Μεικτή εικόνα στη Wall Street με το βλέμμα στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας

Οι επενδυτές ελπίζουν οι νέες συνομιλίες αυτή την εβδομάδων να καταλήξουν σε κάτι πιο χειροπιαστό.

Με μικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στις συναλλαγές της Δευτέρας με φόντο την άνοδο των αποδόσεων στα κυβερνητικά ομόλογα καθώς οι επενδυτές περιμένουν η Federal Reserve να προσαρμόσει με μεγάλη ταχύτητα φέτος την πολιτική της για να αντιμετωπίσει το ράλι του πληθωρισμού.

Οι δείκτες εξάλλου έχουν καταγράψει ένα ισχυρό ανοδικό ράλι τις προηγούμενες ημέρες, με τον S&P 500 να κερδίζει

συνολικά 8% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, εμφανίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις από το Νοέμβριο του 2020.

Οι αγορές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας με την ελπίδα οι νέες συνομιλίες των δύο πλευρών αυτή την εβδομάδων να καταλήξουν σε κάτι πιο χειροπιαστό. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει την υιοθέτηση ενός ουδέτερου καθεστώτος ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία, προσθέτοντας πάντως ότι θα πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις από τρίτα μέρη και η όποια συμφωνία θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα. Απέρριψε ταυτόχρονα τις απαιτήσεις της Ρωσίας για αποστρατικοποίηση της χώρας.

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος προσπάθησε να αμβλύνει την ένταση μετά τις δηλώσεις του προέδρου Τζο Μπάιντεν για την απομάκρυνση του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εξουσία, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν αλλαγή του καθεστώτος στη Μόσχα.

Δείκτες – Στατιστικά

Στο ταμπλό, ο Dow Jones χάνει 119,72 μονάδες ή -0,34% στις 34.741,52 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 8,34 μονάδες ή 0,18% στις 4.551,17 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 130,73 μονάδες ή 0,90% στις 14.296,96 μονάδες.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones εννέα κινούνται με θετικό πρόσημο και 21 με αρνητικό. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Microsoft με κέρδη 5,87 δολ. ή σε ποσοστό 1,93% στα 309,55 δολ. και ακολουθούν η Salesforce.com στα 214,03 δολ. με άνοδο 1,42% και η Visa με κέρδη 0,52% στα 219,56 δολ.

Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες είναι οι Dow (-2,23%), Chevron (-2,2%) και JPMorgan Chase (-1,97%).

Στο μεταξύ, οι τιμές των ομολόγων συνεχίζουν να υποχωρούν, με την απόδοση στο 10ετές να σκαρφαλώνει νωρίτερα πάνω από το 2,5% για να αποκλιμακωθεί στη συνέχεια κοντά στο 2,45%. Την προηγούμενη εβδομάδα σημαντικά στελέχη της Federal Reserve αναφέρθηκαν σε δημόσιες τοποθετήσεις τους στην ανάγκη η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει στη σύσφιξη της πολιτικής της φέτος με στόχο να αντιμετωπίσει το άλμα του πληθωρισμού σε υψηλό 40 ετών.

Στα μάκρο της ημέρας, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά υποχώρησε ελαφρώς το Φεβρουάριο στα $106,6 δισ. μετά από δύο μήνες ανόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα