Airbnb: Τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις του ν/σ Τουρισμού - Ποια ακίνητα θα βρεθούν εκτός πλατφόρμας

Ακίνητα που δεν διαθέτουν χρήση κύριας κατοικίας, όπως αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια, βγαίνουν εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, θέτει το υπουργείο Τουρισμού με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή. Το ν/σ θέτει σαφείς κανόνες για τα ακίνητα που μισθώνονται για μικρές χρονικές περιόδους και όπως αναφέρει το υπουργείο, θεσπίζεται για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων που μισθώνονται βραχυχρόνια με προδιαγραφές

υγιεινής και ασφάλειας. Προβλέπεται, επιπλέον, η δυνατότητα ελέγχου των ακινήτων αυτών από τις υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Ακίνητα που δεν διαθέτουν χρήση κύριας κατοικίας, όπως αποθήκες, υπόγεια και πρώην βιοτεχνικά ή βιομηχανικά κτίρια, βγαίνουν εκτός πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Οι συγκεκριμένοι χώροι, που έχουν ανακαινιστεί με στόχο τη φιλοξενία τουριστών και επισκεπτών, αποκλείονται από την αγορά λόγω της απαίτησης να είναι χαρακτηρισμένοι ως κύριας χρήσης κατοικίες ή να έχουν τακτοποιηθεί πριν τις 28 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 4495/2017.

Ειδικότερα, τα ακίνητα που μισθώνονται με όρους της οικονομίας του διαμοιρασμού οφείλουν:

Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό, να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν, να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διακοπής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής, και να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης. Διατάξεις του νομοσχεδίου Βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων

Το νομοσχέδιο εισάγει ένα σαφές και λειτουργικό πλαίσιο για τα ακίνητα που προσφέρονται για βραχυχρόνια ενοικίαση, θέτοντας κατευθυντήριες γραμμές για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ασφάλειας.

Οι βασικές απαιτήσεις για αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνουν:

Χρήση και χαρακτηριστικά: Τα ακίνητα πρέπει να είναι κατάλληλα για κατοίκηση, να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.

Ασφάλεια και υγιεινή: Είναι υποχρεωτική η ασφάλιση για ζημιές ή ατυχήματα, καθώς και η παρουσία πυροσβεστήρων, ανιχνευτών καπνού, και άλλων απαραίτητων μέτρων ασφάλειας.

Πρώτες βοήθειες: Τα ακίνητα πρέπει να διαθέτουν φαρμακείο πρώτων βοηθειών και να πληρούν τις προδιαγραφές για τη δημόσια υγεία, όπως πιστοποιητικά απολύμανσης.

Διαδικασία ελέγχου και συμμόρφωσης

Οι έλεγχοι για τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές θα πραγματοποιούνται από το Υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Οι διαχειριστές των ακινήτων θα ενημερώνονται εκ των προτέρων για τους ελέγχους και υποχρεούνται να προσκομίζουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά. Σε περίπτωση παραβάσεων, προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα, τα οποία μπορούν να φτάσουν έως και 5.000 ευρώ, με αυστηρότερες ποινές σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων παραβάσεων.

Σύστημα κατάταξης ξενοδοχειακών καταλυμάτων

Για πρώτη φορά, τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια θα κατατάσσονται με βάση περιβαλλοντικά κριτήρια. Η κατάταξη αυτή, που αναπτύχθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων. Τα καταλύματα θα αξιολογούνται με βάση τις περιβαλλοντικές τους επιδόσεις και θα εκδίδεται πιστοποιητικό που θα επιβεβαιώνει την κατάταξή τους.

Παρεμβάσεις και καινοτομίες

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης αρκετές σημαντικές ρυθμίσεις για την ενίσχυση του τουριστικού τομέα:

Στέγαση Προσωπικού: Επιτρέπει τη μίσθωση δωματίων προσωπικού σε εργαζομένους του δημόσιου τομέα, όπως γιατροί και δάσκαλοι, σε περιοχές που έχουν ανάγκη στέγασης.

Χιονοδρομικά Κέντρα: Δίνεται η δυνατότητα αναβάθμισης των χιονοδρομικών κέντρων με δραστηριότητες ψυχαγωγίας όλο το χρόνο, προσελκύοντας επισκέπτες και εκτός χειμερινής περιόδου.

Κολυμβητικές Δεξαμενές: Εισάγεται η δυνατότητα χρήσης θαλασσινού νερού σε πισίνες, βοηθώντας στη βιώσιμη διαχείριση του νερού, ειδικά σε περιοχές με λειψυδρία.

Προσβασιμότητα σε Τουριστικούς Λιμένες: Απλοποιούνται οι διαδικασίες για έργα προσβασιμότητας σε λιμένες, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στον τουρισμό.

Γραφεία Ενοικίασης Οχημάτων: Διευκολύνεται η δημιουργία και λειτουργία γραφείων ενοικίασης αυτοκινήτων και άλλων οχημάτων, με σκοπό την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Με αυτές τις ρυθμίσεις, το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό κατασκευάζει ένα οργανωμένο και πιο ελεγχόμενο πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση και τις τουριστικές υποδομές στη χώρα. Παράλληλα, προάγει την αειφορία, ενισχύει τον ανταγωνισμό και παρέχει τα εργαλεία για την ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου τουριστικού τομέα. Με τη θέσπιση αυτών των κανόνων, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσελκύσει επισκέπτες με όρους ασφάλειας, υπευθυνότητας και περιβαλλοντικής συνείδησης.

Αντιδράσεις

Η ΠΟΜΙΔΑ έχει ήδη εκφράσει την έντονη αντίδρασή της, τονίζοντας ότι η αναδρομική εφαρμογή των νέων προδιαγραφών θα οδηγήσει σε αχρήστευση πολλών ακινήτων που λειτουργούν εδώ και χρόνια στις πλατφόρμες, συμβάλλοντας στην τουριστική ανάπτυξη. Ιδιαίτερα προβληματική είναι η πρόβλεψη για τακτοποίηση έως το 2011, η οποία αποκλείει χώρους που έχουν μετατραπεί πρόσφατα σε τουριστικά καταλύματα, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας και άλλες πόλεις.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν τα καταλύματά τους σε βραχυχρόνια μίσθωση τηρούν στάση αναμονής, εκτιμώντας ότι το προσεχές χρονικό διάστημα το υπουργείο Τουρισμού (αν δεν μεσολαβήσει διευθέτηση του θέματος κατά τη συζήτηση στη Βουλή) θα εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο η οποία θα αποσαφηνίζει τη διάταξη που πυροδότησε σωρεία αντιδράσεων, καθώς αποκλείει, επί της ουσίας, από την εν λόγω αγορά τα ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011.

Σύμφωνα με τον Stama, επιφέρει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες στο επιχειρείν, αφού οδηγεί στην απαξίωση επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις ακινήτων, σε σημαντική μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους, στην αποθάρρυνση μελλοντικών επενδύσεων στην αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος και σε απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης και σε συναφείς κλάδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα