Metlen: Σε ποιες ευρωπαϊκές αγορές διευρύνει τις δραστηριότητές της - Στον FTSE 100 το α' εξάμηνο 2025

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του dual listing της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και το δείκτη FTSE 100

Σε 5 ευρωπαϊκές αγορές σκοπεύει να εξαπλωθεί η Metlen Energy & Metals (πρώην Mytilineos) και συγκεκριμένα, στη Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία και Κροατία, χώρες στις οποίες έχει ήδη παρουσία στην ανάπτυξη έργων

ΑΠΕ και στην εμπορία φυσικού αερίου.

Η επέκταση της Metlen θα ξεκινήσει από την Ιταλία, η αγορά της οποίας έχει μεγάλο στρατηγικό ενδιαφέρον. Η Ιταλία ιναι διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα και έχει μέγεθος της τάξης των 240 έως 300TWh ετησίως όταν η εγχώρια αγορά κινείται στις 49TWh. Μελετάμε πολύ καιρό την αγορά, το περιβάλλον αλλά και το τι έρχεται στην Ιταλία αλλά και τη στρατηγική εισόδου μας, ανέφερε ο επικεφαλής του τομέα ενέργειας, Chief Executive Director of Energy Γιάννης Καλαφατάς. . Στόχος της Metlen είναι η δραστηριοποίηση σε όλο το φάσοι των δραστηριότητες αλλά και οι στόχοι για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αυτό που βλέπει στις πέντε αυτές αγορές η Metlen είναι ευκαιρίες για μια καθετοποιημένη παρουσία, τόσο στο trading του φυσικού αερίου, όσο και στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, τα οποία έχει ήδη σε κάποιες εξ αυτών, γι' αυτό και ψάχνει αγοραστές ώστε να υπογράψει μαζί τους διμερή συμβόλαια PPA. Στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μάλιστα κάνει τόσο το ένα, δηλαδή πουλάει φυσικό αέριο στη χονδρική, όσο και το άλλο, δηλαδή ανάπτυξη ΑΠΕ.

Ο ενεργειακός τομέας της Metlen πάντως παρακολουθεί στενά και άλλες αγορές στις οποίες έχει επικεντρωθεί και για τις οποίες υπάρχει ενδιαφέρον: για παράδειγμα η Ιταλία, η οποία έιναι διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα και έχει μέγεθος της τάξης των 240 έως 300TWh ετησίως όταν η εγχώρια αγορά κινείται στις 49TWh. Μελετάμε πολύ καιρό την αγορά, το περιβάλλον αλλά και το τι έρχεται στην Ιταλία αλλά και τη στρατηγική εισόδου μας, ανέφερε ο κ. Καλαφατάς.

Η Metlen ξεκινά τη διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων της στο φυσικό αέριο, χρησιμοποιώντας το ως σημείο εισόδου στις αγορές των Βαλκανίων. Ο κ. Καλαφατάς αναφέρει ότι, στις αγορές όπου η Metlen δραστηριοποιείται στο φυσικό αέριο, υπάρχει ταυτόχρονα ζήτηση και για ηλεκτρική ενέργεια, προσφέροντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να διαθέτει δύο προϊόντα στην ίδια αγορά. Στο μεταξύ, στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, η Metlen εξετάζει πιθανές εξαγορές στον τομέα της προμήθειας, με στόχο να αυξήσει το μερίδιό της στη λιανική αγορά στο 30% έως το 2026. Ο κ. Καλαφατάς σχολίασε ότι η ελληνική αγορά προμήθειας παραμένει σχετικά κλειστή, αλλά αναμένεται να υποστεί αλλαγές, αναφερόμενος συγκεκριμένα στη ΔΕΗ, η οποία κυριαρχεί στο 70% του τομέα των οικιακών καταναλωτών.

Σήμερα, η Metlen ανταποκρίνεται στο 18% της εγχώριας ζήτησης για ηλεκτρισμό, ενώ το μερίδιό της στην αγορά φυσικού αερίου έχει φτάσει το 37% το 2023. Ο κ. Καλαφατάς τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, αναδεικνύοντας τη σταθερότητα και ασφάλεια που προσφέρει, παρά τις προκλήσεις που εγείρονται από τις πολύ χαμηλές ή και μηδενικές τιμές της φωτοβολταϊκής ενέργειας, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε προβληματικές επενδύσεις.

Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του dual listing της Metlen στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και το δείκτη FTSE 100, όπως τόνισαν τα στελέχη της εταιρείας. "Παρότι έχουμε 7πλασιάσει την κεφαλαιοποίησή μας και είμαστε πλέον στα επίπεδα των 5,5 δισ. ευρώ ακόμη ο δείκτης P/E είναι στο 8, όταν η μέση αντίστοιχη μετοχή κάνει trade στο 12 στις αγορές του εξωτερικού. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα upside της τάξης του 50%" ανέφερε χαρακτηριστικά το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ και Chief Treasury & IR Officer της Metlen Χρήστος Γαβαλάς. Σημειώνεται ότι σύμφωνα τα σημερινά μεγέθη της, η Metlen σήμερα θα βρισκόταν στην 80η θέση της αγοράς του Λονδίνου με βάση την κερδοφορία και την κεφαλαιοποίησή της.

Σε κάθε περίπτωση η ένταξη στο FTSE 100 όπως άλλωστε έχει τονιστεί από τη διοίκηση, στοχεύει μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της ρευστότητας για τους επενδυτές και τους μετόχους της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η Metlen έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια, έχοντας υπερτριπλασιάσει την κερδοφορία της από το 2021, ενώ στοχεύει να ενισχύσει περαιτέρω την ευρεία διεθνή της παρουσία καθώς και την ισχυρή εγχώρια θέση της.

Ο Chief Strategy and M&A Officer, Έλενος Καραΐνδρος, ξεκαθάρισε ότι δε θα αλλάξει η φορολογική έδρα της εταιρείας. Ο μόνος στόχος του dual listing είναι να ενισχυθεί το προφίλ των επενδυτών που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Metlen.

Ο αντιπρόεδρος και CEO της ΜΕΤΚΑ, θυγατρικής της Metlen, Ντίνος Μπενρουμπή μίλησε για το ανεκτέλεστο της εταιρείας που ανέρχεται σε 1 δισ. και αφορά έργα βαριών υποδομών χωρίς να περιλαμβάνονται τα έργα ενέργειας.

Keywords
Αναζητήσεις
metlen-se-poies-evropaikes-agores-dievrynei-tis-drastiriotites-tis----ston-ftse-100-to-a-examino-2025.htm
Τυχαία Θέματα