24ο Συνέδριο Prodexpo: Μεγάλο αγκάθι η γραφειοκρατία στην αγοραπωλησία ακινήτων

«Ο πωλητής καλείται να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο 10 – 12 έγγραφα για τα οποία πρέπει να συνεργαστεί με δημόσιους φορείς», τόνισε η κ. Καραγιώργου κατά τη διάρκεια του 24ου Συνεδρίου Prodexpo.

Η γραφειοκρατία είναι το βασικό αγκάθι των αγοραπωλησιών ακινήτων, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε πάνελ του 24ου Συνεδρίου Prodexpo, το οποίο ξεκίνησε στις 25 και ολοκληρώνεται στις 26 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση σε πάνελ για τα σοβαρότερα ζητήματα που προκύπτουν στις αγοραπωλησίες ακινήτων

ο συντονιστής της συζήτησης Νίκος Κουλοχέρης, Συνιδρυτής της δικηγορικής εταιρείας Μαχάς και Συνεργάτες, ανέφερε πως «άλλαξε το προφίλ των ενδιαφερόμενων και των επενδυτών. Είναι άλλη εικόνα σε σχέση με πριν 15 χρόνια. Υπάρχουν κυρίως ξένοι επενδυτές και άλλαξαν εντελώς οι ανάγκες. Τα σχήματα δεν είναι φυσικά πρόσωπα αλλά εταιρείες. Σημαντικό δεν είναι μόνο το τεχνικό σκέλος αλλά και το χρηματοοικονομικό. Ευτυχώς για την ελληνική αγορά, μπορέσαμε και αντιμετωπίσαμε τις ανάγκες που προέκυψαν. Είχαμε και έχουμε την τεχνογνωσία. Υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση που ακουμπάει στο δημόσιο της χώρας, πολεοδομίες, ΔΟΥ, αρχαία, δασαρχεία. Όλα αυτά δεν μπορούν να εξελιχθούν μέσα σε μια δεκαετία, έχουν γίνει ενέργειες, όπως η ψηφιοποίηση αλλά δεν έχουν αυτοματοποιηθεί σε απόλυτο βαθμό οι διαδικασίες».

Αυτό ήταν το κομμάτι, στο οποίο επικεντρώθηκε και η τοποθέτηση του Παναγιώτη Λολώνη, Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Γεωχωρικών Πληροφοριών του «Ελληνικού Κτηματολογίου». «Είναι αληθές ότι στα μέσα της δεκαετίας του '90 όταν ανακοινώθηκε το κτηματολόγιο, ένας από τους βασικούς σκοπούς ήταν να διευκολυνθεί η μετακίνηση ακινήτων. Έγιναν πολλές προσπάθειες. Δεν έχει ξεπεραστεί αυτού του είδους η δυσκολία».

Παράλληλα, σημείωσε πως μια βασική δυσκολία είναι πως «υπάρχουν σ' αυτό φορτωμένες διαδικασίες και απαιτήσεις που δεν σχετίζονται με την αγοραπωλησία του ακινήτου. Είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του κράτους να βάλει μια τάξη στα πράγματα. Και έχουν έρθει και έχουν προσθέσει πράγματα στη μεταβίβαση. Ασφαλιστικές εισφορές των επαγγελματιών που θέλουν να πουλήσουν ένα ακίνητο. Μπλέκει με τα φορολογικά».

«Ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία με ρίσκα και ευθύνες» χαρακτήρισε η Δώρα Καραγιώργου της Koutalidis Law Firm, την αγοραπωλησία ακινήτων. «Από την εμπειρία, το πρώτο μεγάλο αγκάθι είναι η γραφειοκρατία. Ο πωλητής καλείται να προσκομίσει στο συμβολαιογράφο 10 – 12 έγγραφα για τα οποία πρέπει να συνεργαστεί με δημόσιους φορείς» τόνισε η ίδια.

Από την πλευρά της, η Σόνια Μέλεγου, Εταίρος και συν-επικεφαλής της ομάδας του Real Estate της εταιρείας Ζέπος & Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε σε πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που ακύρωσε οικοδομική άδεια «γιατί δεν είχε πρόσοψη σε δρόμο». «Η συγκεκριμένη απόφαση είναι διαφορετική γιατί καταρρίπτει ένα βασικό νομικό επιχείρημα, ότι πλέον δεν συγχωρείται άγνοια. Δεν δήλωσε κάτι ψευδώς. Το ΣτΕ όμως λέει ότι και εκτός σχεδίου τα ακίνητα οφείλουν να έχουν πρόσωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Υπάρχει μια γενική άγνοια. Ποιος δρόμος δίνει οικοδομησιμότητα στα ακίνητα. Είναι εφιάλτης να γνωμοδοτείς αν ένας δρόμος είναι κοινόχρηστος ή όχι. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο πρέπει να υπάρξει ασφάλεια. Πρέπει να ξέρουμε αν χτίζουμε ή δεν χτίζουμε. Πρεπει να ενσκήψει η Πολιτεία όχι μόνο για τον μεγάλο επενδυτή, εκείνος θα τον βρει τον δρόμο, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και τον απλό πολίτη».

Στις τιμές των ακινήτων, αναφέρθηκε με τη σειρά της η Ρία Παπαρίζου, Επικεφαλής Πωλήσεων της Prosperty: «Αν δει κανείς τις τιμές των ακινήτων, συνεχώς αυξάνονται, είναι μια νέα πραγματικότητα. Είναι όμως πράγματι έτσι; Γιατί οι πραγματικές τιμές είναι οι τιμές που ολοκληρώνονται τα συμβόλαια. Εκεί θα δει κανείς ότι δεν είναι τόσο πραγματική αυτή η αίσθηση, εξαιρώντας το νεόδμητο ακίνητο».

Τόνισε παράλληλα πως «στην Prosperty έχοντας επί της αρχής στην καρδιά μας την τεχνολογία, παρακολουθούμε τα διαθέσιμα ακίνητα της αγοράς, τις τιμές κλεισίματος και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε πιο έξυπνους τους αλγορίθμους. Δεν δίνουμε απλά μια φωτογραφία της αγοράς. Είμαστε σε θέση να μπορούμε να βάλουμε ένα δικό μας λιθαράκι στον εξορθολογισμό των τιμών και να καθοδηγήσουμε τους πελάτες μας που θα κάνουν μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στη ζωή τους και ενδεχομένως για μια φορά στη ζωή τους. Φανταστείτε να είχαμε πρόσβαση και σε δεδομένα που μέχρι σήμερα δεν είναι δημόσια».

Τέλος , ο Roy Ofir, Ιδρυτής της Grammikos Group, δήλωσε πως «Η αγορά κατοικίας είναι μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που θα κάνει κάποιος στη ζωή του. Κάποιος που αγοράζει ένα διαμέρισμα, αγοράζει ένα προϊόν αλλά και μια υπηρεσία μέχρι να μπει σ' αυτό. Ποιο είναι το ρίσκο; Μπορεί να εξασφαλίσει ο αγοραστής ότι τα χρήματά του πιάνουν τόπο; Πιστεύω ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν καλύπτει το ρίσκο».

Keywords
Τυχαία Θέματα