Ιταλία - Προϋπολογισμός: Ο Ντράγκι μειώνει φόρους, αυξάνει ηλικία συνταξιοδότησης

Οι νέοι φόροι στα πλαστικά και τα ζαχαρούχα ποτά, που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστούν στις αρχές του 2020, θα καθυστερήσουν για πέμπτη φορά έως το 2023. 

Τον νέο ιταλικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, συνολικού ύψους τριάντα δισεκατομμυρίων ευρώ, παρουσίασε η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι. «Η χώρα μας θα μπορέσει να πετύχει οικονομική ανάπτυξη, η οποία θα ξεπεράσει το 6%, και αυτή θα είναι και η πυξίδα για τις κινήσεις της κυβέρνησης μας», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. «Σε ο,τι αφορά το κεφάλαιο των φόρων, θα

διαθέσουμε 12 δισεκατομμύρια ευρώ -και όχι οκτώ, όπως κάποιοι υποστήριξαν- για να μπορέσει να μειωθεί η φορολογική πίεση. Συνολικά, τα επόμενα τρία χρόνια θα διαθέσουμε, για τον σκοπό αυτό, σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε.

Ο νέος δημόσιος προϋπολογισμός της Ιταλίας θα περιλαμβάνει και ειδικά κονδύλια για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσκυνητών και τουριστών στη Ρώμη, ενόψει του Αγίου Έτους των Καθολικών, το 2025. Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ προορίζονται για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας της χώρας, ενώ εγκρίθηκαν, παράλληλα, και φοροαπαλλαγές για τους νέους μέχρι 36 ετών, οι οποίοι θα αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους.

Το δημόσιο έλλειμμα του 2022 έχει στόχο να μειωθεί στο 5,6% του ΑΕΠ από 9,4% εφέτος, αντικατοπτρίζοντας την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και το τέλος των μέτρων τόνωσης της οικονομίας που θεσπίστηκαν στο απόγειο της πανδημίας COVID-19.

«Πρόκειται για έναν επεκτατικό προϋπολογισμό που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη», είπε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους μετά από τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που ενέκρινε το πακέτο.

«Μειώνουμε φόρους, τονώνουμε τις επενδύσεις και βελτιώνουμε τις κοινωνικές δαπάνες δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις γυναίκες και τους νέους», είπε, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη φέτος θα είναι «πολύ πάνω» από την επίσημη πρόβλεψη 6% της Ρώμης.

Ο Ντράγκι είπε ότι οι προβλεπόμενες φορολογικές περικοπές θα ανέλθουν σε 40 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2022 και 2024, συμβάλλοντας στη μείωση της βαριάς δημοσιονομικής επιβάρυνσης που επιβαρύνει τους Ιταλούς εργαζόμενους.

Ο νέος προϋπολογισμός αύξησε επίσης την ηλικία συνταξιοδότησης, ορίζοντας ότι οι Ιταλοί θα μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη από την ηλικία των 64 ετών, εφόσον έχουν καταβάλει εισφορές τουλάχιστον 38 ετών.

Το νέο καθεστώς διακοπής αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο έτη σε σύγκριση με το λεγόμενο σύστημα «ποσόστωσης 100» που ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια, με το οποίο η συνταξιοδότηση ήταν δυνατή από την ηλικία των 62 ετών, με 38 έτη εισφορών.

Το θέμα έχει δημιουργήσει εντάσεις στον συνασπισμό του Ντράγκι, αλλά το συγκυβερνών, δεξιό κόμμα Λέγκα -- ο κύριος υποστηρικτής του συστήματος ποσοστώσεων 100 -- δήλωσε ικανοποιημένο με τη νέα ρύθμιση για το επόμενο έτος.

Ο Ντράγκι συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τα κυβερνώντα κόμματα και τα συνδικάτα για μια πιο μακροπρόθεσμη λύση.

Με έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς στον κόσμο, η Ιταλία ξοδεύει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα για συντάξεις με πρώτη την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, ο λογαριασμός συντάξεων της Ρώμης έφτασε το 17% του ΑΕΠ το 2020, ρεκόρ όλων των εποχών.

Ο Ντράγκι, η κυβέρνηση του οποίου μπορεί να παραμείνει στην εξουσία μόνο μέχρι το 2023 το αργότερο, είπε ότι στόχος του είναι να διασφαλίσει ότι οι μελλοντικές πληρωμές συντάξεων βασίζονται εξ ολοκλήρου στο πόσα έχουν πληρώσει οι άνθρωποι στο σύστημα.

Ένα άλλο ακανθώδες ζήτημα εντός του συνασπισμού του Ντράγκι είναι το λεγόμενο πρόγραμμα ανακούφισης της φτώχειας που υποστηρίζεται από το Κίνημα των 5 Αστέρων, το οποίο ο Ντράγκι είπε ότι θα αναθεωρηθεί «για να αποφευχθούν οι καταχρήσεις».

Η κυβέρνηση θα αυξήσει τους ελέγχους για δόλιες διεκδικήσεις προνοιακού επιδόματος, οι οποίοι θα αποσυρθούν εάν ένας αποδέκτης αρνηθεί δύο προσφορές εργασίας και θα μειωθούν σταδιακά μετά από έξι μήνες για άτομα ικανά να εργαστούν, είπε ο Ντράγκι.

Οι νέοι φόροι στα πλαστικά και τα ζαχαρούχα ποτά, που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστούν στις αρχές του 2020, θα καθυστερήσουν για πέμπτη φορά έως το 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα