Σκρέκας: Ποσό 325 εκατ. από την ΕΤΕπ για τις λιγνιτικές περιοχές

Συμφωνία ύψους 325 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για χρηματοδότηση για έργων στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης που πλήττονται από τις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης υπεγράφη σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσία του υπουργού Κώστα Σκρέκα και του προέδρου της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σκρέκας, αφού επισήμανε την διαχρονική στήριξη της ΕΤΕπ στην ελληνική οικονομία ακόμα και σε δύσκολες εποχές,

σημείωσε ότι η Ελλάδα σήμερα με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο πρωθυπουργός ακολουθεί έναν από τους πιο φιλόδοξους ενεργειακούς σχεδιασμούς για μετάβαση σε πιο πράσινη οικονομία με μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και βιώσιμη ανάπτυξη. Φιλόδοξος, πρόσθεσε είναι και ο σχεδιασμός για τις περιοχές που ζούσαν από την αξιοποίηση του λιγνίτη και αντιμετωπίζουν προκλήσεις από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου. Οι επενδύσεις για το πρόγραμμα της "δίκαιης μετάβασης" των περιοχών αυτών φτάνουν στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα αντικαταστήσουν εκείνος που χάνονται από την αρνητική δραστηριότητα. Τόνισε δε ότι το ποσό των 325 εκατ. που προβλέπει η συμφωνία η οποία υπεγράφη σήμερα, μπορεί να αυξηθεί εφόσον προχωρήσει υλοποίηση των έργων.

"Πριν από δύο χρόνια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ την δέσμευση της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση. Την ίδια περίοδο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υιοθέτησε νέα, φιλόδοξη πολιτική χρηματοδοτήσεων που έβαλε τέλος στην δανειοδότηση στερεών καυσίμων και δίνει έμφαση στην υποστήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και των κοινωνιών που επηρεάζονται από την ενεργειακή μετάβαση".

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ , σημειώνοντας ότι η χρηματοδότηση ύψους 325 εκατ. ευρώ, καθώς και τα μη επιστρεπτέα κεφάλαια που προβλέπονται επιπλέον, θα ωφελήσουν τις κοινωνίες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου που επηρεάζονται περισσότερο από την διακοπή της λιγνιτικής παραγωγής. Οι επενδύσεις που βρίσκονται υπό αξιολόγηση για χρηματοδότηση από τα κεφάλαια της ΕΤΕπ περιλαμβάνει περιλαμβάνουν έργα στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της πράσινης κινητικότητας, της ενεργειακής απόδοσης, των υποδομών και της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Παράλληλα η ΕΤΕπ θα παράσχει συμβουλευτική βοήθεια για την προετοιμασία και την υλοποίηση των έργων εισφέροντας την εμπειρία της από αντίστοιχες δράσεις σε όλη την Ευρώπη. Ο κ. Χόγιερ υπογράμμισε ακόμη ότι το 2020 ήταν χρόνια ρεκόρ για τις χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ προς την χώρα μας που έφτασαν τα 2,8 δισεκ. ευρώ τόσο προς τον δημόσιο όσο και προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης Κωστής Μουσουρούλης τόνισε ότι η ΕΤΕπ αναλαμβάνει αποφασιστικό ρόλο για την υλοποίηση του σχεδίου τόσο με χρηματοδοτήσεις όσο και με την παροχή τεχνικής βοήθειας. Υπογράμμισε ότι το 2021 είναι χρονιά ορόσημο για την υλοποίηση του προγράμματος ενώ σημείωσε ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από την Ευρωπαΐκή Επιτροπή περιλαμβάνει και τα έργα αποκατάστασης των εδαφών στα ορυχεία λιγνίτη.

Η χρηματοδότηση και οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της ΕΤΕπ θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων στις περιοχές μεταδόσης, τόνισε η γενική γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα