Πώς θα επιστρέψουν "θεραπευμένα δάνεια" από τους servicers στις τράπεζες - Τα κριτήρια

Οι δανειολήπτες που είχαν «κόκκινα» δάνεια τα οποία  στη συνέχεια ρυθμίστηκαν, θα πρέπει να είναι συνεπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επιστρέψουν στην τραπεζική κανονικότητα

Η επιστροφή των «θεραπευμένων δανείων» από τους servicers στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα γίνει, έχει τεθεί επιτακτικά προς συζήτηση, καθώς το απόθεμα των εν λόγω δανείων αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία τόσο για τις τράπεζες,

καθώς θα αυξήσει την πίτα της πιστωτικής επέκτασης, όσο και για την οικονομία μια και υγιείς πλέον δυνάμεις θα ενταχθούν εκ νέου στο σύστημα.

Την ανάγκη αυτή υποστηρίζουν πηγές των servicers, οι οποίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτό διάλογο με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), έτσι ώστε κάποια στιγμή εντός του 2025 να δοθεί το πράσινο φως για τη δημιουργία της εν λόγω αγοράς.

Μόνο στην Intrum Hellas, που αποτελεί τον μεγαλύτερο Όμιλο στη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, με έσοδα από προμήθειες της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1/7 στην Ελλάδα, τα "θεραπευμένα" δάνεια αντιστοιχούν σε περίπου 6 δισ. ευρώ. "Μερίδα αυτών παραμένουν στους ισολογισμούς των τραπεζών και άρα, δεν χρειάζεται ο… επαναπατρισμός τους. Κάποια, ωστόσο, έχουν πωληθεί σε funds είτε μέσω τιτλοποιήσεων είτε και απευθείας πωλήσεων και τα οποία θα μπορούσαν να επιστρέψουν υγιή στο τραπεζικό σύστημα", αναφέρουν πηγές της εταιρείας διαχείρισης, υπογραμμίζοντας πως αυτά εξυπηρετούνται κανονικά για περισσότερο από τρία έτη

Οι δανειολήπτες που είχαν «κόκκινα» δάνεια τα οποία στη συνέχεια ρυθμίστηκαν, θα πρέπει να είναι συνεπείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να επιστρέψουν στην τραπεζική κανονικότητα. Από την άλλη, οι τράπεζες έχουν κάθε λόγο να επιστρέψουν από τους servicers όσο το δυνατόν περισσότερα «θεραπευμένα» δάνεια καθώς συμβάλουν στην ενίσχυση των εσόδων τους και κατά συνέπεια της κερδοφορίας τους .

Έτσι, για όλες της πλευρές, τράπεζες, δανειολήπτες αλλά και servicers το «πρασίνισμα» των κόκκινων δανείων αποτελεί ζητούμενο και «κλειδί» για να επιτευχθεί αυτό είναι οι βιώσιμες ρυθμίσεις. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής μετά από ένα έτος κανονικής εξυπηρέτησης το δάνειο θεωρείται ρυθμισμένο εξυπηρετούμενο (performing forborne) και πλήρως θεραπευμένο μετά την τριετία.

Πέραν του χρόνου θεραπείας ενός δανείου έτσι όπως ορίζεται από την EBA (σ.σ. μια τριετία συνέπειας στην πληρωμή) υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα προσμετρηθούν στην επιλογή για την επιστροφή ενός δανείου στο τραπεζικό σύστημα όταν και όποτε αυτή επιτραπεί από τις εποπτικές αρχές.

Κρίσιμο ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ηλικία του δανειολήπτη, καθώς όσο μεγαλύτερος είναι (π.χ. 75 ετών) τόσο δυσκολεύει η χρονική προοπτική της εξυπηρέτησης του δανείου.

Ένα ακόμη κριτήριο όσον αφορά την ελκυστικότητά του από την πλευρά του αγοραστή εν προκειμένων από την τράπεζα είναι το είδος του δανείου. Για παράδειγμα ένα μικρό καταναλωτικό δάνειο, δεν αποτελεί ευκαιρία για μια τράπεζα όπως επίσης και ένα δάνειο με χαμηλή μηνιαία δόση.

Keywords
Αναζητήσεις
pos-tha-epistrepsoun-therapevmena-daneia-apo-tous--servicers-stis-trapezes---ta-kritiria.htm
Τυχαία Θέματα