Εισβολή στην Ουκρανία: Ολονύκτια πολιορκία του Κιέβου από τις ρωσικές δυνάμεις

Έτοιμες να φυγαδεύσουν τον Ζελένσκι οι ΗΠΑ - Ο ουκρανικός στρατός απωθεί τις επιθέσεις - Εξετάζεται η πρόταση για συνομιλίες των δύο πλευρών στην Ουγγαρία

Μια ανάσα από την κατάληψη του Κιέβου βρίσκονται οι ρωσικές δυνάμεις. Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός

θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης, περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με πυραύλους ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr να εκτοξεύονται εναντίον της χώρας από τη Μαύρη Θάλασσα. Εξάλλου, βομβαρδισμοί ακούστηκαν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, έπειτα από πληροφορίες για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

Μάχες διεξάγονται και κοντά στις πόλεις της νότιας Ουκρανίας Μαριούπολη, Χερσώνα, Μικολάιβ και Οδησσό, δήλωσε σύμβουλος του γραφείου του Ουκρανού προέδρου. "Σφοδρές μάχες σημειώνονται κοντά στη Μαριούπολη", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μικάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας. "Όμως δεν υπάρχει περίπτωση η Μαριούπολη να παραδοθεί ή να καταληφθεί".

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με το Reuters πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε.

Το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform μετέδωσε ότι στο στόχαστρο των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχει μπει ο ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός CHP-6, στα βορειοανατολικά του Κιέβου, ενώ διεξάγονται μάχες στην περιοχή Βασίλκιβ όπου εκει ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να υπερασπιστούν την πόλη. Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν στο Κίεβο από βορειοδυτική και βορειανατολική κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι Σεργκίι Νικιφόροφ δήλωσε πως η ηγεσία του Κιέβου είναι σε επαφή με τη Μόσχα για την ενδεχόμενη διεξαγωγή συνομιλιών, όμως η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως η Ουκρανία απέρριψε αρχικά τις συνομιλίες και ανέβαλε τη λήψη απόφασης μέχρι σήμερα. Η Ρωσία είχε αποδεχθεί προηγουμένως την πρόταση του Ζελένσκι για συνομιλίες, με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ να τη χαρακτηρίζει ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ρωσία θεωρεί πως η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ θα ήταν ο ιδανικός τόπος συνάντησης.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Πέτερ Σιγιάτρο πρότεινε να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στη χώρα του. Αμφότερες οι πλευρές έλαβαν πρόσκληση και διαμήνυσαν ότι εξετάζουν την πρόταση, δήλωσε εκπρόσωπος στη Βουδαπέστη.

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post. Αμερικανοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βοηθήσουν τον Ζελένσκι να αποφύγει τη σύλληψη ή τη δολοφονία από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ωστόσο ο Ουκρανός πρέδρος σύμφωνα με το Associated Press έχει ήδη στείλει την απάντησή του: Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι μεταφορικό μέσο, φέρεται να λέει στις ΗΠΑ.

Η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απέσχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας. Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.

Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες τους, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τονίζοντας πως πρέπει «να δοθεί άλλη μια ευκαιρία στην ειρήνη» μετά το ρωσικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τις ενέργειες της Μόσχας.

«Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» για να επιτύχουμε την ειρήνη, είπε σε μία σύντομη δήλωσή του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα