Γαλλία και Γερμανία προωθούν αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός ΕΕ για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης «Δέλτα»

Στην Ευρώπη εκτός από τη Βρετανία η Ιταλία εμφανίζεται να έχει πολλά κρούσματα.   

Συντονισμένη και αυστηρότερη προσέγγιση για τα ταξίδια από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Βρετανία, για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού ζητούν η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Κατά την προσέλευσή της στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες η Αγγελα Μέρκελ

δήλωσε ότι θα πιέσει για την υιοθέτηση μίας περισσότερο συντονισμένης προσέγγισης, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την είσοδο τουριστών από περιοχές όπου η παραλλαγή του ιού είναι διαδεδομένη.

«Προφανώς ανησυχούμε για την παραλλαγή Δέλτα», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές ως προς την παραλλαγή η οποία εμφανίσθηκε αρχικά στην Ινδία, η οποία είναι πολύ μεταδοτική και φαίνεται ότι πλήττει τους ανθρώπους που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες.

Οι γαλλογερμανικές προειδοποιήσεις συμπίπτουν με τις δηλώσεις του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που άφησε να εννοηθεί ότι κατευθύνεται προς την λήψη απόφασης για απελευθέρωση των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους εμβολιασμένους.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν συμφωνήσει σε μία «λευκή λίστα» 13 κρατών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, για τους κατοίκους των οποίων πρέπει να αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Από την λίστα απουσιάζει η Βρετανία, για την οποία εφαρμόζεται μικτή πολιτική.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν οι ταξιδιώτες από την Βρετανία να μπαίνουν σε καραντίνα, ενώ η Πορτογαλία και η Ισπανία, που εξαρτώνται από τους βρετανούς τουρίστες, δεν θέλουν την επιβολή καραντίνας.

Στην Λισαβόνα, το ήμισυ των νέων κρουσμάτων COVID-19 αφορούν την παραλλαγή Δέλτα.

Η εκτόξευση των κρουσμάτων παρατηρείται έναν μήνα μετά το άνοιγμα της Πορτογαλίας στους τουρίστες από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά κυρίως από την Βρετανία, καθώς ήταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που είχε περιληφθεί στην βρετανική «πράσινη λίστα». Η Πορτογαλία δέχθηκε μεγάλο κύμα βρετανών τουριστών πριν αφαιρεθεί από την «πράσινη λίστα» για να περιληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» , όπου βρίσκεται και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας δήλωσε ότι η χώρα του δεν άνοιξε απρόσεκτα τα σύνορά της στους βρετανούς τουρίστες απαντώντας στην Αγγελα Μέρκελ που απέδωσε τα κρούσματα στην επιείκεια των ταξιδιωτικών μέτρων. Ολοι οι βρετανοί τουρίστες έπρεπε να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ κατά την άφιξή τους.

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν μέτρα ελέγχου στην είσοδο από τρίτες χώρες, ειδικότερα από την Βρετανία, προσθέτοντας ότι η Πορτογαλία ακολούθησε την γραμμή που συμφωνήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ.

Η Ιταλία, πέμπτη παγκοσμίως στην καταγραφή της παραλλαγής Δέλτα

Πάντως, εκτός από τη Βρετανία στην Ευρώπη, αρκετά κρούσματα αυτής της παραλλαγής έχουν εμφανιστεί στην Ιταλία. «Τα περιστατικά της μετάλλαξης παρουσιάζουν σαφώς αύξηση αλλά είναι ακόμη νωρίς για να πούμε αν θα υπάρξει ένα νέο δραματικό κύμα, όπως στην Μεγάλη Βρετανία. Ας ελπίζουμε να είναι η τελευταία αύξηση κρουσμάτων της επιδημίας, να περιοριστούν χάρη στα εμβόλια και στην ζέστη», δήλωσε ο Ιταλός καθηγητής ιολογίας, Φαμπρίτσιο Πρελιάσκο.

«Το μεγάλο στοίχημα, βέβαια, θα παιχτεί πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, με το άνοιγμα των σχολείων. Όπως πάντα, βασικής σημασίας είναι η ατομική ευθύνη όλων των πολιτών», υπογράμμισε ο Ιταλός επιστήμονας.

Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων, τα περισσότερα περιστατικά με παραλλαγή Δέλτα καταγράφονται στην ευρύτερη περιοχή του Μπάρι, στην περιφέρεια 'Ανω Αδίγη (στα σύνορα με την Αυστρία) και στο Βένετο.

Παράλληλα, υπάρχουν εστίες και στην Σικελία, στην Σαρδηνία και στην ευρύτερη περιοχή της Μπολόνια, αλλά οι αρχές υπογραμμίζουν ότι μέχρι τώρα δεν καταγράφηκαν θάνατοι και ιδιαίτερα σοβαρά κρούσματα που να οφείλονται στην συγκεκριμένη παραλλαγή.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο πάντως, αν δεν εμβολιαστεί εγκαίρως τουλάχιστον το 70% των κατοίκων της χώρας, υπάρχει κίνδυνος μέσα στο φθινόπωρο να πρέπει να ληφθούν νέα προληπτικά μέτρα, με σειρά περιορισμών στην λειτουργία των επιχειρήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα