Τα σενάρια της BofA για πετρέλαιο και φυσικό άεριο

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας χώρα αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο και η μεγαλύτερη εξαγωγέας φυσικού αερίου.

Η Ευρωζώνη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, όπως αναφέρει η Bank of America με τη Ρωσία

να προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου και το ένα τέταρτο του αργού πετρελαίου που καταναλώνεται στην Ευρωζώνη.

Οι στρατηγικοί αναλυτές εμπορευμάτων της BofA εκτιμούν ότι λιγότερο από το ήμισυ των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από το σχιστολιθικό των ΗΠΑ, το Ιράν και τον ΟΠΕΚ+. Ωστόσο, οι τιμές θα μπορούσαν να σταθεροποιηθούν σε υψηλά επίπεδα εάν οι ρωσικές εξαγωγές κατευθυνθούν προς την Κίνα. Η αλλαγή της διαδρομής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Κίνα δεν είναι εφικτή βραχυπρόθεσμα, επειδή θα πρέπει να κατασκευαστούν νέοι αγωγοί.

Όσον αφορά τις άλλες πρώτες ύλες, η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο αλουμίνιο, το νικέλιο και το παλλάδιο. Τόσο το παλλάδιο όσο και το νέον χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ημιαγωγών. Οι τιμές του παλλαδίου έχουν επίσης εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου, αλλά μέχρι στιγμής είναι μόνο οριακά υψηλότερες από το περυσινό υψηλό.

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών συνεχίζει να ασκεί ανοδική πίεση στις τιμές των αυτοκινήτων και άλλων προϊόντων τεχνολογίας. Αλλά δεν είναι ξεκάθαρο ότι η Ρωσία θα επιχειρούσε να συμπιέσει την αγορά περιορίζοντας τις εξαγωγές πρώτων υλών, καθώς η Κίνα καταναλώνει περίπου το 50% των ημιαγωγών παγκοσμίως.

Ο αμερικανικός επενδυτικό οίκος θέτει τρία σενάρια αναφορικά με την πορεία των εμπορευμάτων. Στο βασικό σενάριο, το Brent θα κινηθεί κατά μέσο όρο στα 110 δολάρια ανά βαρέλι το 2022 και η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού αερίου (TTF) στα 105 ευρώ ανά MWh.

Αυτό «πατά» στο γεγονός ότι η Ρωσία αρνείται να εγκαταλείψει την Ουκρανία, και στις τρέχουσες κυρώσεις προστίθενται και άλλες, συμπεριλαμβανομένου κάποιου περιορισμού στις εξαγωγές πετρελαίου. Επιπλέον, οι κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ επ' αόριστον, αν και η Ρωσία βρίσκει τρόπους να παρακάμψει ορισμένες. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επαναδρομολογήσει ορισμένες από τις εξαγωγές πετρελαίου της στην Κίνα.

Το θετικό σενάριο δείχνει πως ο Πούτιν συμφωνεί να φύγει από την Ουκρανία με σχετικά μικρές παραχωρήσεις από τη δεύτερη.

Οι κυρώσεις χαλαρώνουν, αλλά δεν αφαιρούνται εντελώς και μετά από λίγους μήνες, η δραστηριότητα στα εμπορεύματα εμπορευμάτων επιστρέφει σε αυτό που ήταν. Μέρος αυτού του σεναρίου θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία με το Ιράν που θα επαναφέρει στην αγορά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Έτσι, οι τιμές του πετρελαίου Brent κατά μέσο όρο θα κινούνταν στα 95 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα 75 δολάρια βαρέλι το 2023.

Αποκλιμάκωση θα υπήρχε και στο φυσικό αέριο που θα υποχωρούσε στα 75 και 55 ευρώ ανά Mwh το 2022 και το 2023 αντίστοιχα. Το σοκ αβεβαιότητας υποχωρεί σε μεγάλο βαθμό στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, όπως σημειώνει η BofA.

Στο άσχημο σενάριο, οι περιορισμοί στις ρωσικές προμήθειες πρώτων υλών οδηγούν σε μεγάλα διαρθρωτικά ελλείμματα, με το Brent και το φυσικό στα 130 δολάρια ανά βαρέλι και στα 200 ευρώ ανά MWh το 2022.

Keywords
Τυχαία Θέματα