Moody’s: To Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει φτερά στην ανάπτυξη της Ελλάδας

Mείωση των δεικτών δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 8,2%.

Ισχυρό μήνυμα δίνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s λίγα 24ωρα πριν την προγραμματισμένη αξιολόγησή του για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το capital.gr, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή του, η πλήρης και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

θα δώσουν στην Ελλάδα την υψηλότερη ώθηση στο ΑΕΠ σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, και θα μειώσουν κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τον δείκτη χρέους/ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει ο οίκος, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα λάβουν σχεδόν το ήμισυ όλων των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι πόροι αυτοί μαζί με την τακτική χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, θα οδηγήσουν σε επενδύσεις οι οποίες θα αυξήσουν την ανάπτυξη, θα μειώσουν το χρέος και θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρετήσής του όπως σημειώνει ο οίκος. Ωστόσο, κάθε μακροπρόθεσμη ώθηση στα πιστωτικά προφίλ των χωρών αυτών εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που είναι λιγότερο βέβαιη.

Μια σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ θα αντιστρέψει μία μακρά περίοδο υποεπενδύσεων σε αυτές τις χώρες της περιφέρειας. Η Moody’s προβλέπει μια ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε αυτές τις χώρες ύψους 1,9% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο το 2021-27. Η Ελλάδα (2,5%) θα σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την Πορτογαλία (1,9%), την Ισπανία (1,8%) και την Ιταλία (1,6%). Αυτό θα διπλασίαζε ουσιαστικά τις δημόσιες επενδύσεις κατά τα επόμενα πέντε χρόνια μετά από μια δεκαετία χαμηλών επενδύσεων μετά την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Η πλήρης απορρόφηση των πόρων, όπως τονίζει η Moody’s, θα παρέχει βραχυπρόθεσμη ώθηση στους πιστωτικούς δείκτες των κρατών αυτών. Υποθέτοντας ότι αυτές οι χώρες θα χρησιμοποιήσουν πλήρως αυτήν τη χρηματοδότηση της Ε.Ε, ο οίκος εκτιμά ότι η ώθηση στην ετήσια ανάπτυξη του ΑΕΠ σε μέσο όρο το διάστημα 2021-2027 θα κινηθεί στην περιοχή του 0,7%, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει. Όπως εκτιμά οίκος, η πλήρης απορρόφηση των επιχορηγήσεων του Ταμείου θα ωθήσει το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1% ετησίως την επόμενη επταετία.

Η υψηλότερη ανάπτυξη, η σχετική αύξηση των κρατικών εσόδων και η χαλάρωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης θα οδηγήσουν επίσης σε μείωση των δεικτών δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ κατά 8,2% συνολικά έως το 2027 σε μέσο όρο, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει και σε αυτό το μέτωπο με μείωση του χρέους/ΑΠΕ κατά 14,5% στην επταετία. Τα φθηνότερα δάνεια που διατίθενται στο πλαίσιο των κεφαλαίων ανάκαμψης θα στηρίξουν τη βιωσιμότητα και τις συνθήκες εξυπηρέτησης του χρέους και των χωρών, όπως τονίζει ο οίκος, ενώ οι επενδύσεις σε περιφερειακό επίπεδο θα βοηθήσουν επίσης στη μείωση των μελλοντικών πιέσεων δαπανών σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Πάντως, όπως επισημαίνει η Moody’s, οι διοικητικές προκλήσεις θα περιορίσουν τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψη. Οι χώρες θα πρέπει να απορροφήσουν αυτήν τη χρηματοδότηση γρήγορα για να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των κεφαλαίων στην ανάπτυξη. Ωστόσο, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά απορρόφησης στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα, ο οίκος αναμένει ότι οι διοικητικές ελλείψεις πιθανότατα θα μειώσουν αυτά τα οικονομικά κέρδη σε περίπου 0,5% ετησίως κατά μέσο όρο το 2021-27. Η Πορτογαλία και η Ελλάδα βρίσκονται σε καλύτερη θέση, δεδομένου ότι έχουν ισχυρότερα ποσοστά απορρόφησης ιστορικά, ενώ η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν πιο σημαντικά εμπόδια.

Τέλος, όπως επισημαίνει ο οίκος, οι μεταρρυθμίσεις προσφέρουν σημαντικά "όπλα" για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή δυναμική αυτών των χωρών, αλλά η εφαρμογή τους είναι λιγότερο σίγουρη. Οι εκταμιεύσεις των πόρων της ΕΕ συνδέονται με μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό μέτωπο, την εκπαίδευση, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, όπως περιγράφεται από την Κομισιόν. Εάν εφαρμοστούν, θα μπορούσαν να προσφέρουν σημαντική ώθηση στην παραγωγικότητα και τη δυναμική ανάπτυξης, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της Moody’s . Ωστόσο, η Κομισιόν, όπως σημειώνει, έχει αδύναμο ιστορικό επιβολής αυτών των δεσμεύσεων.

MOODY’S
Keywords
Τυχαία Θέματα