Διεθνή εγκληματική σπείρα που έκλεβε τουρίστες εξάρθρωσε η αστυνομία

Μια από τις πιο άρτια οργανωμένες διεθνικές εγκληματικές ομάδες κλεπτών εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής όπως ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Θεόδωρος Χρονόπουλος.

Τα μέλη της εν λόγω ομάδας, διέπρατταν κλοπές πορτοφολιών και τσαντών σε βάρος τουριστών και επισκεπτών σε σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος (αρχαιολογικοί χώροι – πλατείες με τουριστική βαρύτητα κ.τ.λ.) κυρίως

στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας άλλα και στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο Κρήτης, και σε πόλεις της Ισπανίας και της Γαλλίας.

Στο πλαίσιο οργανωμένης και άριστα συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 21-06-2018 έως 25-06-2018 στο κέντρο των Αθηνών, συνελήφθησαν τριάντα (30) αλλοδαποί άντρες και γυναίκες, ηλικίας από 14 έως 39 ετών, μεταξύ των οποίων τα αρχηγικά μέλη και οχτώ (8) ανήλικοι.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι είκοσι ένας (21) συνεργοί τους, ηλικίας από 16 έως 42, μεταξύ των οποίων είναι και τρεις έγκλειστες σε καταστήματα κράτησης της χώρας. Η έρευνα για την αναζήτηση των ασύλληπτων μελών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συναυτουργία, τετελεσμένων και σε απόπειρα καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα – προανάκριση, που ήταν εξειδικευμένη, πολυδιάστατη, πολυεπίπεδη και χρονοβόρα και που βασίστηκε στην συνδυαστική μελέτη και ανάλυση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν πενήντα επτά (57) περιπτώσεις κλοπών, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους σε τουλάχιστον άλλες τριακόσιες (300) περιπτώσεις.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ο τρόπος δράσης τους (modus operandi), στη xώρα μας (Κέντρο ΑθήναςΘεσσαλονίκηΗράκλειο Κρήτης) αλλά και σε πόλεις της Ισπανίας και Γαλλίας, όπου ορισμένα μέλη δραστηριοποιούνται τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.

Ως προς την μελέτη και ανάλυση του τρόπου δράσης και της στρατηγικής, που ακολουθούσαν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης, προέκυψε ότι:

Οι αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης, προέβαιναν στη στρατολόγηση νεαρών γυναικών, κυρίως από την Βουλγαρία και την Ρουμανία, τις προσκαλούσαν στην χώρα μας, όπου και τους εξασφάλιζαν την διαμονή τους σε οικίες και ξενοδοχεία του κέντρου της Αθήνας. Στη συνέχεια, έδιναν μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευσή τους, στην αφαίρεση πορτοφολιών και τσαντών, κυρίως τουριστών και επισκεπτών του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα – Ακρόπολη – Ερμού – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Ψυρρή – Μοναστηράκι – Θησείο και Πλατεία Συντάγματος) και τις τοποθετούσαν σε διάφορα πολυσύχναστα σημεία ενδιαφέροντος.

Η μετακίνηση των μελών από πόλη σε πόλη στην Ελληνική επικράτεια, πραγματοποιούνταν βάση αυστηρού προγραμματισμού από τα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, με σκοπό αφενός τη δυσχέρεια εντοπισμού τους και αφετέρου την διατήρηση του πολυδαίδαλου δικτύου και της δραστηριότητας τους, σε σημεία πέραν του κέντρου της Αθήνας. Η δράση τους σε κάθε πόλη λάμβανε χώρα προσαρμοσμένη στις ιδιάζουσες συνθήκες αυτής, τόσο γεωγραφικά όσο και στους λοιπούς τομείς.

Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα, πορτοφόλια και τσάντες, απορρίπτονταν περιμετρικά του σταθμού του Μετρό, ενώ τα χρήματα που αφαιρούσαν από τις κλοπές, κατέληγε στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στα αρχηγικά μέλη, ενώ μέρος αυτών παραδίδονταν στις νεαρές Βουλγάρες και Ρουμάνες. Τα χρήματα και το συνάλλαγμα έφευγαν αυθημερόν, από τα διάφορα ανταλλακτήρια του κέντρου της Αθήνας, κυρίως αυτά που βρίσκονται πλησίον σταθμών του Μετρό, εκμεταλλευόμενοι τον συνωστισμό που επικρατεί.

Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα ηγετικά μέλη, άλλαζαν την σύνθεση των νεαρών κλεπτών και τα σημεία δραστηριοποίησης τους, για να μην κινούν υποψίες και δίνουν στόχο, ενώ μετά την πάροδο μηνός περίπου, ανανέωναν πλήρως το «στόλο», αποστέλλοντας μέλη στην Γαλλία και Ισπανία και φέρνοντας από τις χώρες αυτές, άλλα μέλη.

Ως προς την τακτική την οποία ακολουθούσαν για την διάπραξη των κλοπών, τα μέλη της ομάδας, δρούσαν σε δυάδες – εξάδες και αφαιρούσαν πορτοφόλια και τσάντες με τρεις (3) τουλάχιστον μεθόδους, συγκεκριμένα:

α) Προσποιούμενοι τους τουρίστες έχοντας και την ανάλογη αμφίεση, ζητούσαν οδηγίες στο χάρτη. Ένας μέλος απασχολούσε το «θύμα» με το χάρτη και το έτερο αφαιρούσε το πορτοφόλι ή την τσάντα.

β) Δημιουργώντας, τεχνητό συνωστισμό.

γ) Εισερχόμενα τεχνηέντως σε γκρουπ τουριστών, προσποιούνταν τα μέλη του γκρουπ και κατά την περιήγηση στα αξιοθέατα, έψαχναν τη κατάλληλη ευκαιρία (απώλεια προσοχής) για να αφαιρέσουν αντικείμενα.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι :

α) Τα επιχειρησιακά μέλη της ομάδας, είχαν αφαιρέσει πορτοφόλια και τσάντες ακόμα και από τουρίστες – επισκέπτες που έσπευδαν να φωτογραφηθούν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στη Ρωμαϊκή αγορά και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

β) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας, σχεδίαζαν ξυλοδαρμούς σε βάρος πολιτών και καταστηματαρχών της οδού Ερμού, που ενημέρωναν Αστυνομικούς για την παράνομη δράση τους.

γ) Τα ηγετικά μέλη της ομάδας είχαν συστήσει ομάδα παρακολούθησης των ενστόλων Αστυνομικών των πεζών περιπολιών στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να ενημερώνουν τα επιχειρησιακά μέλη, για το που κινούνται οι Αστυνομικοί και ποιο είναι το πιο πρόσφορο σημείο δράσης.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το χρηματικό ποσό των -1.000- ευρω, πλήθος πορτοφολιών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων και 10αδες τουριστικοί χάρτες.

Οι δράστες με τη δικογραφία, που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

θα ήθελα να ολοκληρώσω την σημερινή μας παρουσίαση κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην σημερινή μέρα, που έχει καθιερωθεί διεθνώς ως παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.

Όπως γνωρίζετε η Ελληνική Αστυνομία έχει χαρακτηρίσει σημειολογικά το 2018, ως έτος κατά των ναρκωτικών.

Για εμάς η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες, που μεταφράζεται καθημερινά σε ένα συνεχή και πολυεπίπεδο αγώνα με πολλαπλές δράσεις.

Δράσεις με προληπτικό χαρακτήρα και φιλοσοφία, όπως το βίντεο που δόθηκε χθες στην δημοσιότητα για την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου κατά της μάστιγας των ναρκωτικών και δράσεις με καθαρά επιχειρησιακό προσανατολισμό, με την εφαρμογή επικαιροποιημένων επιχειρησιακών πλάνων και αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2018 η Ελληνική Αστυνομία:

έχει χειριστεί περίπου (5.500) υποθέσεις,έχουν συλληφθεί (6.312) άτομα και έχουν κατηγορηθεί περισσότερα από (7.000), ενώέχουν κατασχεθεί, περίπου (5) τόνοι κάνναβης, (87) κιλά ηρωίνης, (76) κιλά κοκαΐνης, πάνω από (20.000) ναρκωτικά χάπια και έχουν εκριζωθεί πάνω από (9.000) δενδρύλλια κάνναβης.

The post Διεθνή εγκληματική σπείρα που έκλεβε τουρίστες εξάρθρωσε η αστυνομία appeared first on Aftodioikisi.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα