Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 8% για το αμερικανικό αργό, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι

Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent υποχώρησε 8% στα 103,68 δολάρια το βαρέλι.

Πτώση 8,75%, στα 99,76 δολάρια το βαρέλι, σημειώθηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate. Το διεθνές πετρέλαιο αναφοράς Brent υποχώρησε 8% στα 103,68 δολάρια το βαρέλι.

Η Rebecca

Babin, ανώτερη έμπορος ενέργειας στην CIBC Private Wealth U.S., απέδωσε τις μειώσεις σε ένα μείγμα γεωπολιτικών παραγόντων και παραγόντων ζήτησης. Η Ρωσία και η Ουκρανία επρόκειτο να επαναλάβουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τη Δευτέρα, ενώ η ζήτηση της Κίνας τον Μάρτιο αναμένεται να αναθεωρηθεί χαμηλότερα λόγω των νέων περιορισμών λόγω κορωνοϊού. Επιπλέον, το ανοιχτό ενδιαφέρον για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχει μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρηματοοικονομικοί παράγοντες μειώνουν τον κίνδυνο.

«Η σημερινή δράση αντικατοπτρίζει μια μετατόπιση του αισθήματος στη Ρωσία/Ουκρανία που προκαλεί συναίσθημα στους εμπόρους να πουλήσουν, θεμελιώδεις ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση που προέρχεται από τα lockdown της Κίνας για την Covid που προκαλούν τους θεμελιώδεις εμπόρους να αποκομίσουν κέρδη και τεχνική πίεση καθώς σπάει το αργό», είπε η Babin.

Το sell-off της Δευτέρας βασίζεται στην πτώση της περασμένης εβδομάδας, που είδε το WTI και το Brent να καταγράφουν τη χειρότερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε πάνω από 100 δολάρια στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, προκαλώντας φόβους ότι ο εφοδιασμός θα διαταραχθεί σε μια ήδη στενή αγορά. Ήταν η πρώτη φορά που το πετρέλαιο ξεπέρασε το τριψήφιο επίπεδο από το 2014. Και η άνοδος δεν σταμάτησε εκεί. Το WTI διαπραγματεύτηκε έως και τα 130,50 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το Brent να φτάνει σχεδόν τα 140 δολάρια.

Η αγορά κινείται μεταξύ κερδών και ζημιών σε μια ιδιαίτερα ασταθή περίοδο για τις τιμές του πετρελαίου. Η άνοδος οδήγησε τον εθνικό μέσο όρο για ένα γαλόνι φυσικού αερίου στις ΗΠΑ στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί, απροσάρμοστο για τον πληθωρισμό, γεγονός που αυξάνει τους πληθωριστικούς φόβους σε ολόκληρη την οικονομία.

Ακόμη και με τη μεγάλη πτώση της Δευτέρας, τόσο το Brent όσο και το WTI εξακολουθούν να αυξάνονται περισσότερο από 30% για το έτος.

«Έχουμε ένα τρόμο ζήτησης για πρώτη φορά εδώ και λίγο καιρό», δήλωσε ο John Kilduff, συνεργάτης της Again Capital. «Το lockdown Covid στην Κίνα έχει τρομάξει την αγορά», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι υψηλές τιμές των καυσίμων σε όλο τον κόσμο προκαλούν επίσης πτώση της ζήτησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα