Τα διαφημιστικά κονδύλια της ΔΕΗ, οι αντιδράσεις και ο νέος διαγωνισμός

Γιατί αντιδρούν εκδότες και γιατί η ΔΕΗ πραγματοποιεί μεγάλες δαπάνες για επικοινωνία και διαφήμιση. 

Αυξήθηκαν τα δημοσιεύματα το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα διαφημιστικά κονδύλια της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν δαπάνες 21 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιούλιος 2020 – Νοέμβριος 2021 επί κυβέρνησης ΝΔ και 6 εκατ. ευρώ την περίοδο 2016 – 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ.

Η αλήθεια είναι πως τα ποσά που γράφτηκαν μπορεί να είναι μεγάλα τα τελευταία χρόνια αλλά δεν αφορούν μόνο σε καταχωρήσεις στα μέσα ενημέρωσης, αλλά αφορούν στο σύνολο των δαπανών ενός διαφημιστικού προγράμματος δηλαδή από το σχεδιασμό και την παραγωγή της διαφήμισης, του συνοδευτικού υλικού κλπ. μέχρι την καταχώρηση στα μέσα ενημέρωσης.

Η δεύτερη αλήθεια είναι πως τα ποσά που αναφέρονται περιλαμβάνουν ενέργειες, οι οποίες είχαν για χρόνια να γίνουν στην εταιρεία και άλλαξαν όχι μόνο την εικόνα της αλλά συνολικά τη λειτουργία της προς έναν οργανισμό πιο σύγχρονο, πιο ανταγωνιστικό και πιο φιλικό προς τον πελάτη. Επίσης, στα ποσά περιλαμβάνεται το rebranding της εταιρείας, καθώς και ποσά που απευθύνονταν στους επενδυτές και αφορούσαν τη χρηματοδότηση της εταιρείας είτε μέσω της επιτυχημένης αύξησης κεφαλαίου είτε μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων. Συνεπώς έγιναν πράγματα, που δεν είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, συνέβαλαν στο να αντιστραφεί η πορεία της εταιρείας συνολικά και χρηματοδοτήθηκε και η βιωσιμότητάς της (μέσω του νέου επενδυτικού προγράμματος και της στροφής σε ΑΠΕ).

Το γεγονός, ότι η ΔΕΗ δεν δίνει στοιχεία για τον τρόπο που μοιράζει τα διαφημιστικά κιονδύλια να σημειωθεί ότι δεν είναι εκ του νόμου υποχρεωμένη ούτε ως κρατική εταιρεία (που ήταν μέχρι πρόσφατα) καθώς δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία παρά μόνο για τις τράπεζες να δημοσιοποιούν τα ποσά και τα μέσα στα οποία δίνονται.

Επίσης μία άλλη αλήθεια είναι ότι αρκετοί εκδότες έχουν δυσαρεστιθεί με τον τρόπο που η ΔΕΗ κατανέμει τη διαφήμιση, αφού μεταξύ άλλων μέσων ενημέρωσης υπάρχουν και σχεδόν «ανύπαρκτοι» αποδέκτες, δηλαδή μέσα που δεν έχουν επενδύσει στην ενημέρωση αλλά απλώς έχουν καλή «σύσταση», δηλαδή μέσο πολιτικό ή άλλο.

Βέβαια, μία μεγάλη εταιρεία όπως είναι η ΔΕΗ – και κυρίως οι εταιρείες που έχουν μετοχική σχέση και το management ορίζεται από το δημόσιο - οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα τον ανταγωνισμό και να μην υιοθετούν επιλεκτικές μεθόδους όπως δυστυχώς συμβαίνει στην πράξη.

Νέος διαγωνισμός στις 23 Δεκεμβρίου

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει προκηρύξει νέο διαγωνισμό που λήγει στις 23 Δεκεμβρίου και αφορά στην παροχή επικοινωνιακών και διαφημιστικών υπηρεσιών έναντι του ποσού των 12,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για μια δικαιότερη κατανομή και για περισσότερο διαφανείς διαδικασίες αυτή τη φορά.

Keywords
Τυχαία Θέματα