Eurogroup: Η αβεβαιότητα λόγω του πολέμου αυξάνεται - «Ανοιχτό» το παράθυρο δημοσιονομικής ευελιξίας

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που έχει δημιουργήσει η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε σήμερα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξακολουθεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί και προέτρεψε μια «ισχυρή και ενωμένη» απάντηση για να μετριαστεί το πλήγμα.

«Γνωρίζουμε ότι ο αντίκτυπος δεν θα είναι ασήμαντος. Θα έχει σοβαρό αντίκτυπο», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, κατά την άφιξή του στη

συνάντηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ευρωζώνης (το Eurogroup) που θα εξετάσει τις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. και πώς να το αντιμετωπίσετε.

Η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, οι συνέπειες του πληθωρισμού και το «δημοσιονομικό κόστος» που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα κράτη μέλη λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της προσφυγικής κρίσης εξηγούν αυτόν τον οικονομικό αντίκτυπο, είπε ο Τζεντιλόνι, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία «συντονισμένων και ευέλικτο» δημοσιονομικές πολιτικές για την αντιμετώπισή του.

«Εάν αντιδράσουμε με δυνατό και ενωμένο τρόπο, μπορούμε να αμβλύνουμε τον αντίκτυπο του πολέμου στις οικονομίες μας και να αποφύγουμε τον πλήρη εκτροχιασμό της ανάκαμψης που βρισκόταν σε εξέλιξη, αλλά πρέπει να δράσουμε μαζί και με δύναμη», επέμεινε.

Ερωτηθείς εάν ο τρόπος για να δράσουμε από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ήταν η υιοθέτηση ενός μέσου παρόμοιου με το συγκεκριμένο ταμείο ανάκαμψης μετά την πανδημία για αυτήν την κρίση, ο Τζεντιλόνι είπε ότι «νέες ιδέες μπορούν να τεθούν στο τραπέζι», αλλά αυτό που ζήτησαν οι ηγέτες της κοινότητας Οι υπουργοί θα «δράσουν από κοινού» για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και τις νέες αμυντικές ανάγκες.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Paschal Donohoe, διαβεβαίωσε ότι οι υπουργοί έχουν επίγνωση των συνεπειών του πολέμου στις ευρωπαϊκές εταιρείες, τους καταναλωτές και το «βιοτικό επίπεδο», καθώς και τον ρόλο που μπορούν να παίξουν για να «μετριάσουν» αυτόν τον αντίκτυπο. και να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το κόστος της.

Κατά τη γνώμη του Donohoe, η πιο «γρήγορη» ενέργεια και αυτή που μπορεί να συμβάλει περισσότερο σε αυτό το θέμα σχετίζεται με αποφάσεις που είναι επιφορτισμένες με τους εθνικούς προϋπολογισμούς, επειδή οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορούν να θέσουν στο τραπέζι οι Βρυξέλλες, όπως η αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή ενέργειας, θα έπρεπε να «μελετηθεί» και θα χρειαζόταν «χρόνος».

Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο η ΕΕ να αυξήσει τις κυρώσεις της στη Μόσχα και να κάνει το βήμα της απαγόρευσης των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, ο Donohoe επέλεξε τα αντίποινα που η ΕΕ μπορεί να «συντηρήσει» με την πάροδο του χρόνου και ότι έχει «περισσότερο κόστος για τη Ρωσία παρά για την Ευρώπη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Bruno Le Maire, υποστήριξε επίσης τη συμφωνία σε μια «συγκεκριμένη», «ταχεία» και «ενωμένη» οικονομική απάντηση στις επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία με βάση τρεις πυλώνες: δημοσιονομικές πολιτικές ικανές να αντιδρούν στις περιστάσεις, έκτακτη βοήθεια για την αύξηση της τιμής της ενέργειας και συγκεκριμένα μέτρα για τις εταιρείες που επλήγησαν περισσότερο από τη σύγκρουση.

Η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών, Sigrid Kaag, δήλωσε ότι η ΕΕ «πιθανώς» θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τη σύγκρουση, αν και προτίμησε να μην μιλήσει για ύφεση γιατί θα σήμαινε «να πάρει μέσα στον εαυτό του» σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, η Kaag υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο αποκλεισμού των πράσινων ή αμυντικών επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος και, παρόλο που υπερασπίστηκε τις επενδύσεις σε «παραγωγικές» δραστηριότητες, υπερασπίστηκε την ανάγκη για όλες τις χώρες να «μετρήσουν το ίδιο στους εθνικούς της λογαριασμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα