Βουλή: «Πυρά» από την αντιπολίτευση για τις πολυάριθμες ρυθμίσεις πολυνομοσχεδίου

 «Στο πλαίσιο της καλής πρακτικής το νομοσχέδιο», απαντά η κυβέρνηση.

H πανσπερμία ρυθμίσεων και διατάξεων του νομοσχεδίου, συναρμοδιότητας πολλών υπουργείων, το οποίο συζητείται στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, στην πρώτη συνεδρίαση επί της αρχής του.

Το νομοσχέδιο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης

και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 'Ελλάδα 2.0', Εθνική Σύνταξη Ομογενών, και άλλες επείγουσες διατάξεις», περιλαμβάνει 89 άρθρα αρμοδιότητας άνω των 7 υπουργείων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με την έναρξη της συζήτησης, είπε ότι η κυβέρνηση εισηγείται τις ρυθμίσεις με τη μορφή νομοσχεδίου και όχι με τη μορφή τροπολογιών, προκειμένου να υπάρξει επαρκής συζήτηση επί αυτών. «Είναι ένα ερανιστικό νομοσχέδιο, και ακολουθούμε μια καλή πρακτική νομοθέτησης ώστε να υπάρξει η άνεση να εστιάσουμε στη συζήτηση», είπε ο Μάκης Βορίδης ο οποίος επεφύλασσε ξεχωριστή αναφορά στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «όταν κατέθεταν τροπολογίες εκπρόθεσμες στην ολομέλεια, που ήταν ολόκληρα βιβλία» και ψηφίζονταν χωρίς δυνατότητα επεξεργασίας και ουσιαστικής συζήτησης.

«Με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται η διαδικασία καλής νομοθέτησης και η γρήγορη προώθηση του κυβερνητικού έργου για σημαντικά ζητήματα», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοτρωνιάς.

«Τουλάχιστον 38 άρθρα του νομοσχεδίου, δεν τέθηκαν σε διαβούλευση», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός που κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξουν και τροπολογίες για να προστεθούν στην πληθώρα διατάξεων και ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.

Δεν δικαιολογούνται τα αδικαιολόγητα, σχολίασε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, και πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτημα δεοντολογίας, κοινοβουλευτικής πρακτικής και ηθικής, που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο αν η κυβέρνηση καταφύγει και στην κατάθεση τροπολογιών.

«Είναι κλασική μέθοδος όλων των κυβερνήσεων - δεν αφορά μόνο εσάς, και ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε, και το ΠΑΣΟΚ παλιότερα το έκανε - όταν δεν θέλετε να γίνει ουσιαστική συζήτηση», σχολίασε για την πλειονότητα των διατάξεων ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έρχεται να τακτοποιήσει εκκρεμότητες που συνιστούν ακόμη μεγαλύτερη θωράκιση του αστικού επιτελικού κράτους.

«Δεν γίνεται να έχετε το σύνθημά σας σαν κυβέρνηση, την αριστεία, την αξιοκρατία, και την ίδια στιγμή να αυξάνονται οι στρατιές των μετακλητών και να τοποθετείτε, ακόμα και σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο, τους δικούς σας. Δεν γίνεται να καλύπτετε κενές θέσεις με συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου», παρατήρησε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας.

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Πολύ φοβάμαι πως δεν θα είναι ούτε και η τελευταία που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά μας εκπλήσσει δυσάρεστα η τακτική αυτή. Να έχουμε δηλαδή μια τελική μορφή νομοσχεδίου, εντελώς διαφορετική από αυτή που συζητήθηκε και ανέβηκε στη διαβούλευση», παρατήρησε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα