Παπαευαγγέλου: Σαφή ύφεση για δεύτερη εβδομάδα εμφανίζει η πανδημία

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας όμως παραμένει υψηλό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

Σαφή ύφεση για δεύτερη εβδομάδα εμφανίζει η πανδημία και σαφή μείωση εμφανίζει και η θετικότητα, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας όμως παραμένει υψηλό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός.

Το ΕΣΥ συνεχίζει να πιέζεται αισθητά, όμως παρατηρήθηκε σαφή μείωση στις νέες εισαγωγές έπειτα από 8 εβδομάδες. Στο 80% βρίσκεται η πληρότητα κλινών ΜΕΘ και 67% απλών κλινών.

Το Rt είναι 0,96 κα αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου θα έχουμε περίπου 700 διασωληνωμένους.

Επίσης, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης, καλώντας τους πολίτες να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Δεν έχουμε κανένα θάνατο σε άτομο που κόλλησε τον ιό μετά από 14 μέρες από την τρίτη δόση, είπε η καθηγήτρια.

Αναφερόμενη στη μετάδοση από τα παιδιά, είπε ότι η τήρηση των πρωτοκόλλων έχει συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά. Πρόσθεσε ότι τα παιδιά και κατά τις γιορτές θα πρέπει να κάνουν self test. Την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού των εφήβων ήδη την βλέπουμε είπε, «με μείωση των κρουσμάτων σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία».

Μαγιορκίνης: Θέμα χρόνου να επικρατήσει η «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα»

Από την πλευρά του, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα παγκόσμια δεδομένα.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι ασθενείς που καταλήγουν από τον κοροναϊό μειώθηκαν κατά 2% σε παγκόσμιο επίπεδο. Έπειτα, ο καθηγητής σημείωσε ότι στην Ελλάδα το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών στα νοσοκομεία είναι στο 1,3%.

Στη συνέχεια ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι self test θα δοθούν σε όλους και θα πρέπει να γίνουν πριν τα Χριστούγεννα για να περιοριστεί η διάδοση του κοροναϊού.

Μάλιστα, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυξάνεται η πιθανότητα επικράτησης της «Όμικρον» έναντι της «Δέλτα» παγκοσμίως λέγοντας πως είναι θέμα χρόνου αυτό να συμβεί και στην Ελλάδα.

Δεν διαφαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη νοσηρότητα της «Όμικρον» σε σχέση με τη «Δέλτα», σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία. Χρειάζεται να περιμένουμε τι θα γίνει στη Νότια Αφρική σε σχέση με τη νοσηρότητα, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα «κινηθεί» το νέο παραλλαγμένο στέλεχος σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα