθης μας καλεί να αφήσουμε πίσω την καθημερινότητα, να γιορτάσουμε, να γελάσουμε και να εκφραστούμε ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς.

Όσον αφορά την οπτική ταυτότητα των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2025 ξεφεύγει από το πλαίσιο μίας αφίσας. Αναπτύσσει μία οπτική γλώσσα που «ντύνει» όλες τις εφαρμογές επικοινωνίας των εορτών, έντυπες και ψηφιακές, αποδίδοντας έναν φόρο τιμής στην πλούσια παράδοση του θεσμού και εκφράζοντας την παιχνιδιάρικη διάθεση που συνοδεύει κάθε καρναβαλική γιορτή.

Οι πρωταγωνιστές της αφίσας είναι φιγούρες που ισορροπούν ανάμεσα στο παρελθόν και τη φαντασία, αποτυπώνουν την καρναβαλική ενέργεια, την παράδοση, αλλά και το «delulu» πνεύμα, δηλαδή το τολμηρό, ονειρικό στοιχείο που χαρακτηρίζει ολόκληρη τη διοργάνωση.

Το Καρναβάλι της Ξάνθης, όλα αυτά τα χρόνια συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Οι εκδηλώσεις δεν περιλαμβάνουν μόνο καρναβαλικές παρελάσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων καρναβαλιστών, αλλά φιλοξενούν σύγχρονα καλλιτεχνικά δρώμενα, εικαστικές δημιουργίες, ξεχωριστές μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, που κάνουν το καρναβάλι ένα πανηγύρι φαντασίας και ελευθερίας για όλους.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

Ο Μιχάλης Τσέπελης, ένας νέος άνθρωπος που όλα τα προηγούμενα χρόνια ασχολήθηκε συστηματικά με το καρναβάλι ως μέλος ενός από τα πιο πολυάριθμα πληρώματα – συλλόγους που συμμετέχει στη μεγάλη παρέλαση την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, υπογραμμίζει ότι μετά τον κορονοϊό τα δεδομένα έχουν αλλάξει λίγο όσον αφορά την συμμετοχή του κόσμου. «Ωστόσο», σημειώνει με έμφαση, «το Καρναβάλι της Ξάνθης εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της βόρειας Ελλάδας. Η πόλη υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά ή απλά απολαμβάνουν το μοναδικό κλίμα της γιορτής. Ο αντίκτυπος του καρναβαλιού είναι σημαντικός, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και προωθώντας την Ξάνθη ως ένα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο».

Με την συμπλήρωση 60 χρόνων, το καρναβάλι της Ξάνθης προετοιμάζεται για το μέλλον, με νέες προοπτικές και καινοτομίες. Αυτά τα 60 χρόνια των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών αποτελούν έναν υπέροχο εορτασμό της πολιτιστικής κληρονομιάς και της συλλογικής δημιουργικότητας της πόλης.

Η συνέχιση αυτής της παράδοσης δεν είναι μόνο ένα κληροδότημα, αλλά και μια διαρκής πρόκληση για το μέλλον, που θα επιτρέπει στο καρναβάλι να παραμείνει ζωντανό, ενδιαφέρον και διασκεδαστικό για όλους. Με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών και την υποστήριξη των τοπικών φορέων, το Καρναβάλι της Ξάνθης έχει όλα τα φόντα να παραμείνει μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αποκριάτικες γιορτές της Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα