Brexit: Τι αλλάζει στις συναλλαγές Ελλάδας-Βρετανίας

Μια νέα εποχή εγκαινιάζεται στις σχέσεις της Γηραιάς Ηπείρου με τη Γηραιά Αλβιώνα, μετά τη συμφωνία για Brexit

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέχει οδηγίες για εμπόρους και ταξιδιώτες και όλους όσοι συναλλάσσονται με το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ περιγράφει και τους κανόνες που θα ισχύσουν με την Βρετανία πια να ανήκει στην κατηγορία των … τρίτων χωρών.

Την 1η Ιανουαρίου 2021 (01/01/2021 – 00:00 ώρα κεντρικής Ευρώπης) το Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας αποχωρεί από την ενιαία

αγορά και την τελωνειακή ένωση και προσχωρεί «αυτόματα» στη Σύμβαση της Κοινής Διαμετακόμισης (CTC-Common Transit Convention), καθώς η μεταβατική περίοδος που προβλέφθηκε με τη συμφωνία αποχώρησης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020 .

«Τρίτη χώρα» το Ηνωμένο Βασίλειο

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό, δεδομένης και της συμφωνίας που προέκυψε, ανάμεσα στα δύο μέρη; Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το enikonomia.g, η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα κράτη μέλη προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι θα ισχύσει για τα δέματα

Ταχυδρομικά αντικείμενα που αποστέλλονται στη χώρα μας από το Η.Β. (αγορές μέσω διαδικτύου, αποστολές από ιδιώτη σε ιδιώτη κλπ) είτε μέσω του Φορέα Παροχής Καθολικής Υπηρεσίας (ΕΛ.ΤΑ. ΑΕ) είτε μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς, υπόκεινται σε τελωνειακές διατυπώσεις εισαγωγής και επιβαρύνονται με τους αναλογούντες φόρους:

Στην περίπτωση παραλαβής μέσω εταιρείας ταχυμεταφοράς, η τελωνειακή διασάφηση υποβάλλεται είτε από τον ίδιο τον παραλήπτη είτε από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ορίσει ως αντιπρόσωπό του (συνηθέστερα από την εταιρεία ταχυμεταφορών ή από επαγγελματία εκτελωνιστή), κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης.Στην περίπτωση παραλαβής μέσω ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., υποβάλλεται διασάφηση για λογαριασμό του παραλήπτη και ειδοποιείται ο παραλήπτης για το ποσόν της οφειλής.
Τι μπορούν να κουβαλούν στις αποσκευές τους οι ταξιδιώτες
Μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου ταξιδιώτες προερχόμενοι από το ΗΒ θα αντιμετωπίζονται ως ταξιδιώτες τρίτων χωρών. Κατά συνέπεια, θα τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 20 του ν. 3763/2009 (ΦΕΚ 80 Α'): Ειδικότερα, με τις διατάξεις του άρθρου 20, ορίζεται χρηματικό όριο 300 ευρώ για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ως προς την αξία των εμπορευμάτων (πλην καπνικών και αλκοολούχων), που εισάγονται με τις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών προερχόμενων από τρίτες χώρες. Σε περίπτωση επιβατών αεροπλάνων και πλοίων, το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 430 ευρώ. Για τους ταξιδιώτες κάτω των 15 ετών το χρηματικό όριο απαλλαγής είναι 150 ευρώ ανεξάρτητα από το μεταφορικό μέσο.

Επίσης, όσον αφορά ειδικότερα στα υποκείμενα σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης προϊόντα που δύνανται να εισαχθούν ατελώς ανά ταξιδιώτη σύμφωνα με το άρθρο όγδοο και ένατο του ανωτέρω άρθρου και νόμου, ορίζονται οι ακόλουθες ποσότητες:

(Α) Προϊόντα καπνού:

α) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν αεροπορικώς 200 τεμ. τσιγάρα ή 10 πακέτα ή 100 τεμ. πουράκια (πούρα μέγιστου βάρους 3 γρ. το καθένα) ή

50 πούρα ή 250 γραμ. καπνού, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

β) Για ταξιδιώτες που ταξιδεύουν με τα λοιπά μεταφορικά μέσα: 40 τεμ. τσιγάρα ή 2 πακέτα ή 20 τεμ. πουράκια (πούρα μέγιστου βάρους 3 γρ. το καθένα) ή 10 τεμ. πούρα ή 50 γραμ. καπνός για κάπνισμα, ή αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων.

(Β) Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά, εκτός του μη αφρώδους οίνου (κοινό κρασί) και της μπύρας:

- συνολικά 1 λίτρο αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο μεγαλύτερο από 22% vol ή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη με αλκοολικό τίτλο 80% vol ή περισσότερο ή

- συνολικά 2 λίτρα αλκοόλης και αλκοολούχων ποτών με αλκοολικό τίτλο που δεν υπερβαίνει το 22% vol λίτρα ή

- αναλογικός συνδυασμός αυτών των διαφορετικών προϊόντων ή

- συνολικά 4 λίτρα μη αφρώδους οίνου (κοινό κρασί) και 16 λίτρα μπύρας.

Για ταξιδιώτες κάτω των δεκαεπτά (17) ετών δεν παρέχεται απαλλαγή για τα καπνικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Επισημαίνεται ότι ταξιδιώτες προερχόμενοι από τρίτες χώρες απαλλάσσονται από τον φόρο κατανάλωσης για προϊόντα υποκείμενα στο φόρο αυτόν, εφόσον μεταφέρονται αυτοπροσώπως για ίδια χρήση. Για να προσδιοριστεί το κατά πόσο τα προϊόντα αυτά προορίζονται για ίδια χρήση, λαμβάνονται υπόψη από τις αρμόδιες Αρχές τα εξής τουλάχιστον στοιχεία:

α) η εμπορική ιδιότητα του κατόχου και οι λόγοι κατοχής των προϊόντων,

β) ο τόπος όπου βρίσκονται τα προϊόντα ή, ανάλογα με την περίπτωση, ο χρησιμοποιούμενος τρόπος μεταφοράς,

γ) κάθε έγγραφο σχετικό με τα προϊόντα, δ) η φύση των προϊόντων,

ε) η ποσότητα των προϊόντων, για την οποία, ως αποδεικτικό στοιχείο, ορίζονται τα κατωτέρω ποσοτικά όρια:

αα) Είκοσι (20) χιλιοστόλιτρα (ml) υγρών αναπλήρωσης που περιέχονται στα ηλεκτρονικά τσιγάρα,

ββ) Δεκατρία (13) γραμμάρια μείγματος καπνού που περιέχεται στο ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού και

γγ) Τρία (3) κιλά καφέ (καβουρδισμένος, εκχυλίσματα - αποστάγματα - συμπυκνώματα καφέ και παρασκευάσματα με βάση τα ανωτέρω προϊόντα).

Εμπορεύματα στην... μετάβαση

Ενωσιακά εμπορεύματα που μεταφέρονται ως ενδοενωσιακή διακίνηση από το ΗΒ προς την ΕΕ ή από την ΕΕ προς το ΗΒ πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, είναι δυνατό να εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ενδοενωσιακή διακίνηση, με την προϋπόθεση ότι η διακίνηση ξεκίνησε πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και έληξε έπειτα από αυτήν. Η υποχρέωση αυτή ισχύει και για ενωσιακά εμπορεύματα που διακινούνται μεταξύ δύο σημείων του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης μέσω του ΗΒ. Όταν τα εν λόγω εμπορεύματα φτάνουν στα αντίστοιχα σύνορα μεταξύ ΕΕ και ΗΒ, το ενδιαφερόμενο πρόσωπο πρέπει να αποδεικνύει τα ακόλουθα:

ότι οι εν λόγω διακινήσεις έχουν ξεκινήσει πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και έχουν λήξει έπειτα από αυτήν και ότι τα εμπορεύματα έχουν τον τελωνειακό χαρακτήρα των ενωσιακών εμπορευμάτων Η ως άνω απόδειξη της έναρξης της διακίνησης πριν από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου παρέχεται μέσω εγγράφου μεταφοράς ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου που αναγράφει την ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η διακίνηση η οποία καλύπτει το τμήμα της διέλευσης των συνόρων. Πρόκειται στις περισσότερες περιπτώσεις για την ημερομηνία κατά την οποία ο μεταφορέας παρέλαβε τα εμπορεύματα για τη μεταφορά.Αν κατά την άφιξη στα σύνορα μεταξύ ΕΕ και ΗΒ μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου από 1/1/2021 ο οικονομικός φορέας δεν μπορεί να παρέχει τα ανωτέρω αποδεικτικά και να αποδείξει την έναρξη της διακίνησης πριν τη λήξη της μεταβατικής περιόδου τότε τα εμπορεύματα θα θεωρούνται τρίτης χώρας γεγονός που συνεπάγεται αντίστοιχη τελωνειακή οφειλή, ΦΠΑ, και ειδικοί φόροι κατανάλωσης κατά περίπτωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα