Jens Weidmann: Η αινιγματική δήλωση για μείωση «βήμα-βήμα» της βοήθειας που παρέχει η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υλοποιεί ενα τεράστιο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων (το λεγόμενο PEPP) για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Jens Weidmann, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ήταν μάλιστα υποψήφιος για πρόεδρος της ΕΚΤ), δήλωσε ότι το τεράστιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας που υλοποιεί η ΕΚΤ

μέσω αγοράς περιουσιακών στοιχείων ομολόγων κλπ. λόγω κορωνοϊού πρέπει να μειωθεί «βήμα προς βήμα». Πρόκειται για το πρόγραμμα αγοράς γνωστό ως PEPP, το οποίο είναι συνολικής ισχύος 1,85 τρισ. ευρώ και έχει επεκταθεί έως τον Μάρτιο του 2022, αλλά η ΕΚΤ θα μπορούσε να επιλέξει να το τερματίσει πριν ή μετά από αυτή την ημερομηνία.

«Βλέπω δύο προϋποθέσεις για τον τελικό τερματισμό των καθαρών αγορών στο πλαίσιο του PEPP», δήλωσε ο Jens Weidmann, σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στη Φρανκφούρτης τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.

Πρώτον θα πρέπει να προηγηθεί η πλήρης κατάργηση των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με τον Covid-19, όπως για παράδειγμα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοπίησης και δεύτερον να υπάρξει σταθερή ανάκαμψη στην οικονομία.

Διευκρίνισε πως για να μην τερματιστεί ξαφνικά το PEPP, οι αγορές τους θα μπορούσαν να μειωθούν βήμα προς βήμα εκ των προτέρων.

Στο ίδιο συνέδριο ο Luis de Guindos, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ , δήλωσε «Όταν η πανδημία τελειώσει και ξέρεις ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας αρχίζουν να εξαφανίζονται, το PEPP θα τερματιστεί αφού αυτός ήταν και ο αρχικός στόχος».

Ο de Guindos επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει αρχίσει επίσημα να μιλάει για το πότε θα καταργήσει τα κίνητρα, προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά και λαμβάνοντας πάντα υπόψη την εξέλιξη της οικονομίας και την εξέλιξη του πληθωρισμού.

Πράγματι, προς το παρόν η πορεία της πανδημίας παραμένει αβέβαιη παρά τα ισχυρά οικονομικά δεδομένα τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι η πρόωρη άρση των μέτρων σε συνδυασμό με την μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να υπονομεύσουν την οικονομική ανάκαμψη με την εκδήλωση νέου κύματος το φθινώπορο.

Keywords
Τυχαία Θέματα