Έρευνα αποκαλύπτει: Η Toshiba συνεργάστηκε με το υπ. Εμπορίου της Ιαπωνίας ενάντια στους μετόχους της

Το ισχυρό υπουργείο εμπορίου της Ιαπωνίας συνεργάστηκε αποτελεσματικά με τη διοίκηση της Toshiba για να επηρεάσει τις ψήφους των μετόχων ως προς τις υποψηφιότητες για τις υψηλές θέσεις στην ετήσια γενική συνέλευση του περασμένου έτους, σύμφωνα με ανεξάρτητη έρευνα.

Παραγνωρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης στην Ιαπωνία, η έκθεση των ερευνητών περιγράφει

πώς το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (METI) στηρίχθηκε στο ταμείο χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και σε άλλους ξένους επενδυτές στην Toshiba.

Οι αποκαλύψεις της Πέμπτης έρχονται αφότου ο κορυφαίος μέτοχος Effissimo Capital Management με έδρα τη Σιγκαπούρη και άλλοι ακτιβιστές επενδυτές τον Μάρτιο πίεσαν επιτυχώς για να γίνει η έρευνα - μια νίκη ορόσημο για τον ακτιβισμό των μετόχων στην Ιαπωνία.

Από τότε, η Toshiba που επλήγη από το σκάνδαλο έχει δει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, Nobuaki Kurumatani, να παραιτείται με την επακόλουθη αναταραχή να οδηγεί σε μια προσφορά 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον όμιλο της CVC Capital. Ενώ η Toshiba απέρριψε αυτήν την προσφορά, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει στρατηγική αναθεώρηση.

Το Reuters είχε μεταδώσει προηγουμένως ότι το ταμείο χρηματοδότησης του Χάρβαρντ είχε λάβει πληροφόρηση από ιαπωνικό σύμβουλο της κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να υπόκειται σε κανονιστικό έλεγχο, εάν το ταμείο δεν ακολουθούσε τις συστάσεις της διοίκησης στην Ετήσια Γενηκή Συνέλευση τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι η Toshiba είχε de facto ζητήσει από έναν κυβερνητικό σύμβουλο να μιλήσει στο ταμείο του Χάρβαρντ για να αλλάξει την ψήφο του, ώστε να υποστηρίξει τη διοίκηση της Toshiba και να αντιταχθεί σε προτάσεις μετόχων ακτιβιστών.

Το Ταμείο του Χάρβαρντ απείχε τελικά από την ψηφοφορία.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η Toshiba, μαζί με το υπουργείο, προσπάθησε να αναγκάσει την Effissimo να αποσύρει προτάσεις μετόχων για υποψηφίους του διοικητικού συμβουλίου με στόχο τη βελτίωση της διοίκησης.

Toshiba, σε συνδυασμό με το METI, σχεδίασε ένα πλάνο για να αποτρέψει την Effissimo από την άσκηση της πρότασης των μετόχων της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση", ανέφερε η έκθεση που γράφτηκε από τρεις δικηγόρους.

Κανείς δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχολιασμό στο υπουργείο. Το υπουργείο είπε προηγουμένως ότι ποτέ δεν ζήτησε από τον σύμβουλο να επικοινωνήσει με τους μετόχους της Toshiba.

Έχοντας δεχτεί πλήγματα από λογιστικά σκάνδαλα που ξεκινούν από το 2015, τεράστιες μεταβολές για τις αμερικανικές πυρηνικές επιχειρήσεις, καθώς και πώληση μονάδας ημιαγωγών, η Toshiba είναι μια σκιά του παλαιού κραταιού εαυτού της.

Ακόμα κι έτσι, ο όμιλος είναι ένας από τους λίγους εγχώριους κατασκευαστές πυρηνικών αντιδραστήρων και επίσης κατασκευάζει αμυντικό εξοπλισμό, πράγματα που τον καθιστούν εξαιρετικά σημαντικό για την ιαπωνική κυβέρνηση.

Η Toshiba δήλωσε ότι "θα επανεξετάσει προσεκτικά αυτήν την έκθεση έρευνας και σκοπεύει να ανακοινώσει τα σχόλιά της σχετικά με αυτό το αποτέλεσμα αργότερα".

Οι ακτιβιστές επενδυτές εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 25% της μετοχικής βάσης της Toshiba - ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό αφού η εταιρεία, στα πρόθυρα της κατάρρευσης, έπρεπε να εκδώσει γρήγορα μετοχές αξίας περίπου 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2017.

TOSHIBAΙΑΠΩΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα