ΜΕΤΚΑ: Ποια έργα διεκδικεί - Ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ και το "βλέμμα" σε παραχωρήσεις και ΣΔΙΤ

H  κατασκευαστική θυγατρική της Metlen βάζει στο στόχαστρο έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ενώ συμμετέχει και σε διαγωνισμούς για απορρίμματα και διαχείριση υδάτων.

Άλμα στο ανεκτέλστο έργων στο 1 δισ. "έχτισε" μέσα σε ένα χρόνο η METKA, σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας Ντίνο Μπενρουμπή σε δημοσιογραφική παρουσίαση και φιλοδοξία της είναι τα επόμενα 3 με 4 χρόνια να αναλάβει έργα αξίας τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Εκτίμησε ότι τα μεγέθη της εταιρίας, που συστάθηκε μόλις πριν από ένα χρόνο ,μπορούν μέχρι το 2026

να έχουν μια κερδοφορία σε επίεπδο EBITDA 100 εκατ ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Μπενρουμπή, η εταιρεία θέλει να πρωταγωνιστήσει στις υποδομές, διεκδικώντας υφιστάμενες αλλά και νέες δημοπρατήσεις, με επιλεκτική ωστόσο διάθεση ώστε «να διατηρούνται υγιή τα περιθώρια κέρδους, καθώς δεν μας ενδιαφέρει απλώς και μόνο ο σχηματισμός υψηλού ανεκτέλεστου».

Εστιάζοντας για το επόμενο διάστημα στη διεκδίκηση των συμβάσεων αποκατάστασης των υποδομών της Θεσσαλίας, η κατασκευαστική θυγατρική της Metlen βάζει στο στόχαστρο έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ενώ συμμετέχει και σε διαγωνισμούς για απορρίμματα και διαχείριση υδάτων.

Ειδικότερα, ο κ. Μπενρουμπή αναφέρθηκε στη διεκδίκηση των οδικών και σιδηροδρομικών έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία εκτίμησε ότι θα δημοπρατηθούν μέσα στον Ιούλιο.

Η εταιρεία συμμετέχει επίσης στους διαγωνισμούς για τα σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου (συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ), στο διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό (600 εκατ. ευρώ) αλλά και στους διαγωνισμούς για τα δύο οδικά ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα (Μαυροβούνι-Έδεσσα και Δράμα- Αμφίπολη), προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διεκδικεί επίσης με κοινοπρακτικά σχήματα και αρδευτικά έργα με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πάμε καλά και πιστεύω ότι θα πάμε καλά», σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ενώ εκτίμησε ότι ο κύκλος των δημοσίων έργων κλείνει, δεδομένου ότι οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους δεν είναι απεριόριστοι και ψηλά στην ατζέντα μπαίνουν τα ιδιωτικά κεφάλαια, με αυξημένο τον ρόλο των τραπεζών. Επέμεινε δε, ότι η ΜΕΤΚΑ στοχεύει κυρίως σε ΣΔΙΤ, παραχωρήσεις και ιδιωτικά έργα, ώστε να καθιερώσει τις θετικές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, εστιάζοντας επί του παρόντος στον μεγάλο όγκο των προς δημοπράτηση έργων στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό.

Στις προοπτικές για το 2024 βρίσκονται και έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης, που ξεπερνούν τα 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συμμετέχει στους διαγωνισμούς για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας, τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων Καβάλας και Αγρινίου και την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων Ύδρας.

Σήμερα η ΜΕΤΚΑ διαθέτει παρουσία σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα, σε λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας ενώ διεκδικεί την παρουσία της και σε περιβαλλοντικά έργα, όπως η διαχείριση στερεών αποβλήτων. Στην παρούσα φάση διεκδικεί το ΚΕΛ Ραφήνας, το έργο ΟΕΔΑ Ύδρας, τη ΜΕΑ Καβάλας (σε κοινοπραξία με την Ηλέκτωρ) και τη ΜΕΑ Αγρινίου.

Εν αναμονή για το επόμενο διάστημα είναι και ι υπογραφές για την επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, άνω των 150 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την ΤΕΚΑΛ, καθώς και για το ΣΔΙΤ κατασκευής και λειτουργίας 17 σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία, ύψους 128,4 εκατ. ευρώ, μαζι με την ΑΤΕΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει και χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών έργων, διαβλέποντας ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές στο πρότζεκτ του Ελληνικού. Η ΜΕΤΚΑ έχει αναλάβει ήδη την κατασκευή του Marina Galleria, μία επένδυση άνω των 100 εκατ. ευρώ, και συμμετέχει στο έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Keywords
Αναζητήσεις
metka-poia-erga-diekdikei----anektelesto-1-dis-evro-kai-to-vlemma-se-parachoriseis-kai-sdit.htm
Τυχαία Θέματα