ΕΖΑ: Προτεραιότητα η ενίσχυση της κερδοφορίας και η HORECA- «Tρέχει» καλύτερα από την αγορά στο εξάμηνο

Η βελτίωση των οικονομικών δεικτών,  η θετική πορεία του 2024, η μείωση των ζημιών και του δανεισμού, η επικέντρωση σε συγκεκριμένες συσκευασίες, η επένδυση στα brands και η στήριξη των μετόχων

Την ενίσχυση της κερδοφορίας της έχει θέσει στο πυρήνα του νέου επιχειρηματικού της πλάνου η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης και οι ενέργειες της όπως φαίνεται αποδίδουν. Όπως σημείωσαν σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΖΑ, Νικήτας Ασπιώτης και ο Group

CFO Άγγελος Καρακυριάκος, η εταιρεία στο πρώτο εξάμηνο της αγοράς «τρέχει» με ρυθμό καλύτερο από το μέσο όρο της συνολικής αγοράς, η οποία κινείται σε θετικό πρόσημο και αναμένεται να ξεπεράσει τις επιδόσεις του -προ-πανδημικού- 2019 και να κινηθεί πάνω από τα 4 εκατ. εκατόλιτρα. Όπως μάλιστα σημείωσαν τα στελέχη της ΕΖΑ η αγορά μπύρας στην Ελλάδα αναπτύσσεται αυτή την στιγμή με ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει διψήφιο ποσοστό.

Το πλάνο της εταιρείας βασίζεται στην αξιοποίηση των σημαντικών επενδύσεων των τελευταίων ετών, όπως της νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής στην Αταλάντη, και την επικέντρωση στις συσκευασίες που παρουσιάζουν υψηλότερη κερδοφορία (γυάλινη φιάλη και βαρέλι) και έχουν να κάνουν με την αγορά HORECA. Όπως ανέφεραν οι άνθρωποι της ζυθοποιίας το κανάλι εστίασης και HORECA αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα, με στόχο να διευρυνθεί σημαντικά αυτή η δραστηριότητα, η οποία αυτή την στιγμή προσφέρει μικρό μέρος του τζίρου της ΕΖΑ. Προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία αυτή την στιγμή χτίζει το δικό της δίκτυο και την δική της ομάδα πωλήσεων και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά ενώ είναι ανοιχτή σε διάφορες σχετικές συνεργασίας όπως αυτή που διατηρεί με τον Κλάδο Εστίασης της Vivartia. Όπως, μάλιστα, τόνισε o κ. Καρακυριάκος, η ΕΖΑ πλέον επιλέγει ποιες πωλήσεις θα πραγματοποιήσει, με κύριο κριτήριο την εξασφάλιση της μεγαλύτερης κερδοφορίας. Σε αυτό το πλαίσιο, τα στελέχη της εταιρείας τόνισαν πως η εξάρτηση από την δραστηριότητα Ιδιωτικής Ετικέτας (σημαντικό κομμάτι του τζίρου της ΕΖΑ προέρχεται από την παραγωγή PL προϊόντων για την Lidl Eλλάς) αναμένεται να μειωθεί στο μέλλον ενώ ήδη βαίνει μειούμενη η συνεισφορά των εξαγωγών στον κύκλο εργασιών της εταιρείας. Πλέον το 3% του όγκου παραγωγής της εταιρείας εξάγεται ενώ παλαιότερα είχε φτάσει και σε διψήφιο ποσοστό. Θα πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί πως το γεγονός πως η εταιρεία επιλέγει πλέον τι είδους πωλήσεις θα πραγματοποιεί οφείλεται και στην στρατηγική της απόφαση η παραγωγή της να μην υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα σε ετήσια βάση ή με άλλα λόγια το ανώτατο όριο που την επιτρέπει να χαρακτηρίζεται μικροζυθοποιία. Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΖΑ για τα επόμενα τρία χρόνια η παραγωγή θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Πρώτο θετικό βήμα το 2023, καλύτερη συνέχεια φέτος

Μια πρώτη ένδειξη της ορθότητας των επιλογών της ΕΖΑ προσφέρουν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Συγκεκριμένα όλοι οι οικονομικές δείκτες της εταιρείας βελτιώθηκαν με τις πωλήσεις να ανέρχονται στα 31,5 εκ. ευρώ το 2023, έναντι 30,5 εκ το 2022. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 11,2 εκ. ευρώ (έναντι 8,5 εκ. το 2022), με το περιθώριο μικτού κέρδους να βελτιώνεται σημαντικά και να φτάνει στο 35%, από 28% την αντίστοιχη χρονική περίοδο. Σημαντική βελτίωση παρουσίασαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) φθάνοντας τα 1,8 εκ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,8 εκ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Οι καθαρές ζημίες μετά φόρων περιορίστηκαν σημαντικά σε 2,9 εκ. ευρώ, έναντι 5,7 εκ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση.Ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε σε 23,5 εκ. ευρώ, από 26,8 εκ. ευρώ στη χρήση του 2022. Βελτιωμένα κατά 6% διαμορφώθηκαν τα ίδια κεφάλαια, καθώς ανήλθαν σε 9,9 εκ. ευρώ, μετά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίο κατά 3,5 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Ασπιώτης το 2024 αναμένεται να είναι ακόμη καλύτερο και αυτό το καταδεικνύει και η πορεία του πρώτου εξαμήνου. Τόσο ο κύκλος εργασιών όσο και η λειτουργική κερδοφορία (ΕΒΙΤDA) αναμένεται να ενισχυθούν σημαντικά σε σχέση με το 2023, αλλά όπως τόνισε ο κ. Καρακυριάκος είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξουν συγκεκριμένες προβλέψεις καθώς ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αποτελούν την περίοδο της peak κατανάλωσης και καθορίζουν στην ουσία πως θα «κλείσει» η χρονιά. Παράλληλα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται ο καθαρός δανεισμός όπως και οι ζημιές. Σύμφωνα με τον κ. Καρακυριάκο δεν θα καταγραφούν καθαρά κέρδη αλλά «θα κλείσει περαιτέρω η ψαλίδα» όσον αφορά τις ζημιές, ενώ ο κ. Ασπιώτης τόνισε πως η εταιρεία προχωρά με συγκεκριμένο πλάνο τριετίας.

Επένδυση στις μάρκες και τις συνταγές

Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα στελέχη της ΕΖΑ υπογράμμισαν ακόμη πως η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών δεν προέρχεται μόνο από μείωση κεφαλαιακών δαπανών αλλά βασίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην επένδυση που πραγματοποιείται στην ανανέωση και την επικοινωνιακή υποστήριξη των brands της εταιρείας. Η εταιρεία έχει επανασυστήσει στο κοινό την PILS HELLAS επενδύοντας σε καμπάνια επικοινωνίας με την υπογραφή της The Newtons Laboratory, αλλά και τις premium μπύρες ΕΖΑ Lager, ΕΖΑ Pilsener & ΕΖΑ Alcohol Free. To Rebranding των συσκευασιών των προϊόντων έχει επιμεληθεί η εταιρεία Red Design Consultants ενώ «τρέχουν» και υλικά ενεργοποίησης στα σημεία πώλησης.

Επίσης τόνισαν πως σημαντική παράμετρος της επιτυχίας στην αγορά μπίρας αποτελεί αξιοποίηση «εξαιρετικών συνταγών» και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπαν, εντάσσεται η απόκτηση πολύ πρόσφατα του σήματος (και της συνταγής) της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας, που αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μάρκα με σημαντικά στοιχεία ανάπτυξης την επόμενη τριετία. Το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλων εμπορικών σημάτων από την ΕΖΑ στην συνέχεια δεν αποκλείεται αλλά η εταιρεία θέλει να επενδύσει και να αναπτύξει και τις δικές της προτάσεις. Μεταξύ αυτών, ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στα προϊόντα χωρίς αλκοόλ, που όπως σημείωσαν τα στελέχη της ΕΖΑ παράγονται στην εταιρεία με έναν τρόπο που δεν εφαρμόζει καμία άλλη ζυθοποιία στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η ΕΖΑ έχει επιλέξει να ολοκληρώνει την ζύμωση της μπύρας και στην συνέχεια να αφαιρεί το αλκοόλ, ενώ, όπως αναφέρθηκε, οι υπόλοιπες εταιρείες διακόπτουν την ζύμωση.

Οι επενδύσεις και η προτεραιότητα στις μπύρες

Οι επενδύσεις αυτές στα brands έρχονται μετά από μια δεκαετία (2013-2023) κατά την οποία επενδύθηκαν περίπου 30 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο της Αταλάντης σε καινοτομίες όπως η νέας υπερσύγχρονη γραμμής παραγωγής. Πλέον αυτές οι κινήσεις έχουν ολοκληρωθεί και η ΕΖΑ έχει θέσει σαν προτεραιότητα την ενίσχυση της κερδοφορίας της και την ανάπτυξη των μαρκών της. Όπως δε ανέφερε ο κ. Ασπιώτης οι μπύρες αποτελούν την απόλυτη προτεραιότητα της εταιρείας, η οποία μπορεί να δουλεύει και πάνω σε άλλα projects για το μέλλον αλλά δεν αλλάζει στόχευση. Ο στόχος της εισόδου στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί αλλά όπως τόνισαν τα στελέχη της ζυθοποιίας δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο αυτή την στιγμή.

Στήριξη από τους μετόχους- ΑΜΚ 3,5 εκατ. ευρω

Ακόμη αναφοράς χρήζει το γεγονός πως από το φθινόπωρο του 2023 οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας (την πλειοψηφική συμμετοχή διατηρεί το fund Diorama Ι συμφερόντων του Δημήτρη Δασκαλόπουλου) έχουν επιβεβαιώσει την πρόθεση τους να στηρίξουν τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό με τους απαραίτητούς πόρους. Μάλιστα, εντός του 2023 προχώρησαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά ποσού € 3,5 εκ. έτσι ώστε να υλοποιηθεί η νέα στρατηγική και παρείχαν την γραπτή τους διαβεβαίωση (Letter of Support) προς την Διοίκηση της Εταιρείας αναφορικά με την χρηματοοικονομική τους υποστήριξη για τους επόμενους 12 μήνες από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως την δέσμευση τους στην εταιρεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, η Διοίκηση της Εταιρείας στα πλαίσια της νέας στρατηγικής και του νέου επιχειρηματικού σχεδίου ήρθε σε διαπραγμάτευση με την Τράπεζα εκπρόσωπο των Ομολογιούχων του Ομολογιακού της Δανείου και την 15 Σεπτεμβρίου 2023 υπεγράφη πρόσθετη πράξη τροποποίησης του ομολογιακού Δανείου σύμφωνα με τη οποία:

Τροποποιήθηκαν οι όροι αποπληρωμής κεφαλαίου για τα επόμενα 2 έτη 2023-2025 με σημαντική μείωση των σχετικών ποσών καταβολής κατά 75% και ωφέλεια €2,7 εκατ. στις ταμειακές ροές της Εταιρείας Το περιθώριο EURIBOR καθίσταται σταθερό κατά 2.9% το επόμενο 1 έτος Τροποποιήθηκε ο χρηματοοικονομικός δείκτης Συνολικός Δανεισμός (μείον διαθέσιμα)/EBIDTA.
Keywords
Αναζητήσεις
eza-proteraiotita-i-enischysi-tis-kerdoforias-kai-i-horeca--trechei-kalytera-apo-tin-agora-sto-examino.htm
Τυχαία Θέματα