Σούπερ μάρκετ: Τζίρος 3,75 δισ. ευρώ στο τετράμηνο- Ανάπτυξη 1,7% και οριακή μείωση τιμών -0,1%

Η άνοδος του όγκου πωλήσεων,  το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας που κυμαίνεται πάνω από 27% και η αύξηση της έντασης της προωθητικής δραστηριότητας. Οι κατηγορίες με τις αξιοσημείωτες επιδόσεις.

Ανάπτυξη 1,7% σε αξία πωλήσεων κατέγραψε η αγορά FMCG στο τετράμηνο του 2023 (Ιανουάριος- Απρίλιος), σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, που ενσωματώνουν και δεδομένα από την αλυσίδα Lidl. Μάλιστα και όγκος πωλήσεων στα τυποποιημένα προιόιντα (fixed barcodes) αυξήθηκε επίσης κατά 1,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και για πρώτη φορά καταγράφεται

μια μικρή υποχώρηση (-0,1%) της τιμής ανά μονάδα.

Ο συνολικός τζίρος του τετράμηνου άγγιξε τα 3,75 δισ. ευρώ (από 3,69 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023), με τα 3 δισ. ευρώ να προέρχονται από την κατηγορία των τροφίμων

Στο τετράμηνο του 2024 και οι τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων (giga categories) κινήθηκαν με πολύ μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης όσον αφορά την αξία πωλήσεων σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, σε μια πρώτη ένδειξη υποχώρησης του πληθωρισμού. Αναλυτικότερα, η κατηγορία Οικιακής Φροντίδας (Ηousehold) κατέγραψε άνοδο 0,7% ενώ η κατηγορία Υγείας και Ομορφιάς υποχώρησε κατά -0,3%. Σε ανοδική τροχιά κινήθηκαν τα τρόφιμα, που γνώρισαν ανάπτυξη της τάξης του 2% όσον αφορά την αξία πωλήσεων. Γεγονός πολύ σημαντικό καθώς η εν λόγω κατηγορία πρόσφερε το 82,2% του συνολικού τζίρου της αγοράς (60% τα τυποποιημένα τρόφιμα και 22,2% τα χύδην προιόντα)

Μικρή υποχώρηση τιμών, αύξηση όγκου πωλήσεων

Εστιάζοντας στα τυποποιημένα προϊόντα (fixed barcodes), όπως σημειώθηκε, στο τετράμηνο του 2024 καταγράφηκε για πρώτη φορά μικρή μείωση τιμών, μετά από μια μακρά περίοδο ανατιμήσεων ενώ ο όγκος και η αξία πωλήσεων δείχνουν πλόν να συμβαδίζουν. Αναλυτικότερα, στα τρόφιμα καταγράφηκε άνοδος 2,3% σε αξία πωλήσεων και 1,9% όσον αφορά το όγκο πωλήσεων. Η συνολική κατηγορία Οικιακής Φροντίδας (Ηousehold), που αντιστοιχεί σε 7,7% του τζίρου, αυξήθηκε κατά 0,7% σε αξία πωλήσεων και 1,1% σε όγκο πωλήσεων, ενώ η αγορά Προσωπικής Φροντίδας και Υγιεινής (ΗΒΑ), που συνεισφέρει το 8,4% των εσόδων της αγοράς υποχώρησε κατά -0,3% σε αξία πωλήσεων και γνώρισε αύξηση 1,8%, σε όγκο πωλήσεων. Σημειώνεται πως και στις τρεις mega categories καταγράφεται αύξηση όγκου πωλήσεων.

Aν προχωρήσουμε σε μια πιο αναλυτική εξέταση όσον αφορά τις τιμές , στα τρόφιμα η τιμή ανά μονάδα αυξήθηκε κατά 0,4%, στα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς υποχώρησε κατά -2% και στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας μειώθηκε κατά -0,4%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στα γαλακτοκομικά (-4,1%), στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής(-5,1%) στα μη αλκοολούχα ποτά (-2,9%) και στα αλκοολούχα (-2,1%),

Σε μη αλκοολούχα και γαλακτοκομικά η μεγαλύτερη άνοδος

Εξετάζοντας τις επιμέρους κατηγορίες που «μετρά» η Circana παρατηρούμε πως όλες οι κατηγορίες των τροφίμων καταγράφουν αύξηση αξίας πωλήσεων στο τετράμηνο εκτός από τα αλκοολούχα ποτά, με τα μη αλκοολούχα ποτά να γνωρίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξη (+6,2% σε αξία πωλήσεων και +3,3% σε όγκο πωλήσεων). Επίσης όλες οι κατηγορίες τροφίμων γνώρισαν άνοδο όγκου πωλήσεων πλην των cooking aids (-2,4% σε όγκο και -0,4% σε αξία πωλήσεων). Την μεγαλύτερη άνοδο σε όγκο πωλήσεων κατέγραψαν τα γαλακτοκομικά (+6,8%), που αύξησαν την αξία πωλήσεων τους κατά 2,4%.

Στο 27,1% το μερίδιο των PL

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί πως η ιδιωτική ετικέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, συνεχίζει να καταγράφει δυναμική παρουσία στην αγορά αλλά με τον ρυθμό ανάπτυξης της να έχει επιβραδυνθεί Στο τετράμηνο του 2023, και καθώς εδώ και αρκετό καιρό συνυπολογίζονται πλέον και τα δεδομένα από την Lidl, το μερίδιο της ιδιωτικής ετικέτας ανήλθε στο 27,1% με τα προϊόντα private label να γνωρίζουν μονοψήφιο πλέον ρυθμό ανάπτυξης (4,5%). Σημειώνεται, βέβαια, πως τα επώνυμα προϊόντα (branded) που αντιστοιχούν στο υπόλοιπο 72,9% του τζίρου καταγράψαν ανάπτυξη 0,9%, επίδοση που σημαίνει πως η ιδιωτική ετικέτα εξακολουθεί να κινείται με ρυθμό ανάπτυξης τετραπλάσιο από αυτό των επώνυμων.

Το μερίδιο αγοράς της ιδιωτικής ετικέτας αυξήθηκε σε όλες τις giga categories στο τετράμηνο του 2024 και. Όπως προκύπτει από το Market View της Circana ανέρχεται πλέον ΄`Υγείας και Ομορφιάς και 27% στα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας

Πάνω από 1 στα 4 προϊόντα σε καθεστώς προσφοράς

Όσον αφορά την προωθητική δραστηριότητα που καταγράφεται στην αγορά FMCG, σύμφωνα με τη Circana, το 27,1% των πωλήσεων του τετραμηνου προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης/προσφοράς, σε μια αύξηση 1,5 ποσοστιαίας μονάδας. Η άνοδος παρατηρείται και στις τρείς Giga Categories, καθώς τα αντίστοιχα μεγέθη είναι 26,8% για τα τρόφιμα (+0,8 pp), 30,9,% για τα προϊόντα Υγείας και Ομορφιάς (+2,3) και 28,2% για τα προϊόντα Οικιακής Φροντίδας, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση προωθητικής δραστηριότητας (+5).

Μικρά σημεία και hypermarkets πρωταγωνιστούν

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Circana, τα μικρά καταστήματα μέχρι 400 τ.μ., που αντιστοιχούν στο 11,9% του συνολικού τζίρου κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε αξία πωλήσεων (+5,8%) στο τετράμηνο του 2024. Ακολουθούν τα hypermarkets (πάνω από 2.500 τ.μ.), που γνώρισαν ανάπτυξη 3,3% και διατηρούν μερίδιο επίσης 11,9% επί της συνολικής αγοράς. Βέβαια, τη μεγαλύτερη συνεισφορά στις συνολικές πωλήσεις έχουν τα καταστήματα 1.000-2.500 τ.μ. (43%), που σημείωσαν άνοδο 0,9%, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα 400-1.000 τ.μ., που με μερίδιο αγοράς 33,1 % κατέγραψαν άνοδο 1,3%.

Σε επίπεδο περιφερειών στην Κρήτη καταγράφηκε η μεγαλύτερη ανάπτυξη (+4,4%) αλλά φυσικά αποτελεί την περιοχή με την μικρότερη συνεισφορά στον συνολικό τζίρο (7,2%). Η Αττική, που αποτελεί την βασική περιφέρεια όσον αφορά τις πωλήσεις (προσφέρει το 48,2% του τζίρου) γνώρισε άνοδο 1,6%.

Άνοδος 1,2% για τα χύμα προϊόντα

Τέλος όσον αφορά τα χύμα ή επι ζυγίω προϊόντα σημαντική άνοδο όσον αφορά την αξία πωλήσεων κατέγραψαν στο τετράμηνο του 2024, τα λαχανικά (+8.9%) και το κοτόπουλο (+10,9%) ενώ μεγάλη υποχώρησε γνώρισαν οι σαλάτες (-14,3%). Γενικά η συνολική αγορά των χύμα προϊόντων στα σούπερ μάρκετ κατέγραψε άνοδο 1,2% στο τετράμηνο του 2024, με τα λαχανικά (26,4%) και το κρέας (18,1%) να αποτελούν τις σημαντικότερες κατηγορίες.

Keywords
Αναζητήσεις
souper-market-tziros-375-dis-evro-sto-tetramino--anaptyxi-17-kai-oriaki-meiosi-timon--01.htm
Τυχαία Θέματα