Δένδιας: Ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
«Η προώθηση και ο σεβασμός της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, της UNCLOS, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την ενίσχυση της σταθερότητας σε Ινδο-Ειρηνικό και Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Όπως
Η Ελλάδα και η Ινδία έχουν ιστορικούς δεσμούς από την αρχαιότητα, σημείωσε ο κ. Δένδιας. «Μέσα στους αιώνες, καταφέραμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή σχέση, βασισμένη στον σεβασμό και τη φιλία. Μια σχέση η οποία, οφείλω να πω, ότι οδεύει προς το να γίνει στρατηγική», επεσήμανε.
Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ινδία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες, όντας ταυτόχρονα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στις παγκόσμιες υποθέσεις, ενώ κατέχει εξέχοντα ρόλο μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και στην καινοτομία και την τεχνολογία. Σύντομα, όπως τόνισε, «η Ινδία θα γίνει η πολυπληθέστερη χώρα παγκοσμίως, αλλά ταυτόχρονα με το περήφανο επίτευγμα να είναι μια σταθερή και ζωντανή δημοκρατία».
«Και με αυτόν τον τρόπο, μοιραζόμαστε έναν δεσμό: Η Ελλάδα υπήρξε η γενέτειρα της δημοκρατίας και η Ινδία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο. Και φυσικά, ως εκ τούτου, έχουμε να μοιραστούμε πολλές κοινές αξίες, μεταξύ άλλων, ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».
Όπως ανέφερε, το επίκεντρο της προσοχής της διπλωματίας στρέφεται όλο και περισσότερο όχι στις ηπείρους, αλλά στις θάλασσες, στους ωκεανούς, ακόμη και στις ακτές. Σημείωσε δε πως εξέχουσα θέση κατέχει η θεωρία του Alfred Mahan, που επικεντρώνεται στη θαλάσσια ισχύ, τους ωκεανούς, τις γραμμές επικοινωνίας και την εμπορική χρήση.
«Υπό αυτή την έννοια, όποιος ελέγχει τη θάλασσα, ελέγχει τον κόσμο. Τέτοιες θεωρίες αναδεικνύουν τη σημασία των παράκτιων περιοχών και των ωκεανών ως το κέντρο βάρους των πολιτικών μας», ανέφερε.
Η UNCLOS, σημείωσε, «είναι ζωτικής σημασίας για έναν πραγματικά «ελεύθερο και ανοικτό» Ινδο-Ειρηνικό. Την περιοχή που θα διαμορφώσει την πορεία της παγκόσμιας πολιτικής τα επόμενα χρόνια».
«Η Ελλάδα, τηρώντας τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, χαιρετίζει την “Πρωτοβουλία της Ινδίας για τον Ινδικό Ειρηνικό Ωκεανό”. Έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεργαστεί με την Ινδία στην προσπάθειά της για έναν ευημερούντα, ειρηνικό και βασισμένο σε κανόνες Ινδο-Ειρηνικό», υπογράμμισε και υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και ένας πραγματικός υποστηρικτής της βασισμένης σε κανόνες τάξης της θάλασσας.
«Μιλώντας σήμερα για το Διεθνές Δίκαιο, η ρωσική στρατιωτική εισβολή κατά της Ουκρανίας σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Αναβιώνει τους εφιάλτες των διακρατικών πολέμων και των σφαιρών επιρροής», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.
Επεσήμανε ακόμη ότι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών, καθώς και η αποχή από τη χρήση -ή την απειλή χρήσης- βίας στις διεθνείς σχέσεις, αποτελούν θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και βασικούς πυλώνες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε, είναι «σταθερά υπέρ του διαλόγου για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, αυτή δεν είναι πάντα η προτιμώμενη επιλογή από την πλευρά του μεγάλου μας γείτονα, της Τουρκίας».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Δένδιας σημείωσε τον ισχυρό δεσμό μεταξύ της Κύπρου και της Ινδίας. Υπενθύμισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που ένωσε τις δυνάμεις του με τον πρωθυπουργό Νεχρού στην αντιαποικιακή διάσκεψη της Μπαντούνγκ τον Απρίλιο του 1955. Η διάσκεψη αυτή ήταν εκείνη που τελικά οδήγησε στην ίδρυση του Κινήματος των Αδεσμεύτων. Σημείωσε ακόμη ότι το 1957, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός Εξωτερικών Menon ήταν ένας από τους πρώτους υποστηρικτές της άνευ όρων ανεξαρτησίας της Κύπρου.
«Σήμερα, η Κύπρος είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ», ανέφερε. «Και εμείς, η Ελλάδα, υποστηρίζουμε σταθερά και πλήρως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για μια βιώσιμη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδιακή διευθέτηση στην Κύπρο- σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Η Ελλάδα, σημείωσε ακόμη, αναγνωρίζει τον πολύτιμο ρόλο της Ινδίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Ο κ. Δένδιας ανέφερε πως νωρίτερα σήμερα συνυπέγραψε το Πρόγραμμα Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας για την περίοδο 2022-2026.
Σημείωσε πως είναι μεγάλο προνόμιο το γεγονός ότι στο Πανεπιστήμιο υπάρχει έδρα ελληνικών σπουδών, η «Έδρα Δημήτριος Γαλανός», που πήρε το όνομά της από τον Έλληνα λόγιο, ο οποίος μετέφρασε σανσκριτικά κείμενα τον 18ο αιώνα και ανακοίνωσε την ενίσχυση της Έδρας με έναν επισκέπτη καθηγητή από την Ελλάδα κατά το προσεχές ακαδημαϊκό εξάμηνο.
Ανέφερε ακόμη πως τα εγκαίνια της συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών και της Ελληνικής Έδρας του JNU, αλλά και η διοργάνωση Διεθνούς Συνεδρίου για την Ελλάδα και την Ινδία στο JNU στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 αποτελούν σημαντικά βήματα.
Τους επόμενους μήνες, η Ελλάδα σχεδιάζει επίσης να αυξήσει την προσέγγισή της προς τα ινδικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, μέσω της επίσημης ηλεκτρονικής πλατφόρμας «Study in Greece».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Η Ρωσία για πρώτη φορά παραδέχθηκε με σαφήνεια γιατί θέλει να καταλάβει τη Μαριούπολη
- Έκτακτο: Γιατί τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αφορούν τις εταιρείες ΑΠΕ (Τέρνα Ενεργειακή κα)
- Δεν απαιτείται πρακτικό επιθεώρησης ως δικαιολογητικό για τη μεταβίβαση ταξί
- Η ΕΕ ετοιμάζει συντονισμένες κοινές προμήθειες φυσικού αερίου εμπνευσμένες από τη στρατηγική των εμβολίων
- Πούτιν: Η Ευρώπη θα πληρώνει το αέριο σε ρούβλια – Καταστράφηκε η εμπιστοσύνη
- Λαβρόφ: Ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία θα φέρει σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας
- «Δεν μπορούμε χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο», λέει ο CEO της Total
- Πέθανε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ Νικήτας Πρίντζος
- Σε ποιους δήμους κάνουν πρεμιέρα οι «Νταντάδες της Γειτονιάς»
- Στις 29 Μαρτίου το ESG Athens Symposium 2022
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Businessnews
- Nestle: Αναστέλλει κάποια brands στη Ρωσία μετά την παγκόσμια κατακραυγή
- Διαρροή αερίου στο Ολυμπιακό Πάρκο στο ανατολικό Λονδίνο
- Συνελήφθη στον Πειραιά ο Β. Δημάκης - Είχε αφαιρέσει το "βραχιολάκι"
- Μητσοτάκης: Έκτακτη φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας
- Πέθανε ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ, Νικήτας Πρίντζος
- Δένδιας: Ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
- Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τα υπερκέρδη αλλά αφήνει αλώβητο το μηχανισμό αισχροκέρδειας
- Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκίνησε ο 8ος κύκλος του Project Future
- Ο Ζελένσκι καλεί την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία
- Η BofA βλέπει εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου έως και στα 200 δολάρια το βαρέλι
- Τελευταία Νέα Businessnews
- Δένδιας: Ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας η σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας
- Συνελήφθη στον Πειραιά ο Β. Δημάκης - Είχε αφαιρέσει το "βραχιολάκι"
- Ο Ζελένσκι καλεί την Ιαπωνία να αυξήσει την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία
- Αυξήθηκε το ενεργητικό των Επαγγελματικών Ταμείων
- Η BofA βλέπει εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου έως και στα 200 δολάρια το βαρέλι
- Μητσοτάκης: Έκτακτη φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας
- Διαρροή αερίου στο Ολυμπιακό Πάρκο στο ανατολικό Λονδίνο
- Nestle: Αναστέλλει κάποια brands στη Ρωσία μετά την παγκόσμια κατακραυγή
- Τράπεζα Πειραιώς: Ξεκίνησε ο 8ος κύκλος του Project Future
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση και εγκατέλειψε τη Ρωσία κορυφαίος αξιωματούχος του Πούτιν
- Γιατί οι εξαγγελίες Κ. Μητσοτάκη για έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας δεν αφορούν τις ΑΠΕ
- Το ευρώ υποχωρεί 0,40%, στα 1,0989 δολάρια
- Gate Delivery powered by efood: νέα υπηρεσία για ταξιδιώτες στο Αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος"
- Η Ουκρανία ζητά κυρώσεις στους "προπαγανδιστές της ρωσικής τηλεόρασης"
- Η ΕΕ ετοιμάζει συντονισμένες κοινές προμήθειες φυσικού αερίου εμπνευσμένες από τη στρατηγική των εμβολίων
- Ο πρόγονος του καλαµποκιού αποτελεί το κλειδί για το µέλλον του
- Τροχαία: Επί ποδός επί τετραήμερο στις εθνικές οδούς για τους εκδρομείς της 25ης Μαρτίου
- Σχοινάς: Πρόσβαση σε περίθαλψη, εκπαίδευση, στέγαση και εργασία στους πρόσφυγες της Ουκρανίας
- Γιάννης Μανιάτης: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει τις αποφάσεις για το ενεργειακό»