Μητροπολιτικό Κολλέγιο: Ημερίδα με τίτλο «Σκιαγραφώντας τη νεανική παραβατικότητα»

Οι συζητήσεις εστίασαν στις αιτίες και τις συνέπειες του φαινομένου, επισημαίνοντας ότι η πολυδιάστατη φύση του απαιτεί την αξιολόγηση πολλαπλών παραμέτρων για την αποτελεσματική του αντιμετώπιση.

Την έξαρση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας, τις αιτίες που τη δημιουργούν, τους παράγοντες που την τροφοδοτούν καθώς και τους τρόπους άμβλυνσής της έθεσε στο μικροσκόπιό του το Μητροπολιτικό Κολλέγιο, το μεγαλύτερο Κολλέγιο Πανεπιστημιακών Σπουδών στην Ελλάδα, σε ημερίδα που διοργάνωσε

με θέμα «Σκιαγραφώντας τη νεανική παραβατικότητα». Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ, συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τους τομείς της ψυχιατρικής, της εγκληματολογίας, της πρόληψης εγκλημάτων και της παιδικής φροντίδας, με στόχο την ολιστική προσέγγιση του φαινομένου.

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρόεδρος του Μητροπολιτικού Κολλεγίου και της ΑΚΜΗΣ, σημείωσε ότι η εκδήλωση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού, σημειώνοντας πως «η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ελήφθη λόγω της εκτεταμένης, πλέον, παραβατικότητας, ειδικότερα μεταξύ των μαθητών Γυμνασίου. Είναι σημαντικό να διερευνήσουμε κατά πόσον τελικά είναι όντως τα παιδιά το ‘μεγάλο πρόβλημα’, ή εάν αυτό απορρέει και από άλλους παράγοντες, όπως η οικογένεια».

«Η νεανική παραβατικότητα είναι ένα φαινόμενο πολυπαραγοντικό, και η έξαρσή του συνίσταται σε παράγοντες από διάφορους τομείς, όπως η ψυχιατρική, η οικογένεια και η κοινωνία», ανέφερε η κ. Μαρίνα Οικονόμου, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και επιστημονική σύμβουλος στη Σχολή Ψυχολογίας του Μητροπολιτικού Κολλεγίου. «Η βία μαθαίνεται, αλλά την ίδια στιγμή μαθαίνεται και η επίγνωση εαυτού, η ενσυναίσθηση – γι’ αυτό και η εκπαίδευση των νέων στην αναγνώριση και κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων είναι σημαντική. Δεν πρέπει να επιδιώκουμε τιμωρητικές προσεγγίσεις, αλλά υποστηρικτικές», πρόσθεσε. Επιπλέον επισήμανε ότι οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται κατάλληλη εκπαίδευση για να υποστηρίξουν αποτελεσματικά τους μαθητές τους, και συμπλήρωσε ότι η συνεργασία μεταξύ οικογένειας, σχολείου και κοινωνίας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Την ανάγκη να κατανοήσουμε τα αίτια πίσω από την αύξηση της νεανικής παραβατικότητας, επισημαίνοντας ότι «οι αριθμοί και οι συλλήψεις, που από τις αρχές του έτους έχουν αγγίξει τις 9.000, δεν λένε τίποτα από μόνα τους», τόνισε ο κ. Γιάννης Πανούσης, Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας ΕΚΠΑ και τ. Πρύτανης ΔΠΘ. Υπογραμμίζοντας τη ριζική αλλαγή στα οικογενειακά και κοινωνικά πρότυπα, καθώς και την ανατροπή των ρόλων εντός της οικογένειας, ανέφερε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία ενός αξιακού παρονομαστή, που σήμερα εντοπίζεται στο τρίπτυχο «σεξ, περιπέτεια, χρήμα» - ένα τρίπτυχο που καθορίζει τη ζωή των νέων και τείνει πλέον να αποτελέσει στοιχείο πολιτισμικό.

Τη θέση ότι η Πολιτεία οφείλει να εστιάσει στην προώθηση υγιών προτύπων για τους νέους και την ενημέρωσή τους σχετικά με την παραβατικότητα, εξέφρασε ο κ. Ιωάννης Ραχωβίτσας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Αντιναρκωτικής Δράσης PADA και επίτιμος υπαρχηγός ΕΛΑΣ. Στο ίδιο μήκος κλίματος κινήθηκε και ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που υπογράμμισε την ανάγκη αποφυγής απλοϊκών κατηγοριοποιήσεων σε «ταμπέλες» καθώς και της επανάληψης της προβολής σκηνών βίας, αναδεικνύοντας τη σημασία της κατανόησης των αιτίων πίσω από την παραβατικότητα.

Τέλος, τον κρίσιμο παιδαγωγικό ρόλο της δικαιοσύνης ανηλίκων ανέδειξε η Ευτυχία Κατσιγαράκη, Δρ. Εγκληματολογίας, Υπουργείο Δικαιοσύνης, και Ανεξάρτητη Εμπειρογνώμονας Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή CDNF – VAE (Πρόληψης της Βίας κατά των παιδιών), εστιάζοντας στην επανένταξη των ανήλικων δραστών μέσω αναμορφωτικών μέτρων αντί ποινών. «Στόχος είναι το παιδί-δράστης να κατανοήσει τι έκανε στο θύμα και να βοηθηθεί στην επανένταξη», σημείωσε η κ. Κατσιγαράκη, επισημαίνοντας πως οι 9.000 συλλήψεις ανηλίκων αφορούν κυρίως ήπια παραβατική συμπεριφορά ενώ μόλις 3.500 εκδικάστηκαν ή είναι σε εξέλιξη. «Τα βαρέα αδικήματα, παρά την αύξησή τους, δεν είναι κυρίαρχα, γι’ αυτό και το ζήτημα των συλλήψεων θα πρέπει να εξετάζεται διαφορετικά – και σίγουρα με τρόπο που δεν στιγματίζει τα παιδιά», πρόσθεσε.

Αναγνωρίζοντας τον ξεχωριστό ρόλο της εκπαίδευσης σε ζητήματα που αφορούν την κοινωνία, το Μητροπολιτικό Κολλέγιο συμμετέχει ουσιαστικά στο διάλογο για την υποστήριξη των νέων, συμβάλλοντας στην καλύτερη κατανόηση και την αντιμετώπιση των προκλήσεων με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι σήμερα.

Keywords
Αναζητήσεις
mitropolitiko-kollegio-imerida-me-titlo-skiagrafontas-ti-neaniki-paravatikotita.htm
Τυχαία Θέματα