Ανησυχία επιστημόνων για θανατηφόρα επιδημία

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι ένας πρόσφατα εντοπισμένος ιός που προσβάλλει τους χοίρους θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους, αφού βρέθηκε να αλληλεπιδρά με ανθρώπινα κύτταρα κατά τη διάρκεια εργαστηριακών εξετάσεων.

Ο δ-κοροναϊός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2012 σε χοίρους στην Κίνα, αλλά δεν συνδέθηκε με κάποια ασθένεια την εποχή εκείνη. Μέχρι το 2014, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια επιδημίας των χοίρων στο Οχάιο και από τότε έχει αναφερθεί σε αρκετές άλλες χώρες. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει

οξεία διάρροια και έμετο σε νεαρούς χοίρους και μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Δεν έχει μολύνει άλλα ζώα, αλλά οι ειδικοί ανησυχούν ιδιαίτερα για την ομοιότητά του με τους ιούς που προκάλεσαν τις εξάρσεις του SARS και του MERS. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το ξέσπασμα του SARS το 2002 και το 2003, το οποίο ξεκίνησε στην Κίνα και σκότωσε 774 άτομα, ενώ από τη συνεχιζόμενη επιδημία του MERS στη Σαουδική Αραβία χάθηκαν πάνω από 700 ζωές.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τους αναδυόμενους κοροναϊούς και ανησυχούμε για τη βλάβη που μπορούν να προκαλέσουν στα ζώα και τη δυνατότητά τους να μεταπηδήσουν στον άνθρωπο», δήλωσε η δρ. Λίντα Σάιφ, διακεκριμένη πανεπιστημιακή καθηγήτρια στο Κρατικό Τμήμα Κτηνιατρικής Προληπτικής Ιατρικής του Οχάιο και συγγραφέας της έρευνας

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Σκοτ Κέννεϊ, εξήγησε ότι ένας ιός μπορεί να μεταπηδήσει σε είδη, αν μπορεί να δεσμευτεί στους υποδοχείς των κυττάρων του. Ωστόσο, η δρ. Σάιφ διευκρίνισε ότι ο ιός έχει μολύνει μόνο κύτταρα ανθρώπων και άλλων ζώων σε ελεγχόμενο εργαστηριακό περιβάλλον.

Ένας άλλος επιστήμονας που ενεπλάκη στην έρευνα, ο δρ. Κρίστοφερ Κόλμαν πρόσθεσε ότι το να μεταλλαχτεί ο ιός για να γίνει επικίνδυνος για τον άνθρωπο αποτελεί μόνο μια εικασία.

The post Ανησυχία επιστημόνων για θανατηφόρα επιδημία appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα