Ε.Σ.Α. για τα μέτρα του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Θετικά για την κοινωνία ελλειμματικά για τις ΜμΕ

«Ως εμπορικός κόσμος και ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, αναμέναμε ειδική αναφορά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης στήριξης του κλάδου, αλλά και των χιλιάδων ΜμΕ», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς, με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δηλώνει τα εξής:

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

περιείχε θετικά μέτρα για ζητήματα που αφορούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όπως το στεγαστικό και οι συντάξεις. Ως εμπορικός κόσμος και ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας, αναμέναμε ειδική αναφορά και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης στήριξης του κλάδου, αλλά και των χιλιάδων ΜμΕ.

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% οφείλει να συνοδευτεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα περαιτέρω σημαντικής μείωσης, σε συνάρτηση με την πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση των μισθών. Η κατάργηση του "μνημονιακού" τέλους επιτηδεύματος έχει ήδη αντικατασταθεί για τις ατομικές επιχειρήσεις με την τεκμαρτή φορολόγηση.

Έχουμε πολλάκις αναφερθεί σαν Εμπορικός Σύλλογος στην ανάγκη χάραξης μιας "Εθνικής συμφωνίας οικονομικής ανάπτυξης ". Σε αυτή πρέπει να περιλαμβάνονται άμεσα μέτρα ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η αντιμετώπιση της ακρίβειας και το υψηλό ενεργειακό κόστος που απειλούν την επιβίωση τους και εδώ δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, αλλά άμεση ανάγκη.

Επιπλέον, απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις όπως: η κατάργηση της προκαταβολής φόρου σε φανταστικά κέρδη της επόμενης χρήσης, η εξαίρεση του διασυνδεδεμένου εμπορίου με την ΑΑΔΕ από την τεκμαρτή φορολόγηση, η πλήρης αποσύνδεση του ελάχιστου εισοδηματικού τεκμηρίου από τον κατώτατο μισθό του Ιδιωτικού τομέα, καθώς προκαλεί σειρά στρεβλώσεων, αδικιών και υπέρμετρων επιβαρύνσεων, η άμεση θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού σε όλες τις επιχειρήσεις.

Επιπρόσθετα, απαιτείται σαφές χρονοδιάγραμμα που να περιλαμβάνει παρεμβάσεις όπως: περαιτέρω μείωση της φορολογίας, απλοποίηση και σταθερότητα του διοικητικού και φορολογικού πλαισίου, βελτίωση της πρόσβασης σε πηγές και εργαλεία χρηματοδότησης, συνέχιση της προσπάθειας ρυθμιστικής απλοποίησης και μείωσης της γραφειοκρατίας, απλοποίηση των διαδικασιών αλληλεπίδρασης με το δημόσιο και ενίσχυση στήριξη της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας δεν είναι απλά μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα. Με τη λήψη των προτεινόμενων μέτρων, η Κυβέρνηση θα δείξει τη βούλησή της να στηρίξει τον πιο δυναμικό και καινοτόμο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή της χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα