Moody’s: Η «πολιτική των τριών παιδιών» δεν θα σώσει την Κίνα

Τι ανέφερε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Η νέα κινεζική πολιτική που επιτρέπει σε ζευγάρια να αποκτούν έως τρία παιδιά θα μπορούσε να στηρίξει τη γονιμότητα αλλά είναι απίθανο να αλλάξει δραματικά το ποσοστό γεννήσεων στη χώρα, όπως ανέφερε σήμερα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Η Κίνα ανακοίνωσε στις 31 Μαΐου ότι τα παντρεμένα ζευγάρια μπορούν να έχουν έως τρία παιδιά σε μια σημαντική μεταστροφή από το

όριο των δύο τέκνων μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων που κατέδειξαν δραματική μείωση στις γεννήσεις στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Ο οίκος Moody’s ανέφερε ότι η μεταρρύθμιση αποτυπώνει τον κίνδυνο γήρανσης στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

«Αν και η νέα πολιτική της Κίνας που επιτρέπει σε ζευγάρια να αποκτούν έως τρία παιδιά θα μπορούσε να στηρίξει τη γονιμότητα, είναι απίθανο να μεταβάλει δραματικά το εθνικό ποσοστό γεννήσεων, που σημαίνει ότι η γήρανση θα παραμείνει ένας πιστωτικά αρνητικός περιορισμός», ανέφερε ο Moody’s. Οι μετοχές των εταιριών που σχετίζονται με τις γεννήσεις και τη γονιμότητα και είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ και την ηπειρωτική Κίνα κατέγραψαν πτώση νωρίς σήμερα το πρωί, ύστερα από την ανακοίνωση του Moody’s.

Η απόφαση να επιτραπεί σε οικογένειες να έχουν έως τρία παιδιά αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα στην Κίνα, με πολίτες να εκφράζουν αμφιβολίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το εάν το μέτρο αυτό θα κάνει ιδιαίτερη διαφορά και να ζητούν λεπτομέρειες για το ποια από τα «υποστηρικτικά μέτρα» που εξαγγέλθηκαν θα είναι διαθέσιμα.

Η Κίνα κατήργησε το 2016 την πολιτική του ενός παιδιού που ίσχυε για δεκαετίες και την αντικατέστησε με το όριο των δύο παιδιών σε μια προσπάθεια να αποφύγει τους κινδύνους στην οικονομία της από την ταχεία γήρανση του πληθυσμού. Ωστόσο αυτό δεν μεταφράστηκε σε διατηρήσιμη αύξηση των γεννήσεων, δεδομένου του υψηλού κόστους ανατροφής παιδιών, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα.

MOODY’S
Keywords
Τυχαία Θέματα