«Όχι» Ζελένσκι σε εδαφικές παραχωρήσεις, στο Κίεβο Ρώσοι καταδρομείς

Μπαίνοντας στην 22η ημέρα του πολέμου οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει σε λύση και το Κίεβο διαμηνύει ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε στη θέση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναφορικά με την εδαφική ακεραιότητα της χώρας του.

Η θέση του Κιέβου παραμένει ότι τα διεθνή σύνορα της Ουκρανίας, που υπήρχαν όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991, πρέπει να συνεχίσουν να αναγνωρίζονται, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος της προεδρίας της χώρας, Ολεξίι Αρέστοβιτς.

Η Ρωσία προσάρτησε

τη Χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία το 2014, αλλά η περιοχή συνεχίζει να θεωρείται από τα Ηνωμένα Έθνη τμήμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει επίσης αναγνωρίσει την κήρυξη της ανεξαρτησίας δύο αποσχισθεισών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι δύο αυτές περιοχές και η Κριμαία ήταν τμήμα της Ουκρανίας όταν η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει κατ’ επανάληψη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ότι δεν θα κάνει συμβιβασμούς στην «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας του.

«Η βασική του θέση δεν έχει αλλάξει» δήλωσε ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, στην κρατική τηλεόραση. «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα».

Την ίδια ώρα στο Κίβο βρίσκονται Ρώσοι καταδρομείς, οι οποίοι στήνουν οδοφράγματα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ενώ τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας βομβαρδίζονται. Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση στη Μαριόυπολη, με το 80% - 90% της πόλης να έχει καταστραφεί από βομβαρδισμούς.

Η Ρωσία κατηγορείται ότι βομβαρδίζει πολιτιστικό κέντρο κοντά στο Χάρκοβο

Πυρά του ρωσικού πυροβολικού σκότωσαν τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισαν 25 σήμερα στην πόλη Μερέφα, κοντά στην πολιορκημένη πόλη Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε η περιφερειακή εισαγγελία.

"Ρώσοι στρατιώτες έριξαν πυρά στην πόλη Μερέφα στην περιοχή Χάρκοβο γύρω στις 03:30 - τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας - τα ξημερώματα της Πέμπτης. Ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο καταστράφηκαν. 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση », ανακοίνωσε η εισαγγελία της περιοχής του Χάρκοβο στον λογαριασμό της στο Facebook".

FT: «Τέχνασμα» του Πούτιν οι διαπραγματεύσεις για να κερδίσει χρόνο

Τη δυσπιστία τους για τις προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μεταδίδουν οι Financial Times σε σημερινό τους δημοσίευμα.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, την Τετάρτη, ρωσικές δυνάμεις μαγνητοσκοπήθηκαν να φεύγουν από το κατεχόμενο έδαφος της Οσσετίας στη Γεωργία και να κατευθύνονται προς το ουκρανικό μέτωπο.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από διαφορετικές απόψεις, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι μετά από τρεις εβδομάδες σφοδρών μαχών, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία, φέρνοντας νέα στρατεύματα από αλλού.

Κάποιοι, σημειώνουν οι FT, το εκλαμβάνουν ως ένδειξη ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραπαίει. Αλλά εγείρει επίσης το ερώτημα εάν ο κύκλος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα για να ανασυνταχθεί η Μόσχα και να κερδίσει χρόνο ενώ φθάνουν οι ενισχύσεις.

«Η Ρωσία επιδιώκει όλο και περισσότερο να μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα για να ενισχύσει και να αντικαταστήσει τις απώλειές της στην Ουκρανία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.

Για να γίνει αυτό, η Μόσχα αναδιατάσσει δυνάμεις ακόμη και από ιδιαίτερα μακρινές περιοχές, όπως η «ανατολική περιφέρεια της Ρωσίας, ο στόλος του Ειρηνικού και η Αρμενία. Επίσης, επιδιώκει όλο και περισσότερο να εκμεταλλευτεί παράτυπες πηγές, όπως ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, Σύρους και άλλους μισθοφόρους».

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Η Ουκρανία να σεβαστεί τα δικαιώματα των αιχμαλώτων πολέμου

Η ΜΚΟ Human Rights Watch ζητεί από την Ουκρανία να σταματήσει να σκηνοθετεί εμφανίσεις Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου γιατί αυτό παραβιάζει τις συνθήκες της Γενεύης, σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Οι ουκρανικές αρχές πρέπει να σταματήσουν να αναρτούν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και υπηρεσίες μηνυμάτων βίντεο με Ρώσους αιχμάλωτους στρατιώτες για να τους εκθέσουν σε δημόσια θέα, κυρίως εκείνους που μειώνονται ή απειλούνται», σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

«Μια τέτοια μεταχείριση σε αιχμαλώτους πολέμου παραβιάζει την προστασία που προβλέπουν οι συμβάσεις της Γενεύης», για το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, προσθέτει η ΜΚΟ.

Η Ουκρανία έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου παρουσιάζει Ρώσους αιχμαλώτους ενώπιον των δημοσιογράφων, αναγκάζοντάς τους να κάνουν δήλωση μεταμέλειας, μια εργαλειοποίηση τους που καταγγέλθηκε εξάλλου από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), η οποία υπενθύμισε πως οι στρατιώτες που συλλαμβάνονται πρέπει να έχουν αξιοπρεπή μεταχείριση.

«Η υποχρέωση να προστατεύονται οι αιχμάλωτοι πολέμου από την περιέργεια του κοινού, καθώς και να προφυλάσσονται από εκφοβισμούς ή ταπεινώσεις αποτελεί μέρος των πραγμάτων που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίζεται σε αυτούς μια ανθρώπινη μεταχείριση και να προστατευθούν οι οικογένειές τους», δηλώνει σε μια ανακοίνωση η Άισλινγκ Ρέιντι, νομική σύμβουλος της ΜΚΟ.

Η Ουκρανία, η οποία δέχεται επίθεση από τη Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου, εφαρμόζει μια μαζική και αποτελεσματική επικοινωνιακή στρατηγική, κυρίως στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, που απευθύνεται στον πληθυσμό της, στους Ρώσους, και στη διεθνή κοινότητα.

Το Παρατηρητήριο λέει πως απευθύνθηκε γραπτώς στις ουκρανικές αρχές για το θέμα αυτό στις 10 Μαρτίου και μέχρι τώρα δεν έχει λάβει απάντηση.

Η οργάνωση προσθέτει πως έχει επίσης τεκμηριώσει πολλές παραβιάσεις των κανόνων του πολέμου και ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπραχθεί από τους Ρώσους.

«Οι παραβιάσεις από τις ρωσικές δυνάμεις είναι πολλές και διαδεδομένες, προκαλώντας βλάβες σε αμάχους», δήλωσε η Ρέιντι. «Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έχει σαφώς υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να τηρήσει, μεταξύ των οποίων η σύμφωνα με τον νόμο μεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα