Θετικό το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις Βρυξέλλες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση. 

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που διήρκεσε μία ώρα.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι», τόνισαν κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά το τετ α τετ των δύο ηγετών, που διήρκεσε 50 λεπτά. Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε «σε καλό κλίμα και υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να

επαναληφθεί, ως εκ τούτου, θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Διευκρινίστηκε πάντως ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης, που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η συζήτηση των δύο ηγετών περιστράφηκε και γύρω από το προσφυγικό- μεταναστευτικό. «Σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές, που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020». Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, ότι θα ήταν μία κίνηση καλής θέλησης, να δεχθεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της προώθησης της θετικής ατζέντας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στη συμφωνία ανάμεσα στους δύο αρμόδιους υφυπουργούς.

Τέλος, σημειώνεται πως μετά το αίτημα Ερντογάν να αναλάβει χρέη διερμηνέα κατά την διάρκεια της συνάντησης ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, στο τετ α τετ συμμετείχε από την ελληνική πλευρά και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Κενό ενημέρωσης

Συνεχίζοντας το «κενό» στη δημόσια ενημέρωση σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά - η αρχή έγινε με την απαγόρευση της παρουσίας δημοσιογράφων κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου - το περιβάλλον του πρωθυπουργού «ενημέρωσε» ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα κάνει δήλωση μετά την συνάντηση.

Στο κενό ενημέρωσης στάθηκαν και ορισμένα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι «Δεν μας αρκούν οι πομπώδεις διαρροές περί καλού κλίματος.Ζητάμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο της σημερινής συνάντησης».

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να δώσει αργότερα συνέντευξη τύπου, όπου κατά πάσα πιθανότητα θα αναφερθεί στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Νωρίτερα, πάντως, είχε επιδείξει διαλλακτικό προσωπείο, μιλώντας σε εκδήλωση του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Ενόψει των συναντήσεων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και -κυρίως- τον Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε (νατοϊκό) «σύμμαχο» την Ελλάδα, αναφέροντας παράλληλα ότι η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επίλυση των «διμερών θεμάτων», όπως είπε, θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Η σχετική αναφορά έχει ως εξής: «Σεβόμαστε το Διεθνές δίκαιο, την δικαιοσύνη και την ισότητα, τα αμοιβαία δίκαια και συμφέροντα στις σχέσεις με τους γείτονές μας. Πιστεύω ότι η αναβίωση του διαλόγου μεταξύ της Τουρκίας και της γείτονος και συμμάχου, Ελλάδας, όπως και η επίλυση των διμερών θεμάτων, επίσης θα υπηρετήσει την σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή».

Στη συνέντευξη που έδωσε πράγματι αργότερα, αναφερόμενος στις επαφές με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, δήλωσε: «Θα βλέπω τον Κυριάκο…» και «Δεν χρειάζονται μεσολαβητές με την Ελλάδα, θα συναντιέμαι απευθείας με τον πρωθυπουργό». «Το 2021 θα είναι μια ήσυχη χρονιά για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις» , πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Επικοινωνία με Αναστασιάδη

Πριν την συνάντηση με τον Ερντογάν, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως μάλιστα μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης του ζήτησε να μεταφέρει στον Τούρκο Πρόεδρο τη θέση της κυπριακής πλευράς ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκία στο Βαρώσι, οι οποίες παραβιάζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κύπριος πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταφέρει στον Ερντογάν ότι δεν είναι αποδεκτή καμιά λύση για το Κυπριακό πέρα από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε περίπτωση νέας άτυπης πενταμερούς διάσκεψης. Τέλος ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μεταφέρει στον Ερντογάν την θέση ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας δεν αφήνει περιθώρια στην Κυπριακή Δημοκρατία να τηρήσει θετική στάση

Επαφές κορυφής ο Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε συνομιλίες με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Εμανουέλ και τον Μπόρις Τζόνσον. Όπως προκύπτει από τις φωτογραφίες που έχει δημοσιοποιήσει η τουρκική προεδρία, οι ξεχωριστές συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας, δεν έγιναν σε κάποιο «διάδρομο» στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αλλά ήταν οργανωμένες με «ατζέντα» από τα επιτελεία των ηγετών. Με το Βρετανό πρωθυπουργό, μάλιστα, υπήρχαν στην αίθουσα της συνάντησης και συνεργάτες τόσο του κ. Ερντογάν («διοργανωτής» των συναντήσεων ήταν ο Καλίν), όσο και του κ. Τζόνσον.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣΕΡΝΤΟΓΑΝΝΑΤΟΣΥΝΑΝΤΗΣΗΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα