Ξανανοίγει το εργοστάσιο «Κατσέλης» στις Αχαρνές - Τελικές υπογραφές με «Το Μάννα Τσατσαρωνάκη»

Με αυτή την κίνηση, η κρητική αρτοβιομηχανία αποκτά παραγωγική βάση και στην Αθήνα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξή της.

Ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του εργοστασίου στις Αχαρνές Αττικής (πρώην Κατσέλης) μετά την υπογραφή του τελικού συμβολαίου από τη CEO της εταιρείας «Το Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ», Ελένη Τσατσαρωνάκη, με την πτωχευμένη Nutriat, τρία χρόνια από την ημέρα που το εργοστάσιο της Κατσέλης στις Αχαρνές κατακυρώθηκε

μέσω πλειστηριασμού στην κρητική αρτοβιομηχανία.

Με αυτή την κίνηση, η κρητική αρτοβιομηχανία αποκτά παραγωγική βάση και στην Αθήνα, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ανάπτυξή της. Θα της επιτρέψει να τροφοδοτεί πιο γρήγορα και με μικρότερο λειτουργικό κόστος την εσωτερική αγορά αλλά και τις εξαγωγές της. Η εταιρεία σχεδιάζει να παράγει στο εργοστάσιο του πρώην Κατσέλη, νέα προϊόντα, με βάση πάντα το αλεύρι, όπως φρυγανιά, κριτσίνια, συσκευασμένο ψωμί και έτοιμα γεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ακίνητο των 23.000 τ.μ. (που βρίσκεται εντός οικοπέδου 35.000 τ.μ.), αγοράστηκε από τη χανιώτικη επιχείρηση μέσω πλειστηριασμού το 2021 (σ.σ. το τίμημα είχε ανέλθει σε 6,2 εκατ. ευρώ), ωστόσο χρειάστηκαν τρία χρόνια για να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τακτοποιηθούν όλες οι εκκρεμότητες.

Μετά την υπογραφή θα ξεκινήσει η πλήρης ανακαίνισή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες. Θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους έως 4,5 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή, τον εκσυγχρονισμό, το νέο εξοπλισμό και την ενεργειακή αναβάθμιση της μονάδας. Πάντως η μετεγκετάσταση των logistics (από άλλο ιδιόκτηκτο κτίριο) που θα καταλάβουν το ¼ του κτιρίου αναμένεται να ξεκινήσει σε τρεις μήνες. Επίσης εκεί θα στεγαστούν οι αποθήκες, το κέντρο διανομής της χανιώτικης εταιρείας και οι διοικητικές υπηρεσίες, ενώ η έναρξη της παραγωγής προϊόντων τοποθετείται μετά τον Μάη του 2025.

Ποια είναι η αρτοποιία "Το ΜΑΝΝΑ-Ν.Τσατσαρωνάκης”

Η κρητική εταιρεία ξεκίνησε από το χωριό Πλάτανος στα Χανιά της Κρήτης το 1948 και το όνομα της αυτά τα 73 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει είναι συνυφασμένο με το συσκευασμένο παξιμάδι στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Το 1968, δύο δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία απέκτησε θέση στα καταστήματα τροφίμων της Αθήνας και το 1986 ξεκίνησε τις εξαγωγές της, με πρώτο σταθμό τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα τη Νέα Υόρκη. Είχε προηγηθεί το 1985 μια σημαντική επένδυση με την τοποθέτηση του πρώτου, για την εποχή, περιστροφικού φούρνου αρτοποιίας.

Το 2001 ξεκίνησε εξαγωγές στην Αυστραλία, το 2002 απέκτησε κέντρο διανομής στην Αθήνα -στη Βόρεια Ελλάδα το κέντρο διανομών ξεκίνησε το 2017- ενώ από το 2005 είναι market leader στην κατηγορία "παξιμάδι”, θέση που διατηρεί και σήμερα παρά τον έντονο ανταγωνισμό των τελευταίων ετών.

Χρονιά-σταθμό για την εταιρεία και τα προϊόντα της αποτελεί το 2012, όταν ο FDA, η Ομοσπονδιακή Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, άναψε το "πράσινο φως” και έδωσε στη μονάδα της, που βρίσκεται στον Πλάτανο Κισσάμου, το σήμα "FDA Approved”. Το επιχειρηματικό της μοντέλο, δε έχει γίνει case study σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Η Κρητική οικογενειακή εταιρεία, που σήμερα διοικείται από την τρίτη γενιά Τσατσαρωνάκη ενώ στη δουλειά έχει μπει και η τέταρτη γενιά, εμφάνισε στη χρήση του 2019 (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός) πωλήσεις 10,507 εκατ. ευρώ ενώ το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε σε 29,14%.

Η κύρια πηγή εσόδων της εταιρείας, προέρχεται από την πώληση έτοιμων αρτοπαρασκευασμάτων. Αυτή η δραστηριότητα εισέφερε το 2019 το 87% των συνολικών εσόδων ενώ η ξενοδοχειακή μονάδα "Molos Bay Hotel", που ανήκει στην εταιρεία, εισέφερε το 6% των συνολικών εσόδων (2018: 7,3%).

Keywords
Αναζητήσεις
xananoigei-to-ergostasio-katselis-stis-acharnes---telikes-ypografes-me-to-manna-tsatsaronaki.htm
Τυχαία Θέματα