Κομισιόν: Υπέγραψε και τρίτη σύμβαση με τη Pfizer για επιπλέον 1,8 δισ. δόσεις εμβολίου

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ.

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε τρίτη σύμβαση με τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Pfizer Η σύμβαση δεσμεύει επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια δόσεις για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ από τα τέλη του 2021 έως το 2023. Θα επιτρέψει την αγορά 900 εκατομμυρίων δόσεων του υφιστάμενου εμβολίου, καθώς

και ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στις παραλλαγές, με τη δυνατότητα αγοράς επιπλέον 900 εκατομμυρίων δόσεων.

Σύμφωνα με τη σύμβαση, η παραγωγή των εμβολίων πρέπει να πραγματοποιείται στην ΕΕ και τα κύρια συστατικά να προέρχονται από την ΕΕ. Στη σύμβαση ορίζεται επίσης ότι, από την έναρξη του εφοδιασμού το 2022, η παράδοση στην ΕΕ είναι εγγυημένη. Η έγκαιρη παράδοση των δόσεων είναι διασφαλισμένη χάρη στην εδραιωμένη συνεργασία με τις εταιρείες στο πλαίσιο των ισχυουσών συμβάσεων και των εφαρμοζόμενων ρυθμίσεων. Η δυνατότητα των κρατών μελών να μεταπωλούν ή να δωρίζουν δόσεις σε χώρες που τις έχουν ανάγκη εκτός ΕΕ ή μέσω του μηχανισμού COVAX έχει ενισχυθεί, γεγονός που συμβάλλει στην παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτή η νέα σύμβαση θα ενισχύσει την ικανότητα παραγωγής εμβολίων της ΕΕ, καθιστώντας έτσι δυνατή την εξυπηρέτηση άλλων αγορών σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε σχετικά: «Με την υπογραφή μας, η νέα σύμβαση τίθεται πλέον σε ισχύ, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση για τον μακρύ αγώνα μας με στόχο την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τον ιό και τις παραλλαγές του! Διασφαλίζεται η παραγωγή και η παράδοση στην ΕΕ έως και 1,8 δισ. δόσεων. Οι δυνητικές συμβάσεις με άλλους παρασκευαστές θα ακολουθούν το ίδιο μοντέλο, προς όφελος όλων.»

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Πρέπει να βρισκόμαστε ένα βήμα μπροστά από τον ιό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια για την προστασία μας από την απειλή των παραλλαγών και σε επαναληπτικά εμβόλια για την παράταση της ανοσίας, καθώς και να προστατεύσουμε τον νεότερο πληθυσμό μας. Εστιάζουμε κατά προτεραιότητα σε τεχνολογίες που έχουν αποδείξει την αξία τους, όπως τα εμβόλια mRNA, αλλά κρατάμε ανοικτές τις επιλογές μας. Οι τελευταίοι μήνες κατέδειξαν σαφώς την ανάγκη πρόσβασης σε ευρύ φάσμα εμβολίων και διαφόρων τεχνολογιών, καθώς και σε αξιόπιστους εταίρους. Καθώς ο ρυθμός εμβολιασμού αυξάνεται μέρα με τη μέρα και οι εργασίες για αποτελεσματικά φαρμακοθεραπευτικά μέσα εντείνονται, μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά».

Η σημερινή σύμβαση με την κοινοπραξία BioNTech-Pfizer επεκτείνει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει τις συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac, Moderna, αλλά και με την ίδια την κοινοπραξία BioNTech-Pfizer. Η Επιτροπή έχει χορηγήσει άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις BioNTech και Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson and Johnson. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων διασφαλίζει την πρόσβαση της Ευρώπης σε επαρκείς δόσεις για την ανοσοποίηση του συνόλου του πληθυσμού της και από παραλλαγές του ιού.

Η BioNTech είναι γερμανική εταιρεία που συνεργάζεται με την Pfizer, η οποία έχει την έδρα της στις ΗΠΑ, για την ανάπτυξη εμβολίου με βάση το αγγελιαφόρο RNA (mRNA). Το mRNA διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στη βιολογία, μεταφέροντας οδηγίες από το DNA στον μηχανισμό σύνθεσης πρωτεϊνών των κυττάρων. Σε ένα εμβόλιο που βασίζεται στο mRNA, οι οδηγίες αυτές οδηγούν στην παραγωγή αβλαβών θραυσμάτων του ιού, τα οποία χρησιμοποιεί κατόπιν ο ανθρώπινος οργανισμός για να αναπτύξει ανοσολογική απόκριση ώστε να αποφύγει ή να καταπολεμήσει μια νόσο.

Η Επιτροπή αποφάσισε να συνεχίσει να στηρίζει το εμβόλιο αυτό βασιζόμενη σε έγκυρη επιστημονική αξιολόγηση, στην τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε, στην εμπειρία των εταιρειών όσον αφορά την ανάπτυξη εμβολίων, καθώς και στην παραγωγική τους ικανότητα να προμηθεύσουν το σύνολο της ΕΕ. Η Επιτροπή θα συμπληρώσει επίσης τη σύμβαση αυτή με άλλες συμβάσεις για εμβόλια που βασίζονται σε άλλες τεχνολογίες, συνεχίζοντας έτσι την επιτυχή προσέγγιση βάσει χαρτοφυλακίου που υιοθέτησε από την αρχή.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣΚΟΜΙΣΙΟΝΕΜΒΟΛΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα