ΥΠΟΙΚ: Tι αλλάζει στο πακέτο στήριξης Απριλίου

Εξετάζονται δύο νέα μέτρα «επαναφοράς» σε κανονικότητα από το υπ. Ανάπτυξης για εστίαση και τουρισμό

Όπως μεταδίδει το euro2day.gr, με ορόσημο το Πάσχα, όταν το βασικό σενάριο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει πως η αγορά θα έχει επανέλθει σε «κανονικές» συνθήκες λειτουργίας με ενδιάμεσα ανοίγματα, η κυβέρνηση προετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα ακόμα πακέτο μέτρων στήριξης και μετάβασης

στην επόμενη ημέρα, στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Όλα τα μέτρα με την καταβολή επιδομάτων αναστολής εργασίας, μηδενικά ενοίκια, παρατάσεις στην πληρωμή ρυθμισμένων φόρων και εισφορών, Συν-Εργασία, επιδόματα ανεργίας και επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών βρίσκονται στο τραπέζι, προκειμένου να προσαρμοστούν στα υγειονομικά δεδομένα για τον Απρίλιο, ενώ ειδικά μέτρα σχεδιάζονται για τη στήριξη της εστίασης και του τουρισμού, με τη συνδρομή και του έβδομου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και το επιτελείο του έχουν σχεδιάσει δύο νέα μέτρα στήριξης, με έμφαση ακριβώς στη στήριξη επιχειρήσεων στους κλάδους εστίασης και τουρισμού με τη συνδρομή του ΕΣΠΑ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν από το υπουργείο Εργασίας και μέτρα τα οποία θα διευκολύνουν τις προσλήψεις στον τουρισμό, ενόψει μιας κρίσιμης περιόδου, όταν στόχος είναι εισπράξεις 8 δισ. ευρώ από τα 18 δισ. ευρώ του 2019.

Τροποποιήσεις αναμένονται στο μέτρο επιδότησης αναστολής εργασίας -το γνωστό ως επίδομα των 534 ευρώ- καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση του λειτουργεί σε βάρος του προγράμματος Συν-Εργασία.

Σχεδόν «κλειδωμένο» θεωρείται το μέτρο των μηδενικών ενοικίων και τον Απρίλιο για τους κλάδους εκείνους οι οποίοι τις πρώτες μέρες του μήνα θα παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή. Το λιανεμπόριο αναμένεται να περιληφθεί στη βεντάλια των ωφελούμενων, καθώς ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται και το τελευταίο σενάριο για άνοιγμα από τις 29 Μαρτίου, φέρνοντας στο προσκήνιο την επόμενη ημερομηνία-σταθμό, στις 5 Απριλίου. Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τέλη της εβδομάδας, αφού η επιτροπή των λοιμωξιολόγων σταθμίσει τα δεδομένα και γίνουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον Χρήστο Σταϊκούρα, έχει ζητήσει πλέγμα μέτρων στήριξης, ώστε «να σταθεί το λιανεμπόριο όρθιο». Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΣΑ Σταύρος Καφούνης ζήτησε νέα μετάθεση των επιταγών για 30 ημέρες, η 7η επιστρεπτέα προκαταβολή αυτή τη φορά στοχευμένα να στηρίξει το σύνολο του λιανεμπορίου που παραμένει κλειστό υπολογίζοντας το αδιάθετο εμπόρευμα και βέβαια να παραταθεί και για τον Απρίλιο η υποχρέωση μηδενικής καταβολής ενοικίων.

Τέλος, με το βλέμμα στο άνοιγμα της αγοράς, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α ζήτησε μειωμένα ενοίκια, επιδότηση μη μισθολογικού κόστους και επέκταση των μειωμένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους επόμενους έξι μήνες, όπου δεν θα έχει επανέλθει η κανονικότητα στην οικονομία.

Τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν, θα είναι «όσο πιο στοχευμένα γίνεται» όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καθώς οι πόροι είναι πεπερασμένοι και επιδιώκεται να αποφευχθεί η ανάγκη κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο λογαριασμός των μέτρων αυξάνεται για μία ακόμα φορά. Την αρχική παραδοχή του προϋπολογισμού για μέτρα στήριξης 7,5 δισ. ευρώ το 2021 διαδέχθηκε η συμφωνία με τους θεσμούς για διεύρυνση των μέτρων στα 11,6 δισ. ευρώ, αλλά και αυτή η εκτίμηση έχει πλέον ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, οι οποίες υπαγορεύουν τη συντήρηση μέτρων στήριξης σε μεγάλη περίμετρο της πραγματικής οικονομίας.

Η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού επιχειρείται να αποφευχθεί με την υποκατάσταση μέτρων καθαρής αύξησης των δαπανών από δράσεις του ΕΣΠΑ και εφαρμογή μέτρων στήριξης με όχημα συμψηφισμούς με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, όπως θα γίνει για παράδειγμα με την επιδότηση πάγιων δαπανών.

Keywords
Τυχαία Θέματα