H «φωτόμπαλα» που έκανε την Ελλάδα να κοιτάξει στον ουρανό
Ο χρόνος θέασης και αντίδρασης μπροστά στο γεγονός ήταν μάλιστα τόσο λίγος, όσος απαιτείται για να πάρουμε μία βαθιά ανάσα. Τι ήταν όμως αυτό που έκανε μια χώρα να κοιτά με δέος τον ουρανό;
«Ένα τέτοιο γεγονός ήταν το μεγάλο μετέωρο που εμπίπτει στη κατηγορία των φαινομένων «fireball» (σ.σ φωτόμπαλα). Είναι ένα γεγονός σπάνιο και επιστημονικά ενδιαφέρον»,
Φωτοβόμβες από κοσμικό υλικό
«Η πλειονότητα του υλικού που περνά την ατμόσφαιρα της Γης είναι μικροσκοπικοί κόκκοι- μικρότεροι του ενός χιλιοστού- που καίγονται σε ύψος μεγαλύτερο των 70 χιλιομέτρων. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σώματα, συνοδεύονται από τη παραγωγή δυνατού φωτός, έχοντας φωτεινότητα μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που έχει ο πλανήτης Αφροδίτη στο μέγιστο της φωτεινότητάς της!», εξηγεί ερωτηθείς για την αιτία που προκάλεσε το τόσο εντυπωσιακό "φως" στον ουρανό, ο ειδικευμένος ερευνητής.
Πόσο συχνά συμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι μια συγκυρία που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία; «Αντίστοιχα γεγονότα έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας. Αξιοσημείωτο είναι αυτό που συνδέεται με τον τραυματισμό περισσότερων των 1.000 ανθρώπων, κι έλαβε χώρα στη Ρωσία, στις 15 Φεβρουαρίου 2013. Τότε, ένας μικρός αστεροειδής εκτιμώμενης διαμέτρου 17 μέτρων εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με την απίστευτη ταχύτητα των περίπου 20 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο» απαντά ο κ.Μπαζιώτης.
Ο Έλληνας επιστήμονας εξηγεί πως στο συγκεκριμένο περιστατικό της Ρωσίας, το βραχώδες σώμα από το διάστημα, άρχισε να «σπάει» σε κομμάτια σε ύψος 19 έως 24 χιλιομέτρων, και κατέπεσε βόρεια της περιοχής Τσελιάμπινσκ και η ενέργεια που συνόδεψε την πτώση του ήταν υψηλότατη. «Το μεγαλύτερο από τα κομμάτια που ανακτήθηκαν είχε βάρος λίγο μεγαλύτερο από 650 κιλά (!) και ανασύρθηκε από τη λίμνη Cebarkul. Η συνολική ενέργεια που απορροφήθηκε από την ατμόσφαιρα κατά την είσοδο του μετεώρου, ισοδυναμούσε με περίπου 470 κιλοτόνους ΤΝΤ, όντας κατά μέσο όρο 30 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που εκλύθηκε κατά την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα! Το κρίσιμο σε αυτό το γεγονός μάλιστα ήταν ότι τον αστεροειδή αυτό δεν τον «είδαμε». Πριν μπει στην ατμόσφαιρα της Γης, «κινούνταν στη σκιά» ενός άλλου αστεροειδούς, του 2012 DA14, και δεν ήταν γνωστός στους επιστήμονες» τονίζει ο κ.Μπαζιώτης.
Σε ότι αφορά δε την Ελλάδα, εξηγεί πως υπάρχει μόνο μία περίπτωση επιβεβαιωμένης ανάκτησης μετεωρίτη, τον Ιούνιο 1818, στη περιοχή των Σερρών. Το δείγμα αυτό, που ονομάστηκε Seres, εκτίθεται στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης στην Αυστρία.
Επιστήμη και Προειδοποίηση
«Όπως γίνεται αντιληπτό, πάντα έπεφταν αστεροειδείς διαφορετικών μεγεθών και το ίδιο θα συνεχίσει να γίνεται και στο μέλλον. Η προσπάθεια ιχνηλάτησης της πορείας εισόδου τέτοιων σωμάτων, μέχρι τη πτώση τους στην επιφάνεια της Γης και η πιθανή επιβίωσή τους από τη πρόσκρουση γίνεται σήμερα δυνατή μέσω της τεχνολογίας. Από το 2016 έχει αναπτυχθεί ένα Διεθνές δίκτυο ιχνηλάτησης μετεώρων -το FRIPON (Fireball Recovery and Interplanetary Observation Network)- που έχει φθάσει σήμερα να αριθμεί τη συμμετοχή 10 ευρωπαϊκών χωρών», απαντά ο κ.Μπαζιώτης στο ζήτημα της ύπαρξης εργαλείων παρατήρησης των μετεώρων. «Η ανάκτηση των μετεωριτών από την επιφάνεια της Γης, είναι το επόμενο βήμα της ιχνηλάτησης εκείνων των μετεώρων που διασώθηκαν μερικώς, κι εκείνο που μας βοηθά να κοιτάξουμε με μεγάλη λεπτομέρεια τα μητρικά τους σώματα -τους αστεροειδείς, τα πλανητοειδή, τους πλανήτες- που εισέβαλαν βιαίως στην ατμόσφαιρα της Γης», τονίζει για την επιστημονική οπτική.
Μάτια στον ουρανό
«Μέχρι τη στιγμή που θα στήσουμε στην Ελλάδα ένα δίκτυο ιχνηλάτησης μετεώρων, η βοήθεια του καθημερινού ανθρώπου είναι κάτι παραπάνω από σημαντική. Αν πιστεύετε ότι είδατε ένα μεγάλο μετέωρο, αντίστοιχο με αυτό της 21ης Σεπτεμβρίου 2021, τότε μπορείτε να το αναφέρετε στην ιστοσελίδα της International Meteor Organization (https://fireball.amsmeteors.org/members/imo/report_intro/)», τονίζει ο κ. Μπαζιώτης που καλεί κάθε παρατηρητή και σε προσωπική επαφή με τον ίδιο και την ομάδα του.
Για όσους ενδιαφέρονται για τον τομέα, στο πλαίσιο της Agri Innovation Expo (1η έκθεσης Έκθεση Έρευνας, Καινοτομίας & Μεταφοράς Τεχνολογίας) του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και στο διάστημα 28-30 Σεπτεμβρίου 2021, το εργαστήριο Ορυκτολογίας-Γεωλογίας, «θα δώσει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να δει εξοπλισμό τηλεπισκόπησης και χαρτογράφησης, να θαυμάσει και να αγγίξει εκπληκτικής ομορφιάς μετεωρίτες ηλικίας 4,5 δισεκατομμυρίων ετών», και να ευαισθητοποιηθεί σε θέματα σχετικά με τους -«αμελητέους, αλλά υπαρκτούς...»- κινδύνους που μπορούν να προκληθούν από μία πιθανή πρόσκρουση ενός αστεροειδούς στη Γη.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Ρωσία-κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ θανάτων, σε απομόνωση ο Πούτιν
- Χώρισαν μετά από τρία χρόνια ο Έλον Μασκ και η Grimes
- Καλοκαίρι σε όλη τη χώρα με άνοδο της θερμοκρασίας
- Ποια είναι τα καλύτερα ακίνητα μέχρι 250.000 Ευρώ;
- Περί γκρίζων μαλλιών και γοητείας
- Μενγκ Ουάνγκζου: Δικαστήριο στον Καναδά άφησε ελεύθερη την οικονομική διευθύντρια της Huawei
- Salt Bae: Ουρές έξω από το νέο εστιατόριο του Τούρκου σεφ στο Λονδίνο (vid)
- Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση για κατάργηση φόρου γονικών παροχών και δωρεών σε ακίνητα, μετρητά κλπ - Παραδείγματα
- Στροφή από τα δάνεια στην αποταμίευση – 1 στα 4 νοικοκυριά αποταμιεύει στο τέλος κάθε μήνα, 1 στα 3 έχει δάνειο
- Apivita: «Αντοχή» στον τζίρο, πλήγμα στα κέρδη από την πανδημία για τους Ισπανούς (pic)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση για κατάργηση φόρου γονικών παροχών και δωρεών σε ακίνητα, μετρητά κλπ - Παραδείγματα
- Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- H «φωτόμπαλα» που έκανε την Ελλάδα να κοιτάξει στον ουρανό
- 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί στις κάλπες για τις εκλογές
- Οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
- Ρόδος: Τουρισμός μέχρι αρχές Νοεμβρίου
- Τελευταία Νέα Businessnews
- H «φωτόμπαλα» που έκανε την Ελλάδα να κοιτάξει στον ουρανό
- Ρόδος: Τουρισμός μέχρι αρχές Νοεμβρίου
- 60,4 εκατομμύρια Γερμανοί στις κάλπες για τις εκλογές
- Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση για κατάργηση φόρου γονικών παροχών και δωρεών σε ακίνητα, μετρητά κλπ - Παραδείγματα
- Οικονομικό και γεωπολιτικό αποτύπωμα στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη
- Γιατί απέτυχε το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»
- Σε 32 περιοχές της χώρας δωρεάν τεστ από ΕΟΔΥ το Σάββατο
- Πανεπιστήμια: Πως θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα - Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ
- Μητσοτάκης: Η Ελάδα ζει με casus belli από το 1995 - Θα προστατεύσουμε την κυριαρχία μας
- Εύσημα από Μάικ Μπλουμπεργκ σε Μητσοτάκη για μεταρρυθμίσεις
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Μέρκελ: Η βασίλισσα της Ευρώπης αποχωρεί-Ο απολογισμός και ο... δελφίνος
- Πλεύρης: Οι οδοντίατροι θα καθορίσουν πότε χρειάζεται rapid test
- Καπραβέλος: Η Δράμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νεκρών και ανεμβολίαστων
- Η Beks Shipmanagement Τουρκίας επενδύει σε πλοία capesize
- Ο Στίβεν Τσούμπερ στον ΟΠΑΠ: Γι’ αυτό ήρθα στην ΑΕΚ
- Ρόδος: Αναμένεται τουριστική κίνηση μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου
- Πόσα χρήματα ξοδεύουμε για την εκπαίδευση των παιδιών μας
- Γονικές παροχές: Από 1 Οκτωβρίου χωρίς φόρο έως 800.000 ευρώ
- Φόρος γονικής παροχής: Τις επόμενες ημέρες η ψήφιση της ρύθμισης για την κατάργησή του – Παραδείγματα